Újítsuk fel mosogatónkat!

Otthon-bútor

Újítsuk fel mosogatónkat!

Konyhánk fontos és egyik leghasználatosabb pontja a mosogató. Érdemes tehát időt és némi pénzt rászánni, hogy felújítsuk, megfelelő állapotba hozzuk. Általános és praktikus megoldás a csere, hiszen így 10-15 ezer forint ráfordítással kivitelezhető a mosogató felújítása.

Óriási kínálattal találkozhatunk, ha felújításra szánjuk magunkat. Hogyan válasszunk? Első szempontunk nyilvánvalóan a rendelkezésünkre álló hely alapján a mosogató mérete lesz.

 
Hány tálcát szeretnénk?
 
Eleve el kell döntenünk, hogy egy- vagy kéttálcás megoldást választunk. Mindkettőnek van előnye is és hátránya is. Az egyik könnyebben tartható tisztán, a másikban viszont több munkafolyamatot tudunk elvégezni egyszerre. Ezenkívül választhatunk csepegtetőtálcás és tálcanélküliekből, csak hogy kiemeljünk néhány ismérvet. Képeinken a beszerelés folyamatát mutatjuk be.
 
Így szereljük be
 
  Amennyiben új konyhalapot is vásároltunk, rajzoljuk körbe a tálcát fejjel lefelé a pultra fektetve. Ezzel a mosogató helyének kivágását készítjük elő.
  A bejelölt négyszög négy sarkánál, a jelölt vonalat semmiképpen se túllépve fúrjuk át a konyhapult lapját. Itt tudjuk majd elkezdeni a körbevágást.
A kifúrt lyukak egyikébe illesszük a dekopírfűrész lapját, és kezdjük el lassú, egyenletes mozgással a munkalap fűrészelését.
Amikor ezzel megvagyunk, a mosogatótálcán jelöljük be, majd fúrjuk ki a csaptelep helyét. Itt jóformán mi dönthetjük el hova helyezzük a csapot.
  A csaptelep helyét kézi körlyukasztóval tudjuk méretre igazítani. Keretes magyarázatunkban részletesen leírjuk ezt a folyamatot.

 

Szereljük össze a csaptelepet. Kössük be a hideg- és melegvizes csövet, majd tekerjük bele a menetes szárakat, amelyekkel rögzítve lesz a csaptelep alulról.
Rögzítsük a csaptelepet a mosogatótálhoz. Illesszük a helyére. Tegyük ré a gumi, majd az alumínium alátétet. Végül csavarozzuk oda az anyákkal.
Következik a szifon behelyezése. A képen jól látható a menet, amelyhez a lefolyót fogjuk rögzíteni. Figyeljünk a tömítésekre, ne mozduljanak el.
A mosogatóbeszerelés egyik legegyszerűbb lépése következik: rögzítsük a lefolyót a szifonra. Egyszerűen csak fel kell tekernünk rá.
Már csak a felső vízelvezetőt kell rögzítenünk és alul a lefolyóhoz kötnünk. Szaniter Szilikon Tömítővel érdemes a helyére rögzítenünk a mosogatót.
 
 

 

A kézi körlyukasztó használata
 
A furat elkészítése után a lyukasztó menetét tekerjük a furatba: tompa, egyenes oldala legyen felül.
Ezután alulról tekerjük rá a lyukasztó alsó, vágórészét. Kézzel tekerjük addig, ameddig csak tudjuk.
Ha már kézzel nem megy, akkor villáskulccsal húzzuk meg addig a pillanatig, amíg kettőt nem kattan.
Az utolsó fázis is pofonegyszerű: kattanások után lazítsuk meg és vegyük ki a kivágott lemezdarabot.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
Amennyiben az átlagosnál nagyobb hely áll rendelkezésünkre, csepegtetőtálcás változatot is beszerelhetünk. Könnyen tisztán tartható mégis praktikus. Két munkafázist végezhetünk el egy helyen.
A kéttálcás mosogatók szintén a nagyobb konyhákban ajánlottak. Ha ilyen van a háznál, akkor több munkafolyamatot is végezhetünk párhuzamosan – pl. az egyikben zöldségeket, gyümölcsöket tisztíthatunk, míg a másikban az edényeket tarthatjuk tisztán. Sokat használt, sokszorosan igénybevett konyhákban ajánlott.
A kisebb konyha gyöngyszeme lehet a képen látható ovális, körtálcás, csepegtetős mosogató. Helytakarékos, mégis praktikus és jól használható.

 

 

(Fotó: Pintarics Balázs)

EZT IS Ajánljuk
Otthon-bútor
Multifunkcionális mosogatók
A konyhával és konyhai berendezésekkel szemben támasztott elvárások igencsak megnövekedtek az utóbbi években. A jelent a komfortmedencével és konyhai hulladékgyűjtővel felszerelt sokoldalú mosogatórendszerek térhódítása jellemzi. ?Illetékességük? magában foglalja nemcsak a mosogatást, hanem az étel-előkészítést és a hulladékkezelést is.


Otthon-bútor
Mosogató beszerelése saját kezűleg
A boltokban gyönyörű kész konyhabútorok kaphatók, de ha egyedire vágyunk és nem átallunk egy kicsit dolgozni, mi is összeállíthatjuk álmaink konyháját. A bútorelemeket megvéve és levágatva, a mosogatópultot a szükséges szerelvényekkel együtt egy délelőtt elkészíthetjük.


Otthon-bútor
Mosogatótálca beszerelése
Ugyan nagyon sokféle mosogatótálca van, de a beszerelés lépései alapvetően megegyeznek. Nagy pontosságot igénylő munka, de ennek ellenére a gyakorlattal rendelkező barkácslók könnyen beszerelik.


Ötletek
Mosogatógépből konyhaszekrény
Végérvényesen elromlott a konyhai bútorsorba beépített mosogatógép Sebestény Istvánéknál Budapesten. Miután arra az elhatározásra jutottak, hogy nem vásárolnak újat, úgy döntöttek, megtartják, csak ezentúl konyhaszekrényként fog funkcionálni.


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság