Padlásfeljáró beszerelése

Otthon-bútor

Padlásfeljáró beszerelése

Sok családi házban problémát jelent a padlásra való felmenetel. A létra nem a legjobb megoldás, nem biztonságos. Ám ma már sokféle készre szerelt padlásfeljáró létezik, amit csak megfelelően be kell szerelnünk és már használatba is vehetjük.

A cikkünkben szereplő többrészes Fakro padlásfeljáró lépcső tulajdonképpen három – esetenként négy – részes összecsukható falépcső. A lépcső felépítése és anyaga garantálja padlástér könnyű, kényelmes és a biztonságos elérését, beépítése pedig egyszerű, mindössze három ember kell hozzá. Az összecsukható padlásfeljáró lépcsők szerkezete roppant egyszerű. Az ajtólap vastagsága 36 mm, anyaga erdei fenyő. Két oldalán fehér vagy bézsszínű HDF lemez borítja. A szabad belső felülete polisztirol habbal van kitöltve. A külső látható felülete sima, nincsenek rajta szerelvény-elemei. Ezáltal a mennyezetünk is szép maradhat. Zárása, nyitása egyszerű. A fém nyitórúddal fél pillanat alatt ki lehet nyitni, maga a rúd meg elfér a sarokban vagy a szekrény mögött. A feljáróba szabályozható rugók vannak beépítve, így biztonságosabb az ajtó használata. A lépcsőfokok kötése fecskefarkú fogazással van megoldva, ami növeli a szerkezet tartósságát.

A fokokon csúszásgátló rovátkák vannak. A létrát rögzítő szögvasak a lépcső pontos beállítását is elősegítik.
 
Padlásfeljáró beszerelése
Bármilyen szerelés előtt jelöljük meg ceruzával a lehajtható lépcső helyét, hiszen a szerelvények által beszerelés után is állítható a lépcső helyzete.
A mennyezeti nyíláson mérjük le, mekkora ékeket kell használnunk, hogy a feljáró kerete pontosan passzoljon a mennyezeti nyílásba.
A mérés után jöhet a vágás. A körfűrész segítségével gyorsan ledarabolhatjuk az ékként szolgáló deszkákat, amelyek ebben az esetben 10 cm szélesek.
A méretre vágott deszkákat szögeljük fel a gerendára. 20-30 centiméterenként szögelhetünk a keret minden oldalán ékeket, amennyiben szükség van rá.
A kellő stabilitáshoz, és mivel a nyílás jóval nagyobb, mint a keret, egy gerendát is rögzítenünk kellett a mennyezeti gerendához. Legalább 100-as szögekkel rögzítsük legalább öt ponton.
A keret rögzítéséhez használjunk legalább 100-as önmetsző facsavarokat. Lehetőleg ott fúrjunk bele, ahol a 10 cm széles ékek is találhatóak.
A keretet megfelelő szintre kell süllyesztenünk, hogy vízszintben legyen a mennyezettel. Ha nincs gumikalapácsunk, egy lécdarabbal tompítsuk az ütéseket.
A keret sokkal kisebb, mint a mennyezeti nyílás, így az egyik oldalon egy gerendával kell helyettesítenünk a mennyezet gerendáját. Szereljünk fel szögvasat.
A gerendára rögzített szögvasakat fúrjuk fel az oldalsó mennyezeti gerendákra 100-as facsavarokkal, így már megvan a rövid oldali tartóelem.
A lépcső hosszabb a szoba belmagasságánál, le kell vágni belőle. Illesszünk a teljesen kinyitott lépcső aljára egy lécet és jelöljük, hogy mekkora szögben kell levágnunk a felesleges részt.
Ha megvan a szög, akkor jelöljük be derékszöggel, hogy mekkora darabot kell levágnunk a létra aljából.
A bejelölt részt vágjuk le fűrésszel – ha nincs hely a géppel való vágásnak, akkor használjunk kézi fűrészt.
 
 
 
Négy érv a padlásfeljáró mellett
- könnyen kezelhető
- szilárd és biztonságosa
- jól használható, teherbírása min. 800 kg
- egyszerűen beszerelhető
 
padlásfeljáróOllós szerkezet a garázsban
A Fakro LST padlásfeljáró lépcső létraszára ollós szerkezetű, ezáltal könnyen, méretre vágás nélkül igazítható a helyiség belmagasságához. Az ollós rendszerű létraszerkezet és a nyitott állapotban rögzíthető lépcsőajtó egyszerű és biztonságos kezelést tesz lehetővé. Az „S” alakú oldalszárak modern megjelenést kölcsönöznek a lépcsőnek, és egyúttal kapaszkodóként is szolgálnak.
 
7+1 ok az ollós szerkezet mellett
- a speciálisan állítható nyílási szög lehetővé teszi a lépcső hozzáigazítását a helyiség belmagasságához méretre vágás nélkül
- erős szerkezet, a megengedett terhelés 200 kg
- kis tokméret, kisebb nyílásokba is elfér
- speciális beépítési rendszer, amelynek segítségével két ember is elvégezheti a beépítést
- tökéletes légzárás a tok és az ajtólap között, amit a tokba bemart, horonyban található körkörös tömítés biztosít
- 3,6 cm vastag hőszigetelő ajtólap fehér színben, beleolvad a mennyezetbe
-csúszásgátló profillal ellátott lépcsőfokok
- három év garancia
 
Közreműködött: Balogh Sándor ácsmester, Fakro Magyarország Kft. (CÍM ÉS ELÉRHETŐSÉG AZ 58. OLDALON)
EZT IS Ajánljuk
Szerszám-anyag
Tetőszigetelés felújítása s. k.
Itt van az ősz, még érdemes végiggondolni, hol a legnagyobb a hőveszteség: az ablakokon, netán a mennyezeten? Érdemes még a hideg időszak beállta előtt elkészíteni tetőnk hőszigetelését. Cikkünkben ehhez adunk néhány gyakorlati tanácsot.


Gép- és anyagújdonságok
Hőszigetelés és járófelület egyben
Utólagos hőszigetelés alatt a homlokzatok szigetelését értjük, de a házak és lakások esetében egyéb lehetőségünk is van a fűtési díj csökkentésére. A beépítetlen a padlástérben semmilyen hőszigetelés nincs, így a födém nyitott ablak a meleg számára.


Gép- és anyagújdonságok
Láthatatlan padlásfeljáró
Sok családi és társasházban problémát jelent a padlásra való felmenetel. A létra nem a legjobb megoldás, nem biztonságos. Ám ma már sokféle készre szerelt padlásfeljáró létezik, amit csak megfelelően be kell szerelnünk és már használatba is vehetjük.


Otthon-bútor
Összecsukható padlásfeljárók
Egyre többen igyekeznek kihasználni családi házuk tetőterét, hogy növeljék a lakható alapterületet, illetve hogy tárolót biztosítsanak az épp nem használt holmiknak. A feljutás biztonságos lehetőségét ezért mindenképpen meg kell oldani. Erre a feladatra a legcélszerűbb és legolcsóbb alkalmatosságok a padlásfeljárók.


Otthon-bútor

Kincset érő tetőtér
Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság