hirdetésFürdőszobadesign: ívelt falak

Otthon-bútor

Fürdőszobadesign: ívelt falak

A modern térkialakítás kedveli az ívelt formákat. Ebben jelentős szerepe van az újabb és újabb építőanyagoknak; ilyen a víz- és hőszigetelt, könnyen beépíthető és burkolható wedi építőlemez-család is.Ez a szárazépítés egyik nagyon sokoldalú anyaga, amelylyel egészen különleges terek alakíthatók ki. Vízállóságának köszönhetően elsősorban fürdőszobákban, konyhákban használják. Más szárazépítési rendszerek ? például a gipszkarton ? az intenzív párával és a fröccsenő vízzel szemben nem megfelelően ellenállóak. Ilyen például a fürdőszobában a zuhanyzó fala, a mosdópultok, kádak környéke, a konyhában pedig a mosogatóhoz közeli falszakasz. Ezeken a helyeken a gipszkarton helyett könynyen alkalmazhatók és illeszthetők a wedi lemezek, mert vastagságuk és táblaméretük megegyezik a gipszkartonos rendszerekével. A lemez egyes fajtáival nagyon könnyen burkolhatók beltéri aljzatok vagy balkonok, teraszok is, de bármilyen beépített bútor kialakítására is alkalmas.
Styrofoam extrudált polisztirolhab táblákból készül, a lemezek mindkét oldalát cementbázisú műgyantás ragasztórétegbe ágyazott üvegszövet erősíti. Ennek köszönhetően a lemezek kiváló hőszigetelők, vízállóak, a styrofoam pedig ráadásként nagy nyomószilárdságot biztosít. Így aztán tartóváz építése nélkül alakíthatók ki akár egy lemezből is a pozitív és negatív ívek. Ennek a tulajdonságának köszönhető, hogy alkalmazásával a legkülönlegesebb belsőépítészeti ötletek is megvalósíthatók. Tökéletes ív alkotható belőle, ha a közvetlenül burkolható lemezekre üveg- vagy kerámiamozaik kerül.A 40, 50 cm vastag lemezeket zuhanyválaszfalaknál, mosdópultok építésénél, nagy terhelésnek kitett dobogóknál használják. A beépített mosdópult összeállítása is nagyon egyszerű, ehhez 40-50 mm vastag lemezeket használunk. A mosdótál nyílását szúrófűrésszel vagy a melegburkolatok vágásához használt késsel, de egy egyszerű éles késsel is kivághatjuk. Ha íves formát akarunk kialakítani, amely követi a mosdókagyló vonalát, akkor a mosdótálat körberajzolva szerkesszük meg az ívet. A lábazat is készülhet wedi lemezekből, vagy fel is falazható, erre ragasztással rögzítjük a vízszintes pultelemet ? a falaknál, padlónál, ill. wedi lábazat esetén a rendszerhez kapható mechanikai rögzítőket használva. Az építőlemezek 60×125 cm-es, illetve 60×250 cm-es táblaméretben, 4, 6, 10, 12.5, 20, 30, 40 és 50 mm vastagságban kaphatók, de speciális alkalmazásokra 60 és 80 mm vastag táblákat is kifejlesztettek. Nyomószilárdság: 0,25 N/m2; Hővezetési tényező: 0,035 W/mK; Lineáris hőtágulási együttható: 0,07 mm/mK;Vízfelvétel alámerítésnél (28 nap alatt)kevesebb mint 15%.Íves felületek kialakítása

Íves felületeket ? az ív sugarától függően ? minimum 3 cm vastag wedi lemezből készíthetünk. A lemez felületét egyenletes távolságokban (2-3 cm-enként) irdaljuk sarokcsiszoló gépre szerelt vágókoronggal, állítható vágásmélységű körfűrészszel, hagyományos kézifűrésszel vagy egyszerűen egy éles késsel, ügyelve arra, hogy a másik oldal üveghálója ne sérüljön. Majd a lemezt a kívánt ívre hajlítjuk és rögzítjük. A keletkezett vágási hézagokat flexibilis ragasztóhabarccsal töltjük ki, és a felületre üvegszövet hálót simítunk. Zuhanyválaszfalaknál vagy térhatárolóknál a 40-50 mm vastag lemezeket alkalmazzuk.

fürdőszoba felújítás wedi lemezzel

1. A 60×125 cm-es, illetve 60×250 cm-es táblaméretű építőlemezek jól alkalmazhatók például fürdőszoba-felújításoknál, ahol a korábbi burkolatot kell kiegyenlíteni. Falburkolásra a 4, 6 és 10 mm-es lemezek ajánlhatók.
2. A lapokat a rendszerhez kapható ragasztóhabarcscsal és dűbelekkel rögzítjük. A ragasztóhabarcsot a falra és a táblákra is vékonyan, egyenletesen kenjük fel simítóval vagy kőműveskanállal.

fürdőszoba felújítás wedi lemezzel

3. A lapok mechanikai rögzítése a rendszerhez tartozó speciális rögzítőelemmel történik. A lap közepén hoszszában és a két szélétől 15-20 cm-re kb. 50 cm-ként fúrjuk ki a dűbelek helyét, majd kalapáccsal üssük be a dűbelt, és csavarral rögzítsük a lemezt.
4. A táblák rögzítése után az illeszkedéseknél ragasszuk fel a vízhatlan védőcsíkokat, amelyeket hengerrel simítsunk rá a felületre. A védőcsíkokra és precíz leragasztásukra azért van szükség, mert csak így biztosítható, hogy a felület teljesen vízzáró legyen.

KÉSZ MODULOK

A munkát jelentősen megkönnyítik a kész modulok, egységcsomagok, mint például a különböző méretekben kapható csőtakarók vagy a három méretben kapható fürdőkád-beépítési szett és a zuhanyválaszfalak. A most divatos ? mellesleg rendkívül praktikus ?, a padló síkjában elhelyezhető zuhanytálcaelemekkel pillanatok alatt összerakható a zuhanykabin alja. Ezek szintén többféle méretben, íves és szögletes formában kaphatók.

Csőtakarás

Nincs olyan fürdőszoba, konyha, ahol ne lenne takarandó csővezeték, ezeket pillanatok alatt eltüntethetjük a 260 cm magas, 20 mm vastag sarokelemekkel. A sarokelemek lapjai 15, 20 és 30 cm szélességben állnak rendelkezésünkre. Ha a magasság nem megfelelő, akkor a lemezek ?toldhatók? a rendszerhez tartozó, erre a célra kifejlesztett műanyag elemmel és ragasztással.
Fürdőkád-beépítés


A fürdőkádszettel felfordulás nélkül, pillanatok alatt beépíthetők a hagyományos kádak. A 30 mm-es lemezvastagság megfelelően tárolja a hőt, 173, 177 és 210 cm hosszú (60 cm széles) kádakhoz használható. A lemezek illesztéséhez flexibilis ragasztót használunk.


fürdőszoba felújítás wedi lemezzel

Zuhanytálca kialakítása a padló síkjában


A modern fürdőszobákban a legtöbb esetben a padló síkjában helyezik el a zuhanytálcát. Ehhez ? különböző méretekben és formában ? kész zuhanyzóaljzat kapható, amelyet lejtéssel és összefolyóval alakítanak ki. A vízszintes elvezetésű aljzatot minimum 8 cm vastag ágyazatra helyezzük. A függőleges elvezetésű zuhanytálca esetében az ágyazat lehet vékonyabb is. Az aljzatelem legnagyobb vastagsága 4 cm. Az ágyazatot készíthetjük poli sztirolgyöngy vagy - zúzalék és flexibilis ragasztóhabarcs keverékéből.

EZT IS Ajánljuk
Ötletek
A fürdő felújítva jó!
Régi építésű családi házban lakik Süle Gabriella Budapesten. Amikor a ház épült, közkedvelt volt a mennyezetre lambériát rakni. De ez régen volt.


Szerszám-anyag
Lakásfelújítás mosolyogva?
Lehetséges, ha ellesi a felkészültek néhány titkát!


Ötletek
Székmegújítás profi módon
Két ötvenéves széket újított fel gyönyörűen Veresné Klepács Tünde Debrecenben.


Otthon-bútor
Teljes házfelújítás
Sokszor írtunk már a ház vagy lakás felújításának valamelyik eleméről. Ritkán mutatunk be azonban egy szinte minden részletre kiterjedő felújítást. Most egy ilyent adunk közre: a Mátrai család Somogyjádon eldöntötte, megtervezte és ki is vitelezte.


Otthon-bútor

Egy bútor új élete
Otthon-bútor

Felújítási 1×1
Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság