Plusz szekrénypolcok s. k.

Otthon-bútor

Plusz szekrénypolcok s. k.

A kis alapterületű lakásban élőknek gyakran gondot okoz a ruhák, kabátok, cipők tárolása. Nagyobb gardróbszekrény elhelyezése szinte kivitelezhetetlen a garzon méretű otthonban, de ilyenkor is gondoskodhatunk megfelelő tárolóhelyekről. Cikkünkben egy klasszikus társasházi lakásban található beépített szekrényt alakítunk át gardróbbá.

Ilyen volt eredetileg:

Árkalkulátor

Mi kell egy klasszikus gardróbszekrénybe? Rövid számvetés után mi arra jutottunk, hogy szükségünk van néhány polcos rakodórészre, egy vállfás részre, tárolóra a cipőknek, és nem rossz, ha van egy plusz akasztónk is. Az említett alkatrészeket bármelyik szakáruházban megvásárolhatjuk. A felsoroltakon kívül mi még új fogantyút is vásároltunk a szekrény ajtajára. Az egész felújítás, átalakítás nem került többe 10 ezer forintnál.

Szerszámszükséglet

Szerszámból mindössze néhányra van szükségünk. Kell egy akkus fúró, csavarozó gép, egy ceruza, mérőszalag és néhány facsavar.

Anyagszükséglet

- 1 db 920×440 mm-es fehér bútorlap

- 2 db 1000×300 mm-es fehér bútorlap

- 2 db 500×300 mm-es fehér bútorlap

- 7 db 300×300 mm-es fehér bútorlap

- 1 db 1 méteres, 25 mm-es kör keresztmetszetű rúd

- 2 db bútorfogantyú

- 1 db műanyag ruhaakasztó

Lépésről lépésre

1. A régi szekrényből távolítsunk el minden olyan elemet, amelyet cserélni vagy felújítani, átalakítani szeretnénk. Mi a régi szekrény alsó polcelemét vettük ki a helyéről.

2. A gardróbba polcos szekrényt terveztünk, 300×300 milliméteres bútorlapokból, oldalanként 2-2 facsavarral rögzítve őket egymáshoz 100 és 200 milliméternél.

3. A polcok magasságát tetszésünk – és ruhatárunk – szerint határozzuk meg. Mi az 1000 milliméteres oldallapra 350 milliméternél és 650 mm-nél terveztünk polcot.

4. Az előfúrt rögzítési pontokon keresztül csavarozzuk össze a polcos elemeket az oldalsó lappal. Az első öt pontot a második, különálló polcos elemen is csináljuk végig.

5. A régi vállfát tartó fa már deformálódott, cserélnünk kellett. Mi henger alakú lécet vásároltunk erre a célra. Ha szükséges, kézifűrésszel vagy dekopírral vágjuk méretre.

6. Itt is érvényes persze a mondás, hogy többször mérjünk, és csak egyszer vágjunk. A méretre vágott vállfatartót próbáljuk a helyére. Ha jól dolgoztunk, illeszkedni fog.

7. A teljesség kedvéért a fogantyút is cseréljük ki (esetünkben a régi megrepedt, különben átfesteni is elég lett volna), hiszen így lesz kívülről is tökéletes a szekrény „új ruhája”.

8. Plusz ötletnek tökéletes megoldás egy olyan akasztó, amelyre bármi vállfát nem igénylő dolgot felakaszthatunk – mi a szekrény egyik sarkában találtunk neki helyet.

9. A kész munkát, az elkészült polcokat pedig öröm nézni. Egészen pofás kis gardróbunk lett a régi rakodószekrény helyett – és nem mellékesen sokkal több dolog elfér benne.

plusz szekrénypolcok
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Ötletek
A tálaló új élete
Mások által kidobásra ítélt szekrényt alakított át néhány napi munkával Dókáné Orbán Sarolta Budapesten.


Otthon-bútor
Trükkös tükrök
A készen vásárolt bútorok sem feltétlenül készek olyan értelemben, hogy ne szabadna hozzájuk nyúlni, és még jobbá, szebbé varázsolni őket. Íme egy kiváló példa.


Otthon-bútor
Éjjeliszekrény s. k.
A boltokban nem mindig találni olyan bútorokat, amelyek megfelelnének az igényeinknek – mármint a színüket és méreteiket, illetve a polcok elosztását tekintve.


Ötletek
Az éjjeliszekrények új élete
Vidéki nyaralóból megmentett két éjjeliszekrényt újított fel stílusosan Németh Károly Zalaegerszegen.
Otthon-bútor

Tűsarkú cipőszekrény


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság