Láthatatlan padlásfeljáró

Gép- és anyagújdonságok

Láthatatlan padlásfeljáró

Sok családi és társasházban problémát jelent a padlásra való felmenetel. A létra nem a legjobb megoldás, nem biztonságos. Ám ma már sokféle készre szerelt padlásfeljáró létezik, amit csak megfelelően be kell szerelnünk és már használatba is vehetjük.

A cikkünkben szereplő többrészes Fakro padlásfeljáró tulajdonképpen három – esetenként négy – részes összecsukható falépcső. A lépcső felépítése és anyaga garantálja padlástér könnyű, kényelmes és a biztonságos elérését, beépítése pedig egyszerű, mindössze három ember kell hozzá.

padlásfeljáró

Az összecsukható padlásfeljáró lépcsők szerkezete roppant egyszerű. Az ajtólap vastagsága 36 mm, anyaga erdei fenyő. Két oldalán fehér vagy bézsszínű HDF lemez borítja. A szabad belső felülete polisztirol habbal van kitöltve. A külső látható felülete sima, nincsenek rajta szerelvényelemek. Ezáltal a mennyezetünk is szép maradhat. Zárása, nyitása egyszerű. A fém nyitórúddal fél pillanat alatt ki lehet nyitni, maga a rúd meg elfér a sarokban vagy a szekrény mögött. A feljáróba szabályozható rugók vannak beépítve, így biztonságosabb az ajtó használata. A lépcsőfokok kötése fecskefarkú fogazással van megoldva, ami növeli a szerkezet tartósságát.

A fokokon csúszásgátló rovátkák vannak. A létrát rögzítő szögvasak a lépcső pontos beállítását is elősegítik.

A padlásfeljáró beszerelése

1. Bármilyen szerelés előtt jelöljük meg ceruzával a lehajtható lépcső helyét, hiszen a szerelvények által beszerelés után is állítható a lépcső helyzete.

 

2. A mennyezeti nyíláson mérjük le, mekkora ékeket kell használnunk, hogy a feljáró kerete pontosan passzoljon a mennyezeti nyílásba.

 

3. A mérés után jöhet a vágás. A körfűrész segítségével gyorsan ledarabolhatjuk az ékként szolgáló deszkákat, amelyek ebben az esetben 10 cm szélesek.

 

4. A méretre vágott deszkákat szögeljük fel a gerendára. 20-30 centiméterenként szögelhetünk a keret minden oldalán ékeket, amennyiben szükség van rá.

 

5. A kellő stabilitáshoz, és mivel a nyílás jóval nagyobb, mint a keret, egy gerendát is rögzítenünk kellett a mennyezeti gerendához. Legalább 100-as szögekkel rögzítsük legalább öt ponton.

 

6. A keret rögzítéséhez használjunk legalább 100-as önmetsző facsavarokat. Lehetőleg ott fúrjunk bele, ahol a 10 cm széles ékek is találhatóak.

 

7. A keretet megfelelő szintre kell süllyesztenünk, hogy egy vonalban (vízszintben) legyen a mennyezettel. Ha nincs gumikalapácsunk, egy puhafa lécdarabbal tompítsuk az ütéseket.

 

8. A keret esetünkben sokkal kisebb volt, mint a mennyezeti nyílás, így az egyik oldalon egy gerendával kellett helyettesítenünk a mennyezet gerendáját. Szereljünk fel szögvasat.

 

9. A gerendára rögzített szögvasakat fúrjuk fel az oldalsó mennyezeti gerendákra 100-as facsavarokkal, így már megvan a rövid oldali tartóelem.

 

10. A lépcső hosszabb a szoba belmagasságánál, le kell vágni belőle. Illesszünk a teljesen kinyitott lépcső aljára egy lécet és jelöljük, hogy milyen szögben kell levágnunk a felesleges részt.

 

11. Miután megvan a vágási szög, jelöljük be derékszöggel, hogy mekkora darabot kell levágnunk a létra aljából.

 

12. A bejelölt részt vágjuk le fűrésszel – ha nincs hely a géppel való vágáshoz, akkor használjunk kézi fűrészt.

 

 

Négy érv a padlásfeljáró mellett

- könnyen kezelhető

- szilárd és biztonságos

- jól használható, teherbírása min. 800 kg

- egyszerűen beszerelhető

 

 

 

Ollós szerkezet a garázsban

Létezik ollós szerkezetű létraszár is, amely könnyen, méretre vágás nélkül igazítható a helyiség belmagasságához. Az ollós rendszerű létraszerkezet és a nyitott állapotban rögzíthető lépcsőajtó egyszerű és biztonságos kezelést tesz lehetővé. Az „S” alakú oldalszárak modern megjelenést kölcsönöznek a lépcsőnek, egyúttal pedig kapaszkodóként is szolgálnak.

További információ, árak: fakro.hu

EZT IS Ajánljuk
Ötletek
Fakro padlásfeljáró lépcsők
A tetőtérbe elrejtett padlásfeljáró lépcsők jelenthetik a tökéletes megoldást, amikor a tetőtér nem kap lakótér funkciót és csak a tetőre való kijutás miatt kell feljutni a padlástérbe


Otthon-bútor
Újítsuk fel mosogatónkat!
Konyhánk fontos és egyik leghasználatosabb pontja a mosogató. Érdemes tehát időt és némi pénzt rászánni, hogy felújítsuk, megfelelő állapotba hozzuk. Általános és praktikus megoldás a csere, hiszen így 10-15 ezer forint ráfordítással kivitelezhető a mosogató felújítása.


Otthon-bútor
Összecsukható padlásfeljárók
Egyre többen igyekeznek kihasználni családi házuk tetőterét, hogy növeljék a lakható alapterületet, illetve hogy tárolót biztosítsanak az épp nem használt holmiknak. A feljutás biztonságos lehetőségét ezért mindenképpen meg kell oldani. Erre a feladatra a legcélszerűbb és legolcsóbb alkalmatosságok a padlásfeljárók.


Otthon-bútor
Mosogató beszerelése saját kezűleg
A boltokban gyönyörű kész konyhabútorok kaphatók, de ha egyedire vágyunk és nem átallunk egy kicsit dolgozni, mi is összeállíthatjuk álmaink konyháját. A bútorelemeket megvéve és levágatva, a mosogatópultot a szükséges szerelvényekkel együtt egy délelőtt elkészíthetjük.


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság