Hogyan varázsolhatod otthonod még izgalmasabbá egy kis mozaikkal?

Szerszám-anyag

Hogyan varázsolhatod otthonod még izgalmasabbá egy kis mozaikkal?

A lakásépítéseknél és a lakások felújításánál egyre divatosabbak a mozaikkal burkolt felületek. 

Jellemzően fürdőszobákban, konyhákban, medencékben és gőzkabinokban fordulnak elő, de igény szerint a lakás más részein is találkozhatunk velük, akár díszítési céllal is. Anyaguk szerint lehetnek kerámiából, kavicsból, kőből, és üvegből.

GENIUS.jpg

Számos kérdés merülhet föl azügyben, hogy mivel és hogyan készítsük el a mozaik burkolatot…
Ezen burkolatok fektetésénél az egyik legfontosabb az aljzatok megfelelő előkészítése.
Tartós vízterhelésnek kitett helyeken, illetve kültéren – de időszakos vízterhelésnek kitett beltéri helyeken is – mindenképpen vízszigetelést ajánlunk alkalmazni.
Az így előkészített aljzatokra a mozaikokat többféle ragasztóval lehet burkolni, de ha gyorskötésű ragasztót választunk, akkor fokozottan oda kell figyelni a ragasztók nyitott idejére, mert ha bőrösödés után helyezik fel a mozaikokat, nem jön létre megfelelő tapadás. A ragasztókban létezik fehér színű ragasztó, mert a világos vagy átlátszó mozaikoknál átüthet a szürke ragasztó, vagy árnyalatbeli különbségeket okozhat.

Nagyobb felületeknél vagy medencénél érdemesebb nátronpapírra kasírozott mozaikokat alkalmazni. Kisebb felületekre a hálókasírozott változatot (medencébe nem ajánlott), vagy darabonkénti ragasztást szokták használni.
Fugázóanyag választása esetében dönthetünk normál vagy gyors kötésidejű cementes fugázóanyag mellett, ha azonban még esztétikusabb hatást szeretnének elérni, a cementkötésű fuga helyett epoxigyantát is használhatunk.
Ez a fugázóhabarcs teljesen vízzáró, és ragasztásra is alkalmas. Igaz, érdemes szakemberekre bízni a bedolgozását. Azonban ha valami igazán különlegesre vágyunk, választhatunk csillámokkal díszített fugázót is

tonkosti-ukladki-mozaiki-23.jpg
Még néhány tanács, amit érdemes betartani, hogy elkerülhetőek legyenek a problémák, és biztosan nem fog csalódni a mozaikkal készült burkolatban:
•    A hálóra kasírozott üvegmozaikok tartós vízterhelésnek kitett felületek burkolására teljesen alkalmatlanok.
•    Száraz helyiségekben, fürdőszobákban, konyhákban használhatók, de medencékben semmi esetre sem.
•    Intenzív vízhatásnak kitett felületek (pl.: zuhanyzók) fugázására vízzáró epoxy fugázóhabarcs használata ajánlott.
•    Homlokzatokon, úszómedencékben, erkélyeken és teraszokon kizárólag az előlapjukon kasírozott mozaikok használatát ajánljuk.

Elementary_Blue_31_4x31_4_Mozaik_.jpg

Ha bizonytalan a választásban, hogy miért használjon mozaikot otthona burkolatának kialakítása esetén, hogy mikor válassza, milyen típusai vannak a mozaikoknak, és azoknak milyen előnyei, esetleg hátrányai vannak, akkor látogassa meg a //www.fugazoanyag.hu/mozaik/ oldalt, ahol letöltheti a „Hogyan varázsolhatja otthonát még izgalmasabbá egy kis mozaikkal?” című pdf formátumú kiadványt.

EZT IS Ajánljuk
Otthon-bútor
Padlócsempe javítása egyszerűen, gyorsan (2)
Bármelyik házban, lakásban előfordulhat, hogy a padlót fedő csempeburkolat megsérül, ilyenkor sem kell azonban az egész felületet újraburkolni – untig elég, ha a sérült csempét cseréljük ki. Néhány órás munkával eltüntethetjük a törött burkolatrészt, és ezzel az egész padlófelület megújul.


Ötletek
Boltív családi összefogással
Házuk felújítása során készítette ezt a boltívet és mellette, egy befalazott ajtó helyén kialakított üvegpolc-rendszert Gombásné Horváth Dóra és férje Vépen.


Kert-balkon
Mozaikolt járda saját kezűleg
Ma már csodálkozik magán Fülöp Márta Gyömrőn, honnan volt benne akkora önbizalom és merészség, hogy egy mozaikos kaspó kidekorálása után, az építtető által térkövezés nélkül hátrahagyott beton járdáját s. k. leburkolja?! Az eredmény azonban önmagáért beszél.


Otthon-bútor
Dinamikus képkeret tükörmozaikból
A boltokban vásárolt holminál mindig személyesebb a saját kezűleg készített. A legszebb ajándék nagymamáknak egy fénykép az unokákról, szeretteinknek pedig egy kép a közös nyaralásról. A kép mellé ajándékozzunk keretet is, s akkor már úgy dukál, hogy annak is legyen stílusa.


Gép- és anyagújdonságok

A tartós teraszburkolat titka
Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság