A környezettudatos háztartásban nemcsak a műanyag palackokat, az üveget és a papírt gyűjtjük külön-külön, hanem a főzés során keletkező zöldhulladékot – sárgarépa-, krumpli- és hagymahéjat, paprikacsumát stb. – is. Az viszont többnyire megoldatlan, hol tároljuk, míg komposztra nem kerül. A Dremel frappáns megoldása: építsük be a tárolót a konyhai munkapultba! Egy rozsdamentes fazék, valamint a megfelelő szerszámok felhasználásával könnyedén elkészíthetjük saját zöldhulladék-gyűjtőnket. Ehhez nem kell mást tenni, csak követni a képeken látható munkafolyamatot.
Szerszámszükséglet
- Dremel 4200 multifunkcionális szerszám
- többcélú marófej
- egyenes és körvágó szerelvény
- csiszolótüske és csiszolószalag
- ceruza
- 30 cm átmérőjű fazék
Lépésről lépésre
1. Válasszunk egy megfelelő nagyságú fazekat, lefelé fordítva helyezzük a száját a konyhapultra, és rajzoljuk át a fazék körvonalát annak tetejére, aztán szűkítsük a kört annyival, amilyen széles a fazék pereme.
2. Tegyük a körkivágó szerelvényt a kör középpontjába, majd fúrjunk oda lyukat a 4200-as gép spirális marófeje segítségével. Aztán fűrészeljük körbe az edény helyét a körkivágó szerelvénnyel.
3. Ezután finoman csiszoljuk le a kivágott rés széleit dörzspapír – vagy a Dremel multiszerszámba befogható csiszolótüske segítségével. Helyezzük a mélyedésbe a fazekat és tegyük rá a fedőt.
4. A fazék átmérője ne haladja meg a 30 centit, mert egyrészt egy főzéskor nem keletkezik több komposztálnivaló, másrészt ez a legnagyobb méret, amit a körkivágó szerelvénnyel ki lehet vágni.
Közreműködött a Robert Bosch Kft Dremel üzletága
Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.