Néhány tipp csemperagasztó-választáshoz

Szerszám-anyag

Néhány tipp csemperagasztó-választáshoz

Aki építkezik, vagy éppen átalakítja konyháját, fürdőszobáját vagy teraszát, elérkezik ahhoz a pillanathoz, hogy kiválaszthatja a burkolatot. De a ragasztó legalább ilyen fontos. Normal021falsefalsefalseMicrosoftInternetExplorer4Következik néhány tipp a Baumittól, hogy a lehető legegyszerűbb legyen a burkolás.

A ma forgalomban lévő kerámia-, gres- és természetes kőlapok széles választékának köszönhetően csemegézhetünk a különböző stílusú, méretű és színű termékek között. Éppen a nagy választék miatt elkalandozhat a figyelmünk az apróbb részletektől, amelyek azonban komolyan befolyásolhatják a burkolás minőségét.

Mindenekelőtt egy, a burkolásban fontos alapszabályt kell megjegyeznünk! Inkább több burkolólapot illetve csempét vegyünk, mint kevesebbet, hiszen az azonos színárnyalat csak egy gyártási tételből garantált. Nem árt eldöntenünk azt is, milyen színű legyen a fugázóanyag, hiszen ez teszi teljessé a megjelenést.

Ha mindezeken túljutottunk, szerencsés esetben rábízhatjuk magunkat egy jó burkolómesterre, aki úgy ismeri a csemperagasztókat és azok minőségi jelzéseit, mint a tenyerét: hogy melyik ragasztó milyen alkalmazási területre való, milyen lapmérethez lehet használni és nem utolsósorban milyen egyéb plusz speciális anyag alkalmazása javasolt, hogy igazán tartós legyen majd az elkészülő felület.

Nem mindegy, melyiket választjuk

• Beltérben, normál körülmények között, kis, illetve közepes méretű lapok esetén használhatók az alap csemperagasztók, amelyek C1 jellel ellátottak (pl. Baumacol Basic). Nagyobb lapméret esetén ezeket már nem ajánlott használni, feljebb léphetünk a ragasztók képzeletbeli ranglétráján (pl. Baumacol Pro), és minimum a C1T jelű ragasztók közül kell választani.

• Ha padlófűtésünk van, vagy bármilyen nagyobb igénybevételnek kitett felületünk, pl. terasz, akkor már rugalmasabb, azaz flexibilis anyag (C2TE pl. Baumacol Flex Uni) mellett kell dönteni, hiszen senki sem szeretné, hogy az első fűtésszezonban felpattogjon a burkolata.

• Olyan esetekben, amikor kenhető vízszigetelésre kell burkolatot ragasztani, vagy a régi csempére szeretnénk újat varázsolni (felbontás nélkül) az ideális választás az emelt minőségű flex ragasztó (C2TE S1 pl. Baumacol FlexTop). Ez utóbbi a legbiztosabb megoldás padlófűtés esetén, vagy akár ha a teraszt burkoló lap színe sötét, hiszen ezekben az esetekben különösen fontos a rugalmasság.

C             cementkötésű

T              csökkentett lecsúszási hajlam (tixotróp)

E              nyújtott nyitott idejű (a ragasztó felhordása után hosszabb lefektetési idő)

S1           rugalmasság 2,5-5 mm

Az előkészítés az alapja mindennek

A jó ragasztók mellett fontos az aljzat megfelelő előkészítése is. A Baumit Kft. Baumacol hidegburkolat-ragasztási rendszerében az aljzatkiegyenlítők is megtalálhatók, csakúgy, mint a vízszigetelést, tömítést segítő anyagok és az alapozók.

A burkolatok széles választékához szükséges, hogy a fugázók is ennek megfelelően különböző színekben álljanak rendelkezésre. A Baumacol fugaprogram minden igényt kielégít. Nem csak rugalmasak, penészesedés-gátlók, de víz- és szennyeződéstaszítók is, így hosszú évekre garantálják a szépséget és biztonságot.

A burkolás menete

1. Az alapozás.

 

2. Aljzatkiegyenlítés.

 

3. A ragasztóanyag felvitele.

 

4. A fugázás.

 

5. A szilikon felvitele.

 

6. És kész.

További információ: www.baumacol.hu

(SZPONZORÁLT CIKK)

EZT IS Ajánljuk
Szerszám-anyag
Betonozás gyorsan, egyszerűen
Gyakran előfordul, hogy egy új ruhaszárítót vagy függőágyat hetekig nem lehet birtokba venni, mert rögzítésük, azaz betonozásuk komplikáltnak és nehézkesnek tűnik: be kell szerezni a cementet, sódert (ráadásul kis tételben), elő kell venni a betonkeverőt…


Gép- és anyagújdonságok
Új korszak a homlokzati színválasztásban
A családi- és társasházak homlokzatai időről időre színesednek – ma már egyre bátrabban alkalmazzuk a különböző színárnyalatokat. Akár merészebben kombinálunk, akár visszafogottabban, többé semmi nem szabhat korlátot kreativitásunknak.


Szerszám-anyag
Betonerkélyek, lépcsők, pillérek javítása
Az elöregedés, az időjárás és a mechanikai sérülések hatására a látszó betonszerkezetek sérülnek, lepattogzanak, és a betonacél betétek korrodálni kezdenek. Erre a problémára dolgozta ki a Baumit a BetoSystem rendszert, ennek használatát mutatjuk be cikkünkben.


Gép- és anyagújdonságok
Burkolás egyszer, mindörökre
A burkolat életünk minden mozzanatának tanúja, ezért megérdemli a legjobb kezelést, a legjobb minőségű anyagokat, azért, hogy sokáig tudja Önt és családját szolgálni. Ahhoz azonban, hogy a burkolat valóban tartós legyen, egyszer, a legelső alkalommal, jól meg kell csinál(tat)ni.


Ötletek

Mesés mozaik
Gép- és anyagújdonságok

Képzőművészet a homlokzaton


Szerszám-anyag

Hőszigeteljünk okosan!


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság