hirdetésRögzítést egyszerűsítő megoldások

Otthon-bútor

Rögzítést egyszerűsítő megoldások

Minden háztartásban előfordul, hogy kilazul a dűbel furata, vagy más rögzítési problémák adódnak, például hogy miként és mivel tegyük fel a házszámot a hőszigetelt homlokzati falra, vagy hogyan rögzítsük a tükörlapot.

 

A rögzítéstechnika az építési technológia és a lakáskultúra fejlődésével lépést tartva egyre speciálisabb megoldásokat kínál a különböző minőségű anyagok legkülönfélébb helyzetű rögzítésére. Ezek olyan megoldások, amelyek a sajátos rögzítéseket vagy a rögzítésekkel kapcsolatos problémák megoldását teszik egyszerűbbé. Most olyan eseteket mutatunk be, amelyek bármely háztartásban előfordulhatnak, s a bemutatott megoldások jelentősen egyszerűsítik a rögzítést. (Példáinknál Fischer-termékeket használtunk.

Hőszigetelt falak dűbelei

Egyre több ház homlokzati falaira helyeznek fel hőszigetelő réteget, a legelterjedtebb a kemény polisztirolhab-táblákkal történő szigetelés, amelyet vakolnak. Ezekre a falakra súlyosabb tárgyakat vagy hagyományos (univerzális) dűbeleket használva csak oly módon rögzíthetünk, ha a szigetelőrétegen áthaladva a falazóelembe fúrjuk be a dűbelt, de érdemes kerülni az ilyen megoldásokat, mert a hőszigetelő táblák összenyomódhatnak, megsérülhetnek.

Speciális dűbel

Az egyszerűbb megoldás a kevésbé súlyos tárgyak rögzítésére is, ha a polisztirol habokba történő rögzítésre kifejlesztett műanyag dűbelt használunk. A hőszigetelő vastagságától és nyomószilárdságától függően ? a 15 cm vastag szigetelőtáblába 3, míg a 20 cm vastag hőszigetelő lapokba 9 kg körüli tárgyak ? rögzíthetünk.

A műanyag dűbel hegyes vége akkus csavarbecsavarót használva befúródik a vakolaton keresztül a hőszigetelő táblába, és a széles menetperemeknek köszönhetően stabilan rögzíti a tárgyakat a polisztirol habban.

Jelentősen megkönnyíti a tükörlap rögzítését a Fischer erre a célra fejlesztett megoldása. Az egyszerű rugós szerkezet stabilan rögzíti a törékeny lapot, amely a parafa alátétekre fekszik fel. Alig észrevehető, esztétikus megoldás ez a rögzítési módszer. A rendszerrel négy ponton rögzítjük a lapot, a rugós szerkezet néhány mm-es mozgást és így rugalmasságot is biztosít.

 1. A felszerelés első lépéseként határozzuk meg a tükörlap helyét, és jelöljük meg, hova esik a négy sarka. 2. Az alul rögzített tartókba tegyük bele a tükröt, majd mérjük ki a másik két rögzítő felső szélének helyét, és ezt jelöljük be.
3. Fél cm-rel lejjebb helyezve a rögzítőket, jelöljük ki a furat helyét. A rugós rögzítő mozgó része ugyanis ennyivel húzható ki. 4. Mikor fent van minden rögzítő, alul illesszük helyére a tükröt, majd felül felhúzva a mozgó részt helyezzük el azt.

A dűbel furatának kitágulása gyakran előfordul ? különösen a sokat használt kiegészítők esetében, például fürdőszobai akasztóknál, tartóknál. Ekkor általában fadarabkákat vagy gyufaszálakat tömködve a kitágult furatba elkezdjük szűkíteni a nyílást, majd kritikusabb helyeken gipsszel is megerősítjük a szűkítést. Aztán időről időre kezdhetjük újra. A fix it furatjavító lapocskák pont ezt a műveletet teszik egyszerűbbé. Nagy súlyú tárgyaknál vagy nagy erőhatásoknak kitett rögzítési pontokon azonban csak az új furat jelent megoldást.

A fix it kör alakú lapocskái a hagyományos, gipszporral átitatott gézre emlékeztetnek.

 

1. A művelet során ezeket a lapocskákat először vízbe kell mártanunk. 2. Beléjük ?csomagoljuk? a dűbelt, annyi réteggel, amennyivel kitöltődik a kitágult furat. 3. Végül viszszatesszük a bevont dűbelt a furatba: a gipszlapok három perc alatt megkötnek.hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Gép- és anyagújdonságok
Dűbelrögzítő ragasztóhabarcs
Új ragasztóanyag került a piacra a Soudal jóvoltából. A Soudafix névre keresztelt újfejlesztésű ragasztó ideális a betonban és téglában való rögzítésnél.


Szerszám-anyag
Miből épül a passzívház?
Az épület alacsony energiafogyasztása szempontjából alapvető, hogy a falak megfelelően szigeteljenek. Ez a különböző hőszigetelő lapok utólagos felszerelésével is elérhető, de új építésű házaknál érdemes utánanézni, nem járunk-e jobban, ha eleve hőszigetelt építőelemrendszert választunk. Milyen rendszerek kaphatók, melyik mit ?tud?, és milyen szempont szerint válasszunk ? most ezt járjuk körül.


Otthon-bútor
Megoldások ragasztóval
Sokan még mindig bizalmatlanok a rögzítés ragasztásos módjával szemben, pedig az utóbbi időben ez a technológia nagyon sokat fejlődött. A különböző anyagcsoportokra kifejlesztett ragasztók ezerszer kiállták a tesztelések legszélsőségesebb módozatait, de a mindennapi tapasztalatokat is.


Kert-balkon
Hőszigetelt kutyaház készítése
Nagytestű berni pásztorkutyának építette ezt a házikót Frimmel László és Molnár Vera olvasónk (ekkora kutyának elvben nem kéne szigetelt ház, de úgy gondolták: ha már építenek, megcsinálják rendesen).


Gép- és anyagújdonságok

Bilincsrögzítésű szerelvények


Szerszám-anyag

Hőszigetelt építőelemek
Fizessen elő a magazinra

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.

ötletmozaik.hu © 2019

minden jog fenntartva
csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság