hirdetésMagaságyás raklapokból

Kert-balkon

Magaságyás raklapokból

Egy ilyen ágyásban az a jó, hogy megművelése során nem kell hajolgatni. Raklapból készítve nem túl drága, cserébe egy többfős családot is képes ellátni zöldségekkel.

Ha nagy ágyásokat készítünk, a munkát végezhetjük két lépcsőben is. A terasz felől már haszonnövényekkel tele van ültetve az első két ágyás, a kép előterében a harmadik ágyás még feltöltésre vár.

Anyagszükséglet

- tetőléc

- korábban a ház megújítása céljából leszedett lambéria

- különböző méretű csavarok

- mulcs

- geotextil

- vakondháló

- festék

- lakk

Amire figyelnünk érdemes

Először természetesen gondoljuk végig, mit, miből, hová és hogyan építsünk. A tervezés után jöhet a raklapokból ácsolt keretrendszer méretre vágása és összerakása, ahogy tette ezt a képeinken látható szerkezet alkotója, Babos Máté Harkányban. Ezután következhet a lambéria rácsavarozása, majd a festés-lakkozás. Mátééknál ekkor vált időszerűvé a tereprendezés, majd a vakondháló és rá a geotextil lefektetése. Az utolsó előtti lépés a váz összerakása volt a végleges helyén, majd feltöltése földdel, végül jöhetett a mulcs (fenyőkéreg) leszórása és a dugványozás.

A készítés lépései

 

1. Az első lépés a raklapkeret elkészítése volt, lásd a hátsó, terasz felőli hosszúkás ágyást.

 

2. Ezt minden ágyásnál a lambériaborítás felcsavarozása, majd a festés-lakkozás követte. Itt már helyén van a vakondokat kíméletes módon távol tartó vakondháló és a gyomok ellen védő geotextil.

 

3. Az öblök azért vannak, hogy az ágyások minden részét kényelmesen el lehessen érni. A terasz felőli ágyás körül már a mulcs kiszórása is megtörtént.

 

4. Végül valamennyi ágyást feltöltötték földdel, és végre el lehetett kezdeni az ültetést, dugványozást, palántálást.

 

5. A kész ágyásokban paradicsom, paprika, tök, mángold és sok egyéb finomság terem.

EZT IS Ajánljuk
Kert-balkon
Őszi ültetés, fűszermentés
Mini kertek cserépben, balkonon és az ablak előtt


Kert-balkon
Fóliasátor helyett üvegház fillérekért
Jórészt használt vagy selejtanyagokból készítette Szépréti Zoltán Lovasberényben ezt a melegházat: az oldala maradék OSB-lap, az ablakait pedig selejt tévéüvegek alkotják. Az egész 2×3 méteres, mégis rengeteg zöldséget lehet benne termelni.


Kert-balkon
Rugalmas burkolólapok
A hazai barkácsáruházak többségében egy ideje kaphatók az ütésvédő, rugalmas burkolatok. Jó látni, hogy egyre több játszótér és sportpálya lesz biztonságosabb és használata családi környezetben is elterjed. A játszóterek esetében már kötelező.


Kert-balkon
A kert díszei
Egy kis átalakítással, kreatív ötleteléssel sok tárgyat eredeti funkciójától eltérő célra is használhatunk.


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság