Egy ragasztó (sok) mindenre

Gép- és anyagújdonságok

Egy ragasztó (sok) mindenre

Előfordult már Önnel, hogy a legrosszabbkor tört el vagy sérült meg egy használati tárgya, és jól jött volna a gyors segítség? A pillanatragasztót leginkább az ilyen esetekben hisszük hasznosnak, de vannak egyéb felhasználási területei is, amire nem is gondolnánk.

Nem kell szakembernek lennünk ahhoz, hogy gyorsan megragasszunk egy kettétört kulcstartót vagy játékot. A kisebb javításoknál kézenfekvő a pillanatragasztó alkalmazása, hiszen rendkívül erős kötést biztosít, gyorsan köt és a legtöbb anyaghoz használható (a kivétel a polietilén, polipropilén és teflon).

Fontos azonban ellenőrizni, megvannak-e a tökéletes ragasztás feltételei:

•    A ragasztandó felületeknek tisztáknak (por- és zsírmentes) és szárazaknak kell lenniük.
•    Kis mennyiségű pillanatragasztót használjunk, és csak az egyik ragasztandó felületre cseppentsünk belőle. Minél vékonyabb a ragasztóréteg, annál erősebb és gyorsabb a ragasztás.
•    A pillanatragasztók nem alkalmasak réskitöltésre: minél jobban illeszkednek a ragasztandó részek, annál erősebb a kötés.
•    A ragasztásnál számít, hogy milyen magas a levegő relatív pártartalma. Ideális esetben 40-60% kell, hogy legyen. A túl száraz helyeken (pl. túlzottan légkondicionált helyiségben) ugyanis lassabban köt a pillanatragasztó. Páradús környezetben azonnal kikeményedik, de ez a ragasztás végső szilárdságát ronthatja.
•    Próbáljunk szobahőmérsékleten ragasztani.
•    Furcsának tűnhet, de számíthat a felületi nedvesség pH-értéke is. A savas felületű kerámiákat például nehezebb ragasztani, mint a lúgos felületeket.

Tipp: Használat után tisztítsuk meg a kinyomófejet a ragasztótól, és tegyük rá vissza a kupakot.

A pillanatragasztóknak is különféle típusai, kiszerelései vannak, hogy megkönnyítsék a ragasztást:
a leginkább elterjedt folyékony pillanatragasztók a leggyorsabban, pár másodperc alatt kötnek, viszont ennek következtében nincs lehetőség a „hibázásra”, pontosan kell illeszteni a ragasztandó részeket. Több kiszerelésük is van, a sima fémtubus mellett kapható hosszabb csőrű műanyagtubusos is a precíz alkalmazáshoz. Az egyenetlen vagy nagyobb felületeken pedig egyszerűen alkalmazhatóak az ecsetes típusok.

Léteznek gél állagú pillanatragasztók is: A gél nem folyik, nem csepeg, így függőleges vagy porózus felületek ragasztásához is alkalmas. A Loctite pillanatragasztó gél további előnye, hogy száradás után is rugalmas, ráadásul víz- és ütésálló – akár gumipapucsot is ragaszthatunk vele. A gél esetében van egy kis idő a ragasztás első pár másodpercében igazításra is, ha nem sikerült elsőre pontosan illeszteni a részeket. A gél esetében érdemes hosszabban, kb. 30 másodpercig összenyomva tartani a ragasztandó felületeket.

Létezik már a műanyagok ragasztására kifejlesztett Plastik pillanatragasztó is, ami olyan műanyagokat is megragaszt, amiket más ragasztók nem (pl. PE és PP). Ehhez egy aktivátorral le kell ecsetelnünk mindkét ragasztandó műanyag felületet, és kb. 1 perc száradás után, mint a „normál” pillanatragasztók esetében, a ragasztóból keveset az egyik felületre csöppentve összenyomjuk őket.

A Loctite olyan pillanatragasztót is kifejlesztett, amelynek használatánál nem kell tartani attól, hogy azonnal összeragadnak az ujjaink. Ennek az oka a ragasztó lassabb kikeményedése, előtte van idő igazítani az illesztésen is.
A pillanatragasztó kis tubusával nem foglal sok helyet: magunkkal vihetjük nyaralásra, kerékpártúrára, elfér az autó kesztyűtartójában, de akár egy retikülben is. Bármikor szükség lehet a gyors segítségre, ezért érdemes egy tubussal otthon is tartani.

További tippek: www.pillanatragaszto.hu

(Szponzorált cikk)

EZT IS Ajánljuk
Otthon-bútor
Megoldások ragasztóval
Sokan még mindig bizalmatlanok a rögzítés ragasztásos módjával szemben, pedig az utóbbi időben ez a technológia nagyon sokat fejlődött. A különböző anyagcsoportokra kifejlesztett ragasztók ezerszer kiállták a tesztelések legszélsőségesebb módozatait, de a mindennapi tapasztalatokat is.


Szerszám-anyag
Flexibilis vagy alakváltozásra képes ragasztó?
Biztosan Ön is járt már úgy, hogy flexibilis vagy kültéri csemperagasztót keresett az üzletben. Ilyen anyagot könnyűszerrel tud választani, hiszen ezek az anyagok számtalan változatban megtalálhatóak az üzletek polcain, raktárakban, áruházakban.


Gép- és anyagújdonságok
Dűbelrögzítő ragasztóhabarcs
Új ragasztóanyag került a piacra a Soudal jóvoltából. A Soudafix névre keresztelt újfejlesztésű ragasztó ideális a betonban és téglában való rögzítésnél.


Gép- és anyagújdonságok
S osztályos ragasztók
Képzelje el, hogy egy hűvös nyári éjszaka után elkezdi melegíteni a teraszát a reggeli napsütés! Először a burkolat melegszik fel, amitől elkezd szép lassan tágulni, de közben már melegszik a ragasztó és a szerkezeti beton is, amik szintén elkezdenek tágulni...


Gép- és anyagújdonságok

Burkolás egyszer, mindörökre


Otthon-bútor

Magával ragadó TV-fal


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság