hirdetésBútorrestaurálás

Otthon-bútor

Bútorrestaurálás

Régi bútorok felújításának gyakori módszere volt egy időben, hogy olajfestékkel egyszerűen lefestették a megkopott pácolt, polírozott darabot. Az utóbbi években ismét megbecsültté váltak a valódi, tömör fából készült bútorok, és sokan vállalkoznak arra, hogy eltávolítva a festéket, helyreállítsák őket.
Nincs olyan használtcikk- piac, ahol ne találnánk átfestett vagy megkopott tonett stílusú székeket ? s köztük sok igen jó állapotban van, csak a felülete szorul felújításra. A XIX. század második felében élő zseniális asztalosmester, Michael Thonet nagy találmánya a gőzölt bükkfából készült hajlított bútor, amelynek tömeggyártását is megszervezte, többek között a monarchiabeli Magyarországon is több mint tíz gyára működött. Ezzel szakmai hagyományt teremtett a magyar hajlítottbútorgyártás számára, amelynek a 30-as években jeles képviselője volt a Debreceni Hajlított Bútorgyár. Az általunk felújított, hajlított bükkfából készült karszék a gyár egyik 30-as évekbeli tipikus darabja. Mind a mai napig gyártják a klasszikus tonettmodelleket, egy igényesebb kivitelezésű, újonnan készült karszék ára 15-20 ezer forint körül van, míg a szintén tonett nevet használó gyengébb kivitelűek 10 000 Ft körüli áron kaphatók; úgyhogy akinek tetszik ez az egyébként ma is közkedvelt stílus, annak érdemes ilyen székek után kutatnia, hiszen pár ezer forintért is hozzájuthat a magyar bútorgyártás jeles korszakának jó minőségű darabjaihoz. A webes aukciósportálokon is szép számmal találhatunk ilyen székeket, koruktól, állapotuktól függő áron.

Pác vagy emulzióba kevert szín

Hogy színezzük-e, pácoljuk- e a bútort, azt egyrészt az dönti el, hova szánjuk, és oda milyen szín illik a legjobban, másrészt az ? és ez a meghatározó ?, hogy sikerül-e teljes mértékben eltávolítanunk az eredeti pácot. Amikor ezek a székek készültek, olyan anyagot használtak, amely erősen belemaródott a fába. Ha ezt nem sikerül teljesen eltávolítani, akkor mindenképpen érdemes pácolni, mert ezzel eltüntethető a korábbi színezőanyag. (Mi nem pácoltuk a széket, mert natúr faszínt szerettünk volna, és az alapos csiszolással sikerült az eredeti pácot is eltüntetnünk.) A pácoláshoz mindenképpen haszn á l j u n k kesztyűt, hogy ne hagyjunk zsíros ujjnyomokat. A pácot tiszta vízben, vagy víz és alkohol keverékében kell feloldani a csomagoláson található utasítás szerint. Minél több vizet adunk hozzá, annál világosabb lesz a szín. De érdemesebb festéküzletben kikevertetni a kívánt színt, mert a próbák alapján is nehéz megállapítani, hogy sikerült- e megfelelő árnyalatot kikevernünk, ugyanis a nedves, de a már megszáradt pác is sokkal sötétebb árnyalatú, mint amilyen a végső olajos, viaszos kezelés után lesz. Egy székhez kb. fél liter pác kell. A bútor benedvesítése után ecsettel vagy szivacscsal visszük fel bőségesen a fapácot, egyenletes mozdulatokkal, száliránynak megfelelően, a függőleges elemeknél alulról felfelé. Majd töröljük le a felesleget.

Olajozás, viaszolás

Hagyományosan ezek után következik az olajozás, majd a viaszolás. Ezt a munkát egyszerűsíti az általunk használt olaj-viasz emulzió, amellyel egy lépésben, sok időt megtakarítva vihetjük fel a tartós felületet biztosító anyagot. Ezzel ellenálló, víztaszító felület jön létre, amely nem szálkásodik és a piszok sem tapad a felületére. (Aki a ma igen divatos földszíneket kedveli, tovább egyszerűsítheti a munkát az olaj-viasz impregnálóba kevert, a szerhez való Auro színezékkel. Az impregnáló mennyiségéhez képest a színezék 10% lehet.)

ÍGY ÚJÍTOTTUK FEL
Először szedjük szét darabjaira a széket. Villáskulccsal, csavarhúzóval távolítsuk el a csavarokat, s jegyezzük meg, melyiket honnan csavartuk ki. Ha szükség van a csavarok cseréjére, akkor az eredetivel azonos vastagságú
és hosszúságú facsavarokkal pótoljuk
a már elöregedett
csavarokat.
Kenjük be a szék felületét az alkálifesték-marató anyaggal (Auro Nr. 461).
Szükség esetén, akár többször is. Hagyjuk hatni néhány órán keresztül.
A feloldott festéket, egy spachtlival kaparjuk le. Semlegesítsük a felületet tiszta alkohollal vagy forró szappanos vízzel ? , csak alaposan  töröljük át vele.
A száradás után le kell csiszolni, amihez  először durvább, majd finomabb smirglit használunk. 120- 150-180-as dörzspapírral csiszoljuk simára. Majd  olajviasz impregnáló alapozóval  (Auro Nr. 129) kenjük le.  20-30 (de legkésőbb 60) perc múlva polírozzuk: ronggyal dörzsöljük át. 24 óra múlva ismételjük meg: kenjük le olajviasz impregnálóval és  polirozzuk újra amíg szép fényes nem lesz. Végül szereljük
össze.

 

 

ÁRKALKULÁTOR
  • olaj-viasz emulzió (2:1-ben, Auro Nr. 129) 1 m2 felület kezelése 368 Ft (a székhez kb. fél dobozra volt szükség, ez 2760 Ft)
  • alkálifesték-lemaratóból (Auro Nr. 461) mi a festék leoldásához hozzávetőleg fél dobozt használtunk el, ez 1800 Ft
EZT IS Ajánljuk
Otthon-bútor
Geometrikus polcrendszer LED-világítással
A 150×85 centis polcrendszer hat, különböző méretű és alakú polcüregből áll.


Otthon-bútor
Hulladékfából álompadló
Az orosz Alekszej Sztyesak egy 56 négyzetméteres szépségszalonnak készítette el a padlózatát úgy, hogy a végeredmény teljesen egyedi és egészen különleges lett. 


Otthon-bútor
Retró komód újrafestve
Eredetileg ez egy barna, fényesre lakkozott bútordarab volt, de Rideg Krisztina arra gondolt: miért is ne lehetne valami egészen különlegeset alkotni belőle?


Otthon-bútor
Spóroljunk a melegvízzel
A melegvíz elállításhoz modern bojlert használjunk. Ebben az esetben ugyanis akár 35% energiát takaríthatunk meg! A bojlerek víz melegítésére tervezett berendezések, amelyek nemcsak melegítik hanem – az átfolyó vízmelegítőkkel ellentétben – tárolják is a vizet.


Otthon-bútor

Az indigókék szép!


Otthon-bútor

Wellness festékcsalád


Otthon-bútor

Álomfürdő s. k.


Otthon-bútor

Tükrös tálaló


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság