hirdetésÚjrahasznosított ablakokkal a klímaváltozás ellen

Gép- és anyagújdonságok

Újrahasznosított ablakokkal a klímaváltozás ellen

Ma már a környezettudatos építkezők, illetve felújítást tervezők is aktívan hozzájárulhatnak bolygónk megóvásához – például újrahasznosított alapanyagú ablakok beépítésével.

Az elmúlt években egyre gyakrabban találkozhatunk az "üvegházhatású gázkibocsátás" kifejezéssel. Nem csak a klímaváltozás elméletét vallók, illetve tagadók nyilatkozataiban, de a jogalkotásban is visszatérő kérdés a széndioxid-kibocsátás visszaszorítása. Az Inoutic szakemberei szerint az egyre szigorodó szabályozások is arra ösztönzik a profilgyártókat, hogy megjelenésükben és minőségükben is versenyképes, környezetbarát alternatívákat kínáljanak a vásárlóknak.2017-ben három év után először ismét nőtt a világ széndioxid-kibocsátása, becslések szerint 2 százalékkal. Kína és az Egyesült Államok után az EU még mindig a harmadik legnagyobb széndioxid-kibocsátó, bár a szigorú uniós és helyi rendelkezéseknek köszönhetően évről évre csökkenő arányban. A globális felmelegedés lelassításához azonban még nagyobb tudatosságra van szükség, és ebből a folyamatból minden iparágnak aktívan részt kell vállalnia. Az építőipar például még az újrahasznosított anyagok nagyarányú felhasználása előtt áll. Ugyanakkor az új uniós éghajlat- és energiapolitika e tekintetben is komoly célokat fogalmaz meg a 2020 és 2030 közötti időszakra, amelyeket a tagállamok kötelesek beépíteni nemzeti jogszabályaikba.

A műanyag ablak is újrahasznosítható


Európa-szerte és hazánkban is egyre népszerűbbek a műanyag ablakok, amelyek mindinkább felváltják a régen szinte egyeduralkodó fa alapanyagot. Egyesek szerint ez a változás kifejezetten káros a környezetünkre, pedig a műanyag ablakok az energiafogyasztás és a széndioxid-kibocsátás szempontjából is kedvezőbb választást jelentenek. Élettartamuk megfelelő karbantartás mellett akár ötven év is lehet, ráadásul az újrahasznosítás terén is nagy potenciállal bírnak. A PVC-termelés és -feldolgozás technológiája is jelentős fejlődésen ment át az utóbbi években, így többek között már nem tartalmaz olyan mérgező stabilizátorokat, mint a kadmium vagy az ólom.
A műanyaggyártásban és -feldolgozásban érintett európai vállalatok közül több is tagja olyan szervezeteknek, mint a VinylPlus vagy a Rewindo, amelyek a környezettudatosságot tűzték ki célul. Az Európai Unióban a legtöbb nagy gyártó nem csak a termelés során keletkező hulladék megfelelő kezelésére fordít figyelmet, hanem a teljes műanyag ablakszerkezetek újrahasznosításával is foglalkozik.

Mi is tehetünk a klímaváltozás ellen

Míg az uniós közbeszerzésben 2016 óta kötelezővé vált a műanyagok újrafelhasználása, valamint az újrahasznosított anyagok alkalmazása, addig a lakóépületek tekintetében egyelőre nem nagyon terjedt el ez a szemlélet. Pedig a PVC újrahasznosítása drámai hatást gyakorolhatna az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentésére: egy tonna PVC elsődleges előállítása során két tonna szén-dioxid keletkezik, míg ugyanekkora mennyiségű PVC újrahasznosítása mindössze 136 kilogramm széndioxid-kibocsátással jár. Vagyis az újrahasznosított anyagból készülő PVC minden tonnája 2 tonna szén-dioxidtól mentesíti a légkört.
Mindezek ismeretében feltehetjük a kérdést, hogy akkor miért is nem terjedt el széles körben az újrahasznosítás ebben a szegmensben? Az Inoutic szakértői szerint ebben az is szerepet játszik, hogy sok téves információ él a köztudatban, és a vásárlók ezekre alapozva utasítják el az ilyen termékeket. Például amiatt aggódnak, hogy az újrahasznosítás során csökken az anyag szilárdsága, hőszigetelő képessége, vagy hogy megjelenésében elmarad az elsődleges anyagból készült ablakokétól. Mindez azonban meglehetősen távol áll a valóságtól: megfelelő technológiával a profilok akár hétszer is újrahasznosíthatóak anélkül, hogy az anyag vagy a feldolgozás minősége romlana. A gyártók felelőssége is, hogy felhívják a figyelmet az újrahasznosított termékek előnyeire, és eloszlassák az esetleges alaptalan félelmeket.

Hazánkban is elérhető újrahasznosított ablakprofil

A környezettudatos vásárlók hazánkban is több lehetőség közül választhatnak, attól függően, hogy mennyire energiatakarékos nyílászárókban gondolkodnak. Az Inoutic Arcade, Prestige és Eforte profilrendszerei például újrahasznosított PVC granulátumból készült változatban is elérhetők. Ez a nagyhatékonyságú EcoPowerCore keverék az Inoutic saját fejlesztése, így a vállalat a feldolgozás teljes folyamatát ellenőrzés alatt tartja.
A keverékből készült profilok megjelenése semmiben sem tér el a hagyományos PVC-ből készültekétől: a koextrúzió egyedülálló technológiájának köszönhetően az újrahasznosított anyagú magot fehér színű, új PVC réteggel vonják be, amely az eredetivel teljesen megegyező küllemet eredményez. Emellett minden környezetvédelmi, valamint törvényi előírásnak megfelelnek. Az anyag tulajdonságait és kémiai összetételét a kifogástalan minőség érdekében független szakintézmények szigorúan ellenőrzik, és folyamatos felügyelet alatt tartják.

További infó: inoutic.hu
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Gép- és anyagújdonságok
Stihl: itt vannak az Arcok!
Bármelyik pillanatban beköszönthet a tavasz, a Stihl akciós újságja már a kereskedésekben figyel, a STIHL idei kampányarcai pedig alig várják, hogy közelebbről is megismerjük őket.


Kert-balkon
Görgős virágkocsi
Nagyméretű, súlyosabb növényeink mozgatása nem egyemberes feladat, de jelentősen megkönnyíti áthelyezésüket egy cserépmozgató, görgőkkel ellátott alátét. Ennek elkészítését mutatjuk be.


Ötletek
Fűben, fában orvosság
Rend a lelke mindennek – akár különböző csavarokról, akár teákról van szó. Most az utóbbiak rendszerezésére mutatunk be egy megoldást.


Kert-balkon
Szép postaláda egyszerű elemekből
Kerítésoszlopba szerette volna elhelyezni a postaládát Magyar Szabolcs, de kereskedelmi forgalomban csak nagyon kis számban található beépíthető fajta, és ezek beépítése is elég bonyolult. Ezért visszatért a jól bevált vízlefolyócső-változathoz.
Otthon-bútor

Falburkolat fából


Gép- és anyagújdonságok

Letölthető adventi ajtódíszek
Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2019

minden jog fenntartva
csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság