Balkonburkolás gyorsan, egyszerűen

Kert-balkon

Balkonburkolás gyorsan, egyszerűen

A szép terasz és erkély nem csak a kertes házban élők privilégiuma. A lakótelepi vagy társasházi lakások balkonját azonban sok esetben igen régen burkolták, az akkori ízlésnek megfelelően. Cikkünkben megmutatjuk, hogyan burkoljuk újra saját kezűleg erkélyünket.

Ilyen volt.

 

Ilyen lett.

Anyagszükséglet

A cikkben szereplő erkély alapterülete 6 négyzetméter, de a járólapok gyártási hibáit és a munka során elkövethető saját hibákat, valamint az esetleges későbbi pótláshoz kellő tartalékot is belekalkulálva érdemes 7 négyzetméternyi járólapot venni. (Figyelem! Kültéri burkoláshoz fagyálló lapokat vegyünk.)

A flexibilis, fagyálló ragasztó általában 25 kg-os zsákban kapható, egy négyzetméternyi felületre 4-5 kg felhasználása ajánlott.

Szerszámszükséglet

- sarokcsiszoló (flex), csempevágó koronggal

- kőműveskanál

- fogazott glettvas

- spachtli

- vízmérték

- vonalzó, ceruza

- műanyagvödör

- szivacs

- fugakereszt

A csempézés menete

1. A bekevert ragasztót a fogazott glettvassal egyenletesen hordjuk fel a felületre. Jól simítsuk el, ellenkező esetben nem lesz vízszintben a lerakott lap.

 

2. Illesszük a helyükre a lapokat, ügyelve a megfelelő fugaméretre: ne legyen nagyobb 5 mm-nél. Végül kézzel vagy gumikalapáccsal kocogtassuk bele a ragasztóba a lapot.

 

3. Minden lap lerakása után ellenőrizzük vízmértékkel, hogy szintben van-e az új felület, mert ilyenkor még lehet korrigálni, javítani.

 

4. Minden lap sarkaihoz illesszünk fugakeresztet. Ez fogja garantálni, hogy a lapok nem mozdulnak el száradás előtt és a fugák szélessége is pontos, egyforma marad.

 

5. A padlóburkolás legnehezebb része a csövek, korlátlábak körülcsempézése. Az erkélyen a korlát lábának helyét kell kivágnunk a csempékből. Jelöljük be filccel.

 

6. A jelölés után érdemes vonalzóval vagy derékszöggel is megrajzolnunk a kivágandó részt. Kicsit hagyjunk rá, hogy lazább, levegősebb legyen az illeszkedése.

 

7. A vágást csempevágó koronggal tegyük meg. Óvatos, kimért mozdulatokkal, mert egyetlen másodperc alatt túlszalad és dobhatjuk a kukába a lapot.A saját biztonságunkra is ügyeljünk, használjunk kesztyűt és védőszemüveget.

 

8. Ha szépen körbevágtuk a felesleges részt, ragadjunk fogót, és határozott mozdulattal törjük le. Ha maradt felesleg, azt flexszel le tudjuk csiszolni.

 

9. Próbáljuk helyére a lapot. A képen is látszik, hogy túl pontosan illeszkedik. Ilyenkor a flexszel óvatosan csiszoljuk meg a kivágás oldalait.

 

10. Előfordulhat, hogy hosszában is vágnunk kell a lapokból. Vonalzóval húzzuk meg a vonalat, amely mentén vágni fogunk. Kétoldalról vágjuk, egyszer alulról, egyszer felülről.

 

11. A sarokcsiszolóval történő egyszerű, hosszanti vágás során is használjunk védőszemüveget, mert a lepattanó kisebb darabok bizony komoly sérüléseket tudnak okozni!

 

12. Íme a kész munka, már csak fugázni kell.

Fugaakadémia

A fugázóanyagot tekintve választhatunk a por és a kinyomós (már bekevert, folyós) kiszerelés között. Ugyanazok a tulajdonságok érvényesek rá, mint a ragasztóra. A fugázás megkezdése előtt győződjünk meg róla, hogy a fugázandó felület tökéletesen megkötött. A fugahézagnak száraznak, por-, zsír- és szennyeződésmentesnek kell lennie. Az anyagot a vízzel, fúrógépbe erősített keverőszárral, folyamatos keverés mellett keverjük csomómentesre.
Az elkészített masszát gumis simítóval kell elkennünk a felületen, a fugahálóra átlós irányban. 

Az anyag kellő meghúzása és tömítése után a burkolatot nedves szivaccsal vagy ruhával le kell tisztítanunk, majd nedvszívó ruhával szárazra törölnünk. A bekevert masszát 2 órán belül fel kell használnunk. A termékhez a feltüntetett víz mennyiségén kívül színezőanyagot vagy egyéb más anyagot házilag hozzáadnunk nem szabad. A munkavégzés ideje és a száradási idő alatt a felület és a levegő hőmérséklete nem lehet kevesebb +5 foknál és ez idő alatt csapadék se érje.
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Kert-balkon
Rusztikus pad
A nagyapa rég nem használt szekeréből már csak a két hátsó kereket és a tengelyt tudta megmenteni némi munkával Németh Károly Zalaegerszegen: csiszolás után jó adag szúölő, majd lenolaj került rá.


Kert-balkon
Mediterrán madáritató tőzegbetonból
Hosszan gondolkodtak a kertjük központi helyén üresen árválkodó terület kihasználásáról Hegedűs Zoltánék Mendén.


Kert-balkon
Megújult a Hotel Helia Episode Étterme és terasza
Elegáns és letisztult látványvilággal, különleges belsőépítészeti megoldásokkal és új gasztronómiai koncepcióval megújult a Danubius Hotel Helia Episode étterme, valamint a szálloda terasza.


Kert-balkon
Vízmelegítés egyszerűen: napkollektor házilag
A kerti medencében örömmel pancsol gyerek és felnőtt egyaránt. Olykor azonban nem elég a fürdővíz természetes melegedése, a szokásos energiahordozók pedig drágulnak: kézenfekvő a napenergia kihasználása, ami egyrészt környezetbarát, másrészt az ilyen rendszerhez csak egyszeri befektetés szükséges: fenntartásának költsége minimális.


Kert-balkon

Kannából postaláda
Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság