hirdetésTermésztes növényvédelem - biovédekezés

Kert-balkon

Természtes növényvédelem - biovédekezés

Ötletek és tippek a biovédekezés technikájához.

Ahogy egyre nyilvánvalóbbak már a vegyi növényvédő szerek káros hatásai, úgy kezd teret hódítani a biovédekezés a korszerű nagyüzemekben és a kiskertekben egyaránt. Örvendetes módon egyre több kerttulajdonos gondozza kertjét környezetkímélő módon, a lehető legkevesebb vegyszert használva, mulcsozással csökkentve a vízfogyasztást, vagy biológiai növényvédelmet alkalmazva.

Permetet rajzáskor

A megelőző biológiai védelem a vetésforgóval, a megfelelő növénytársulások kialakításával, a növények telepítésének tájolásával - ennek a dísznövények telepítésében különös jelentősége van - próbálja elejét venni a kártevők elszaporodásának. E technikák közé tartozik az is, hogy a kártevők természetes ellenségeinek - madaraknak, kisemlősöknek, hüllőknek és kétéltűeknek, valamint a ragadozó és parazita rovaroknak - kedvező életfeltételeket teremtünk a kertben. Mindezek ellenére szükség lehet a növényvédő szerek alkalmazására is. Ennek hatékony és környezetbarát használati módja, ha a megfelelő időpontban permetezünk. A megfelelő időpontot pedig a rajzáshoz - a párzási időszakhoz - képest kell megválasztani. Ugyan vannak tapasztalatok, hogy melyik kártevő kb. mikor rajzik, de ez az időjárástól függően hetekkel korábban vagy később is megtörténhet.

Csapdák gyérítésre

A kártevők rajzáskezdetének megállapítására és a rajzás intenzitásának nyomon követésére, illetve a kártevők gyérítésére alkalmazzák a rovarcsapdákat. Ezek vagy valamely kártevő szexferomonját tartalmazzák, amely vonzza a célzott kártevők hím egyedeit, és a csapdába kerülők által láthatóvá teszi jelenlétüket és mennyiségüket, vagy egyszerű színcsapda (sárga, kék, fehér) nem száradó ragasztóanyaggal, netán folyadékkal teli tállal. A rajzás kezdetét a rovarcsapdákban megjelent kártevők jelzik. A nagyobb gazdaságokban ezeket a csapdákat elsősorban megfigyelésre alkalmazzák, és a megfelelő időpontban permetezéssel irtják a kártevőket, de a kiskertekben, megfelelő mennyiségben kihelyezve, gyérítésre is használhatók. A gyümölcs- és díszfák, cserjék és a konyhakerti növények kártevői többször is rajzanak, a harmadik nemzedék rajzása júliusaugusztusban szokott zajlani, ezért ilyenkor újabb csapdák kihelyezésére van szükség.

Biocsapdák
bio növényvédelem, biocsapdák
A nagy gazdaságokban a biocsapdákat elsősorban a rajzás megfigyelésére használják, de a konyhakertekben jelentősen ritkíthatjuk velük a kártevőket. A biocsapdákat rendszeresen ellenőrizni kell, hogy lássuk, elkezdődött-e a rajzás, és milyen intenzitással, ill. hogy szükséges-e a permetezés, vagy további csapda kihelyezése.
Színcsapdák
bio növényvédelem, biocsapdák
A színcsapdák arra a megfigyelésre épülnek, amely szerint bizonyos színek rendkívül vonzóak bizonyos rovarok számára. A levéltetvek, liszteskék, gyászszúnyogok, levélaknázó legyek, fénybogarak, barkók és cseresznyelégy számára a sárga, a nyugati virágtripsznek a kék, a gyümölcsdarazsaknak pedig a fehér szín a legvonzóbb. Az olyan rovarokat, amelyek nem termelnek szexferomont, színcsapdákkal ritkíthatjuk. Ha a kártevők gyérítésére akarjuk használni, akkor minden 2-4 m-re helyezzünk egy lapot. Ügyeljünk arra, hogy a fa tetejére is kerüljön. Az északi oldalra nem kell csapdákat helyezni. A henger alakúra hajtott A4-es lapokkal hatékonyan irthatjuk a cseresznyelegyeket, így a termés nem lesz kukacos. Az A5-ös méretű fehér ragacslappal csökkenthetjük a gyümölcsdarázsnőstények számát és ezáltal a virágokban okozott kártételt. A fákra először a virágzás előtt kell kihelyezni a ragacsos színcsapdákat, majd később rendszeresen ellenőrizni, és az újabb rajzások előtt cserélni az elhasználódottakat.
Szexferomoncsapdák
bio növényvédelem, biocsapdák
Ezek a csapdák olyan illatozó feromonokat tartalmaznak (fajspecifikusan), amelyek a hím példányokat tévesztik meg akár több száz méter távolságból is. Főként a kártevő lepkefajok ellen alkalmazzák őket: a lepkék a csapdaházba berepülve, az ott elhelyezett ragacslapba beleragadnak. Ha ismerjük a várhatóan támadó fajokat, könnyen kiválaszthatók a megfelelő csapdák, de ebben a szakeladók is segítenek. A kis- és díszkertekben ritkításra is jól használhatók, ha minden második-harmadik fára felfüggesztünk egy megfelelő szaganyagot tartalmazó csapdát, akkor az, ha nem erőteljesen fertőzött a kert olyan mértékig csökkentheti a kártevők számát, hogy elkerülhetővé válik a vegyi növényvédelem. A feromon csapdák általában műanyagból vagy impregnált bevonatú kartonból készülnek. A csapdaházban elhelyezett fero mon páro logtató sok száz méter távolságból is vonzza a hím lepkéket. 
Folyadék- és színcsapda
A kereskedelemben kapható biocsapdák is sokféle kivitelben készülnek, de házilag is készíthetünk ilyeneket. Ennek legegyszerűbb módja, ha egy műanyag flakon oldalát kivágjuk, a szájára sárga vagy kék színű szalagot ragasztunk, vizet öntünk az aljára, és egy kis virágillatú öblítőt töltünk bele.
bio növényvédelem, biocsapdák
Ez a csapda az állattartó házaknál a legyek elleni védekezésben segít, a sárga fedéllel lezárt műanyag zsák biomassza-csal étket tartalmaz. A műanyagból készült palack: a palack száján lévő sárga szalag és a palackban lévő illatos folyadék vonzza a kártevő rovarokat.
Ragadós színcsapda készítése
bio növényvédelem, biocsapdák
1. A ritkítani kívánt kártevő számára vonzó színű műanyag vagy kartonlapot választunk, amelyből kb. 8 cm széles és 18 cm hosszú csíkokat vágunk.
2. A készítés következő fázisa anynyiból áll, hogy vékony drótból akasztót készítünk hozzá, S alakra meghajlítva a leendő tartódrótot.
3. Végül nem száradó ragasztóval, ilyen például a boltokban kapható egérragasztó, egyenletesen kenjük be a lap egyik oldalát.

A csapdákban felszaporodott kártevők száma jelzi a rajzás megindulását. A rovarok párosodása után következik a peték lerakása, amit néhány nap után a lárvák kikelése követ. A rovarölő szeres kezelést a tojásrakás idején, a lárvák kikelésének kezdetéig célszerű elvégezni. A kiskertekben kerüljük a vegyi növényvédők alkalmazását, helyettük használjunk a biotermesztés szigorú követelményrendszere által is elfogadott szereket.

Növényvédelem növényi főzetekkel

Ha már a családnak termelünk a kertben zöldséget, gyümölcsöt, akkor a legbiztonságosabb megoldás, ha magunk készítünk növényi főzeteket is, és azokat használjuk permetezésre vagy locsolásra. E főzetek riasztó hatásúak a kártevő rovarokra. A permetezést rendszeresen ismételni kell.

Söröztessük a csigát!

Könnyen összegyűjthetők és áttelepíthetők a csigák, meztelencsigák, ha sárgarépát és a petrezselyemgyökereket aprítunk fel és szétszórjuk a talajon. De hasonlóan vonzó számukra a sör is. A kb. 2 decis műanyag edényeket félig töltve ássuk a földbe; minél erjedtebb a sör, annál nagyobb területről vonzza a csigákat. A leghatékonyabb, ha felkutatjuk a rejtekhelyet, lépcső alatt, esővízelvezető környéke, esővízgyűjtők körüli védett, sötét zugok, és fűrészporral felszórjuk. Ha a csigák természetes ellenségeinek, futrinkafélék, bábrablók, békák, gyíkok, vakond, a sokféle madárfaj oltalmat nyújt a kert, akkor azok elvégzik munkájukat.

Méz és ragasztócsík a földibolhák ellen

A földibolhák ellen, amelyek különösen kedvelik a káposztaféléket, a ragacsos lapok alkalmazása mellett jól használható a mézzel bekent aljú műanyag doboz is. Egy nagyobb (60×40 cm-es) műanyag doboz alját kenjük be mézzel, a tálat tartsuk függőlegesen a növény mellé, és kicsit üssünk rá a növényre, a bolhák beleugrálnak és beleragadnak a doboz aljába kent mézbe. De ha a déli órákban, mert ilyenkor a legaktívabbak ezek a kártevők, a sorok között egy széles ragasztócsíkot húzunk ki, akkor is eredményesen ritkíthatjuk a konyhakertek e gyakori kártevőjét.

ladybug-3508203_1280.jpg

Köztudott, hogy a kártevők pusztításában nagy szerepük van az énekesmadaraknak, a kertekben élő kisemlősöknek, sünnek, denevérnek, vakondnak, s rendkívül hasznosak a békák, a gyíkok és a siklók is. De a rovarok közül többnyire csak a katicát szoktuk emlegetni mint nagyon hasznos kis rovart, pedig van még néhány igencsak fontos ragadozó rovar, amelyeket sajnos gyakran agyon is csapunk. Holott a biokertészetekben ma már telepítik is a kártevők természetes ellenségeit, a ragadozó rovarokat és más hasznos élő szervezeteket, mint például egyes parazitákat, amelyek a gazdaállatot el is pusztítják, vagy hiperparazita gombákat.

A zöldségfélék (paprika, paradicsom, káposztafélék, hüvelyesek) és a nagyüzemekben a kukorica lepkekártevői ellen nagyon hatékony védekezési mód a Trichogramma petefürkészdarazsak telepítése, amelyek a kártevő lepkefélék petéiben fejlődnek ki. A kapszulákban lárva vagy báb állapotban lévő petefürkészdarazsak a kihelyezés után 1-3 napon belül kezdenek kikelni és még kb. három hét, mire az összes elhagyja a kapszulát. Egy kis kertben 100 m-ként két kapszulára van szükség. A Biocont polisztirol kapszulákban helyezi el a lárvákat, egy kapszulából 1800-2000 hasznos rovar kel ki.

Hasznos rovarok

A fátyolka is a levéltetvek sokféle fajtájának természetes ellensége

Afülbemászó a levéltetveken, a pajzstetveken kívül az almamolyt és a vértetűt is nagy hatékonysággal irtja.

A liszteskék nagy ellensége a ragadozó poloska; hatékonyabban irtja őket, mint bármilyen vegyszer.
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Kert-balkon
Diy virágos pad
Pad és virágágyás: amellett, hogy bele ültethetjük kedvenc virágainkat még kényelmesen meg is pihenhetünk rajta. A megépítése sem túl bonyolult, egyszerűen kivitelezhető extra megoldás.


Kert-balkon
Tegyük szebbé házunk homlokzatát!
Hogyan erősíthetünk növényfuttatót vagy díszrácsot házunk falára olymódon, hogy közben ne furkáljuk szitává a vakolatot? És ugyanez a konyhában: miként rögzíthetjük a merőkanalakat tartó rudat a csempére fúrás, tiplibeütés és csavarozás nélkül? Íme a megoldás mindkét kérdésre!  


Kert-balkon
Kerti virágtartó raklapból
Sokak számára rendelkezésre álló, viszonylag olcsó alapanyagból készített többféle méretű virágtartót a kertbe Rajna János.


Kert-balkon
A Fiskars PowerStep technológia
A Fiskars legújabb fejlesztése a PowerStep technológia, amely egyedülálló az egész világon. Az új metszőollóval és ágvágóval 1, 2 vagy 3 lépésben is vághat. Az intelligens mechanizmus csökkenti a vágáshoz szükséges erőkifejtést, így könnyebb vele dolgozni!


Kert-balkon

Rusztikus pad


Kert-balkon

Tökéletes terasz


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság