Összecsukható padlásfeljárók

Otthon-bútor

Összecsukható padlásfeljárók

Egyre többen igyekeznek kihasználni családi házuk tetőterét, hogy növeljék a lakható alapterületet, illetve hogy tárolót biztosítsanak az épp nem használt holmiknak. A feljutás biztonságos lehetőségét ezért mindenképpen meg kell oldani. Erre a feladatra a legcélszerűbb és legolcsóbb alkalmatosságok a padlásfeljárók.
padlásfeljáró

A tetőtér elérésére a hagyományos létránál ma már alkalmasabbak a padlásfeljárók. Természetesen csak alkalmi használatra valók, viszont nagy előnyük, hogy a beltérből biztosítják a feljutást a padlástérbe. Mivel felcsukva a mennyezettel azonos síkban vannak, szinte alig vehetők észre, és használaton kívül létraszáa lakótérben sem foglalnak el területet.

Láthatatlan lépcsők

A padlásfeljárók beépítéséhez bizonyos feltételek betartása szükséges, ezek ismeretében célszerű kiválasztani, melyik gyártmány alkalmas az adott helyre. Alapvető fontosságú a helyiség belmagassága, továbbá a mennyezeti gerendák egymástól való távolsága. A létrák hossza általában a helyiségek belmagasságához méretezett, az egész szerkezetet magában foglaló doboznak ? pontosabban a létrakeret méretének ? pedig a födémgerendák távolságához kell igazodnia. A tokot ? és ezzel az egész létraszerkezetet ? ugyanis a tartógerendákhoz kell erősíteni. Ez természetesen bizonyos mértékig behatárolja, hogy a helyiségbe hová lehet felszerelni a feljárólétrát. A belmagasság azért lényeges, mert a leeresztett létrának megfelelő hoszszúságúnak kell lennie, no meg hogy fokai lenyitás után közel vízszintes helyzetbe kerüljenek. A másik fontos szempont, hogy a létra lenyitásánál ? körülötte és mögötte is ? elegendő hely álljon a rendelkezésünkre. Egyes gyártmányok le- és felzárásához is nagyobb helyre lehet szükség, mint a letámasztásához, ezt a körülményt különösen a szűk helyiségekben elhelyezendő padlásfeljáró létráknál kell figyelembe venni. Az sem mellékes, hogy a beszerelt létrát mennyire könnyű lenyitni, illetve felcsukni.
Az összecsukott létraszárak tömege jelentős, de a felcsukást rugós előfeszítésű karos szerkezetek könnyítik meg. A létrák alkalmazását a dőlésszögük is befolyásolja, ami általában 20-40 fok között változik, a gyártók termékeitől függően. A megfelelő típust tehát a fentiek és az árak figyelembevételével kell kiválasztani.

Feljárók és típusok

A választék a hazai barkácsáruházakban elégségesnek mondható. A feljárók szerkezeti kialakítása hasonló, a beépíthető tokméretek is a szabványos gerendatávolságokhoz igazodnak. A padlásfeljáró létrák beépítése nem tűnik túl nehéz feladatnak, de ez csak a látszat. Mint ahogyan az épületek is sokfélék, a födémek sem egyformák. Betongerendás födémszerkezetek esetében semmiképpen se próbálkozzunk magunk a létra beszerelésével, mert ebben az esetben a feladat túl nehéz, és sok veszélyt rejt. Mivel a létra beépítéséhez nyílást kell vágni a födémbe, a betonból készülteknél ezt csak szakember tudja szakértelemmel és felelősséggel elvégezni. A fafödémek esetében jobb helyzetben vagyunk, mert a gerendák helyét könnyű felderíteni, és a tokkeret beillesztéséhez szükséges nyílás kivágása sem okoz különösebb gondot. A gerendák helyét a padlástérből lehet a legkönnyebben meghatározni. Lehetőleg olyan iparost válasszunk, aki segít a megfelelő padlásfeljáró kiválasztásában, és a szakszerű beépítést is vállalja.

Válasszunk méretet!

A Fakro cég fából készült padlásfeljáró létrái különféle helyi adottságokhoz igazodó választékot biztosítanak. A standardnak mondható 2,7 m-es belmagasságú helyiségekbe három- és négyrészes tagolású létrával szerelt padlásfeljárókat készítenek. A háromrészes létrák lenyitásához 1,7 m-nyi, a négyrészes létrákhoz viszont csak 1,34 m-nyi szabad hely szükséges. A tokméretek választéka is bőségesnek mondható. A 2,7 m belmagasságú helyiségekbe 60×120, -130 és -140, továbbá 70×120, -130 és -140 cm-es tokméretűek közül választhatunk. A négyrészes létrákat csak egyedi megrendelésre készítik el. E létrák teherbírása 160 kg.

Egyedi megoldás

Léteznek az eddig ismertektől eltérő módon működő, kétrészes padláslépcsők is. Az ajtó lenyitását követően a fixen rögzített felső létraelemről párhuzamosan elcsúsztatható az alsó létratag, amely egy speciális csuklószerkezet segítségével kerül egy síkba a felette levővel. Emiatt számolni kell azzal, hogy az ajtó felcsukása után a létra felső része túlnyúlik, és külön helyet igényel a tetőtérben.EZT IS Ajánljuk
Ötletek
Külső lakásfeljáró lépcső
Szükségessé vált egy feljáró megépítése Vass Zoltánék házán Keszthelyen.


csináld magad
Újítsd meg a lépcsőt otthonodban: négy izgalmas ötletet mutatunk
Olykor szükség van arra, hogy otthonunk egyes részeit megújítsuk – vonatkozik ez a lépcsősorra is. A korlát idővel megkophat és az is előfordulhat, hogy az egészet ki kell cserélni. Mutatunk hozzá egy kis inspirációt!


Gép- és anyagújdonságok
Hőszigetelés és járófelület egyben
Utólagos hőszigetelés alatt a homlokzatok szigetelését értjük, de a házak és lakások esetében egyéb lehetőségünk is van a fűtési díj csökkentésére. A beépítetlen a padlástérben semmilyen hőszigetelés nincs, így a födém nyitott ablak a meleg számára.


Ötletek
Lépcsőzniük sem kell a lakásban: felvonót épített idős kutyáinak a gazdi
Nem mindennapi ajándékkal lepte meg kutyáit egy amerikai nő: felvonót épített nekik, hogy ne kelljen lépcsőzniük a lakásban. Mutatjuk a szerkezetet!


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság