hirdetésTerasz szigetelés és burkolás

Kert-balkon

Terasz szigetelés és burkolás

A burkolási munkák közül sok szempontból az egyik legösszetettebb feladat a kültéri terasz burkolása, mert a tökéletes eredményhez nem csak azzal kell tisztában lenni, hogy mit kell megcsinálni, hanem azzal is, hogy mivel és hogyan. Mestertippek a Mapei-től!

A teraszok burkolásánál az egyik legfontosabb, hogy az alapfelület kellően szilárd, portól, zsírtól és más szennyeződéstől mentes legyen. Alulról érkező nedvesség tipikus esete, amikor a talajban lévő pára átdiffundál a szigeteletlen aljzaton, és a burkolólap hátoldalán kicsapódik. Az alkalmas anyagok kiválasztásával és a megfelelően elkészített vízszigetelés az építmény élettartalmának és a használati értékének biztosításához nélkülözhetetlen. Az építmények néhány területén, mint például a teraszokon és erkélyeken, a vízterheléseken kívül összetett terhelések is jelentkeznek. E helyeken a károsító hatás együtt jelentkezik egyrészt a téli és nyári állapotok közötti hőmérsékletkülönbséggel, másrészt a napsütéstől felmelegített és a csapadék által hirtelen lehűtött feszültségkülönbözet hatásával. A terheléseket pedig el kell viselnie a terasz teljes burkolatának, azaz a szerkezetnek, a vízszigetelésnek, ragasztónak, fugázóhabarcsnak, rugalmas tömítéseknek és a burkolatnak egyaránt. Ezt úgynevezett alternatív szigeteléssel lehet megoldani.

Erre a célra a Mapei termékskálájából legalkalmasabb a kétkomponensű flexibilis Mapelastic kenhető szigetelés, amely a felülről átszivárgó csapadék továbbjutását megakadályozza. Repedésáthidaló képessége alapján pedig önmagában a 0,8 mm-nél, lúgálló ÜVEGSZÖVET HÁLÓ-val erősítve az 1,5 mm-es, illetve MAPETEX SEL-lel pedig az akár 3 mm-nél szélesebb repedéses aljzatokra is felhordható. A kritikus szigetelés részeknek és csomópontoknak számító csőáttörések, negatív élek és sarkok a MAPEBAND termékcsalád elemeinek beépítésével tehetők biztonságossá.
 
Gyakorlati tapasztalatok alapján, bár minden felületre tökéletesen tapad, bedolgozása akkor vezet a legjobb eredményre, ha a kezelendő aljzatra egy igen vékony kontaktréteget hordanak fel. A kontaktrétegre aztán fel lehet hordani a legalább 1 mm vastagságú első rétegét, melybe beágyazható az üvegszövet háló vagy a Mapetex Sel. 4-5 óra elteltével a második rétege is felhordható. Kedvező időjárási viszonyok mellett 24 óra múlva burkolható akár (Keraflex S1) vagy bármilyen S1-es, vagy a fölötti minőségű flexibilis csemperagasztóval. A ragasztást követő fugázás a burkolólapokkal együtt biztosítja az esztétikai megjelenést. A cementkötésű fugák Keracolor FF Flex normálkötésű, vagy Ultracolor Plus gyorskötésű fugázóhabarccsal kerülhetnek kialakításra. Valamint fugázhatnak a sav- és lúgálló Kerapoxy és Kerapoxy Design + MapeGlitter műgyanta termékcsaláddal. Falcsatlakozások, dilatációs hézagok, illetve a burkolat és beépített elem csatlakozások esetén a hézagok oldalaira felhordott Primer FD alapozó után a fugaszínek színválasztékával megegyező színekben rendelkezésre álló Mapesil AC penészedésálló, rugalmas szilikonnal tölthetők ki.
 
(Forrás: Mapei)
EZT IS Ajánljuk
Otthon-bútor
Murexin oktatási program 2010
Ismét itt az oktatási szezon. Fordítson időt arra, hogy megismerje a Murexin hidegburkolási programjait. Most minden résztvevő triplán nyerhet. Látogasson el az ingyenes képzésekre, és a praktikus tanácsok mellett háromszoros ajándékban is részesülhet.


Otthon-bútor
Környezetbarát kéményszigetelés
A Top-Flex egy tökéletes megoldást kínál a kémények szigetelésére. A beépítéshez elegendő egy olló és egy kés. Könnyedén felhasználható, és ha idővel cserélni kívánjuk, akkor hulladékként újrahasznosítható, szemben a korábbi anyagokkal. Szigeteljünk együtt!


Gép- és anyagújdonságok
Kopogó és lépéshang csillapítás
A többszintes középületekben és az emeletes, tetőtér-beépítéses lakóépületekben is kellemetlen hanghatásokhoz vezetnek a kopogó- és lépéshangok által okozott zajok. A legintenzívebben a hidegburkolattal ellátott helységek padlóin keletkeznek. Éljünk zajok nélkül!


Ötletek
Faburkolat a teraszon
A kidobni vagy eltüzelni szánt anyagokból sokszor gyönyörű dolgokat lehet létrehozni, csak értő szem, jó ötletek és némi munka szükséges hozzá.


Szerszám-anyag

Utólagos résszigetelés
Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság