Természtes növényvédelem - biovédekezés

Kert-balkon

Természtes növényvédelem - biovédekezés

Ötletek és tippek a biovédekezés technikájához.

Ahogy egyre nyilvánvalóbbak már a vegyi növényvédő szerek káros hatásai, úgy kezd teret hódítani a biovédekezés a korszerű nagyüzemekben és a kiskertekben egyaránt. Örvendetes módon egyre több kerttulajdonos gondozza kertjét környezetkímélő módon, a lehető legkevesebb vegyszert használva, mulcsozással csökkentve a vízfogyasztást, vagy biológiai növényvédelmet alkalmazva.

Permetet rajzáskor

A megelőző biológiai védelem a vetésforgóval, a megfelelő növénytársulások kialakításával, a növények telepítésének tájolásával - ennek a dísznövények telepítésében különös jelentősége van - próbálja elejét venni a kártevők elszaporodásának. E technikák közé tartozik az is, hogy a kártevők természetes ellenségeinek - madaraknak, kisemlősöknek, hüllőknek és kétéltűeknek, valamint a ragadozó és parazita rovaroknak - kedvező életfeltételeket teremtünk a kertben. Mindezek ellenére szükség lehet a növényvédő szerek alkalmazására is. Ennek hatékony és környezetbarát használati módja, ha a megfelelő időpontban permetezünk. A megfelelő időpontot pedig a rajzáshoz - a párzási időszakhoz - képest kell megválasztani. Ugyan vannak tapasztalatok, hogy melyik kártevő kb. mikor rajzik, de ez az időjárástól függően hetekkel korábban vagy később is megtörténhet.

Csapdák gyérítésre

A kártevők rajzáskezdetének megállapítására és a rajzás intenzitásának nyomon követésére, illetve a kártevők gyérítésére alkalmazzák a rovarcsapdákat. Ezek vagy valamely kártevő szexferomonját tartalmazzák, amely vonzza a célzott kártevők hím egyedeit, és a csapdába kerülők által láthatóvá teszi jelenlétüket és mennyiségüket, vagy egyszerű színcsapda (sárga, kék, fehér) nem száradó ragasztóanyaggal, netán folyadékkal teli tállal. A rajzás kezdetét a rovarcsapdákban megjelent kártevők jelzik. A nagyobb gazdaságokban ezeket a csapdákat elsősorban megfigyelésre alkalmazzák, és a megfelelő időpontban permetezéssel irtják a kártevőket, de a kiskertekben, megfelelő mennyiségben kihelyezve, gyérítésre is használhatók. A gyümölcs- és díszfák, cserjék és a konyhakerti növények kártevői többször is rajzanak, a harmadik nemzedék rajzása júliusaugusztusban szokott zajlani, ezért ilyenkor újabb csapdák kihelyezésére van szükség.

Biocsapdák
bio növényvédelem, biocsapdák
A nagy gazdaságokban a biocsapdákat elsősorban a rajzás megfigyelésére használják, de a konyhakertekben jelentősen ritkíthatjuk velük a kártevőket. A biocsapdákat rendszeresen ellenőrizni kell, hogy lássuk, elkezdődött-e a rajzás, és milyen intenzitással, ill. hogy szükséges-e a permetezés, vagy további csapda kihelyezése.
Színcsapdák
bio növényvédelem, biocsapdák
A színcsapdák arra a megfigyelésre épülnek, amely szerint bizonyos színek rendkívül vonzóak bizonyos rovarok számára. A levéltetvek, liszteskék, gyászszúnyogok, levélaknázó legyek, fénybogarak, barkók és cseresznyelégy számára a sárga, a nyugati virágtripsznek a kék, a gyümölcsdarazsaknak pedig a fehér szín a legvonzóbb. Az olyan rovarokat, amelyek nem termelnek szexferomont, színcsapdákkal ritkíthatjuk. Ha a kártevők gyérítésére akarjuk használni, akkor minden 2-4 m-re helyezzünk egy lapot. Ügyeljünk arra, hogy a fa tetejére is kerüljön. Az északi oldalra nem kell csapdákat helyezni. A henger alakúra hajtott A4-es lapokkal hatékonyan irthatjuk a cseresznyelegyeket, így a termés nem lesz kukacos. Az A5-ös méretű fehér ragacslappal csökkenthetjük a gyümölcsdarázsnőstények számát és ezáltal a virágokban okozott kártételt. A fákra először a virágzás előtt kell kihelyezni a ragacsos színcsapdákat, majd később rendszeresen ellenőrizni, és az újabb rajzások előtt cserélni az elhasználódottakat.
Szexferomoncsapdák
bio növényvédelem, biocsapdák
Ezek a csapdák olyan illatozó feromonokat tartalmaznak (fajspecifikusan), amelyek a hím példányokat tévesztik meg akár több száz méter távolságból is. Főként a kártevő lepkefajok ellen alkalmazzák őket: a lepkék a csapdaházba berepülve, az ott elhelyezett ragacslapba beleragadnak. Ha ismerjük a várhatóan támadó fajokat, könnyen kiválaszthatók a megfelelő csapdák, de ebben a szakeladók is segítenek. A kis- és díszkertekben ritkításra is jól használhatók, ha minden második-harmadik fára felfüggesztünk egy megfelelő szaganyagot tartalmazó csapdát, akkor az, ha nem erőteljesen fertőzött a kert olyan mértékig csökkentheti a kártevők számát, hogy elkerülhetővé válik a vegyi növényvédelem. A feromon csapdák általában műanyagból vagy impregnált bevonatú kartonból készülnek. A csapdaházban elhelyezett fero mon páro logtató sok száz méter távolságból is vonzza a hím lepkéket. 
Folyadék- és színcsapda
A kereskedelemben kapható biocsapdák is sokféle kivitelben készülnek, de házilag is készíthetünk ilyeneket. Ennek legegyszerűbb módja, ha egy műanyag flakon oldalát kivágjuk, a szájára sárga vagy kék színű szalagot ragasztunk, vizet öntünk az aljára, és egy kis virágillatú öblítőt töltünk bele.
bio növényvédelem, biocsapdák
Ez a csapda az állattartó házaknál a legyek elleni védekezésben segít, a sárga fedéllel lezárt műanyag zsák biomassza-csal étket tartalmaz. A műanyagból készült palack: a palack száján lévő sárga szalag és a palackban lévő illatos folyadék vonzza a kártevő rovarokat.
Ragadós színcsapda készítése
bio növényvédelem, biocsapdák
1. A ritkítani kívánt kártevő számára vonzó színű műanyag vagy kartonlapot választunk, amelyből kb. 8 cm széles és 18 cm hosszú csíkokat vágunk.
2. A készítés következő fázisa anynyiból áll, hogy vékony drótból akasztót készítünk hozzá, S alakra meghajlítva a leendő tartódrótot.
3. Végül nem száradó ragasztóval, ilyen például a boltokban kapható egérragasztó, egyenletesen kenjük be a lap egyik oldalát.

A csapdákban felszaporodott kártevők száma jelzi a rajzás megindulását. A rovarok párosodása után következik a peték lerakása, amit néhány nap után a lárvák kikelése követ. A rovarölő szeres kezelést a tojásrakás idején, a lárvák kikelésének kezdetéig célszerű elvégezni. A kiskertekben kerüljük a vegyi növényvédők alkalmazását, helyettük használjunk a biotermesztés szigorú követelményrendszere által is elfogadott szereket.

Növényvédelem növényi főzetekkel

Ha már a családnak termelünk a kertben zöldséget, gyümölcsöt, akkor a legbiztonságosabb megoldás, ha magunk készítünk növényi főzeteket is, és azokat használjuk permetezésre vagy locsolásra. E főzetek riasztó hatásúak a kártevő rovarokra. A permetezést rendszeresen ismételni kell.

Söröztessük a csigát!

Könnyen összegyűjthetők és áttelepíthetők a csigák, meztelencsigák, ha sárgarépát és a petrezselyemgyökereket aprítunk fel és szétszórjuk a talajon. De hasonlóan vonzó számukra a sör is. A kb. 2 decis műanyag edényeket félig töltve ássuk a földbe; minél erjedtebb a sör, annál nagyobb területről vonzza a csigákat. A leghatékonyabb, ha felkutatjuk a rejtekhelyet, lépcső alatt, esővízelvezető környéke, esővízgyűjtők körüli védett, sötét zugok, és fűrészporral felszórjuk. Ha a csigák természetes ellenségeinek, futrinkafélék, bábrablók, békák, gyíkok, vakond, a sokféle madárfaj oltalmat nyújt a kert, akkor azok elvégzik munkájukat.

Méz és ragasztócsík a földibolhák ellen

A földibolhák ellen, amelyek különösen kedvelik a káposztaféléket, a ragacsos lapok alkalmazása mellett jól használható a mézzel bekent aljú műanyag doboz is. Egy nagyobb (60×40 cm-es) műanyag doboz alját kenjük be mézzel, a tálat tartsuk függőlegesen a növény mellé, és kicsit üssünk rá a növényre, a bolhák beleugrálnak és beleragadnak a doboz aljába kent mézbe. De ha a déli órákban, mert ilyenkor a legaktívabbak ezek a kártevők, a sorok között egy széles ragasztócsíkot húzunk ki, akkor is eredményesen ritkíthatjuk a konyhakertek e gyakori kártevőjét.

ladybug-3508203_1280.jpg

Köztudott, hogy a kártevők pusztításában nagy szerepük van az énekesmadaraknak, a kertekben élő kisemlősöknek, sünnek, denevérnek, vakondnak, s rendkívül hasznosak a békák, a gyíkok és a siklók is. De a rovarok közül többnyire csak a katicát szoktuk emlegetni mint nagyon hasznos kis rovart, pedig van még néhány igencsak fontos ragadozó rovar, amelyeket sajnos gyakran agyon is csapunk. Holott a biokertészetekben ma már telepítik is a kártevők természetes ellenségeit, a ragadozó rovarokat és más hasznos élő szervezeteket, mint például egyes parazitákat, amelyek a gazdaállatot el is pusztítják, vagy hiperparazita gombákat.

A zöldségfélék (paprika, paradicsom, káposztafélék, hüvelyesek) és a nagyüzemekben a kukorica lepkekártevői ellen nagyon hatékony védekezési mód a Trichogramma petefürkészdarazsak telepítése, amelyek a kártevő lepkefélék petéiben fejlődnek ki. A kapszulákban lárva vagy báb állapotban lévő petefürkészdarazsak a kihelyezés után 1-3 napon belül kezdenek kikelni és még kb. három hét, mire az összes elhagyja a kapszulát. Egy kis kertben 100 m-ként két kapszulára van szükség. A Biocont polisztirol kapszulákban helyezi el a lárvákat, egy kapszulából 1800-2000 hasznos rovar kel ki.

Hasznos rovarok

A fátyolka is a levéltetvek sokféle fajtájának természetes ellensége

Afülbemászó a levéltetveken, a pajzstetveken kívül az almamolyt és a vértetűt is nagy hatékonysággal irtja.

A liszteskék nagy ellensége a ragadozó poloska; hatékonyabban irtja őket, mint bármilyen vegyszer.
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Kert-balkon
Körkörös gránit kőburkolat
Akár terasz, akár udvari pihenőhely burkolása a célunk, a koncentrikus körök formájában lerakott gránit kiskockakövekkel szemrevaló látványt érhetünk el. Mi 9/11-es gránit kiskockakövet használtunk, ez tonnánként 490 db. Egy négyzetméterre 100-115 db kell.


Kert-balkon
Tavaszi talaj-előkészítés
Bár a szabadban még talán fagyott a talaj, a hosszabbodó nappalok minden kertészkedni szerető embert várakozással töltenek el. 


Kert-balkon
Így újítsd fel fa teraszodat
Az egykor szép és pihentető látványt nyújtó terasz néhány év alatt elvesztette színét, beszennyeződött, az időjárás viszontagságai miatt viseltessé vált? Néhány egyszerű lépés csupán, hogy ismét régi fényében tündököljön.


Kert-balkon
Művészasztal székekkel
Arcfestéssel és csillámfestéssel is foglalkozik Megellai Katalin Veszprémben. Ezért olyan székeket és asztalt szeretett volna, amelyek feltűnőek, és a célnak megfelelnek.


Kert-balkon

Készgarázsok
Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság