Elkerülhetjük a gyakori kivitelezési hibákat

Otthon-bútor

Elkerülhetjük a gyakori kivitelezési hibákat

A tartós és szép burkolat titka, hogy a kiváló minőségű segédanyagokkal, ellenőrzött és előkészített alapfelületre, megfelelő bedolgozási körülmények között és megfelelő szaktudás mellett készüljön el. Szakembereink számos különböző építkezésen, építési helyszínen fordulnak meg.

A rendszeres látogatások alkalmával sokféle kivitelezési technikával és a munkát leegyszerűsítő fogással ismerkednek meg. Ezen alkalmakkor a kivitelezők által elkövetett hibákra is odafigyelnek, így rengeteg tapasztalatra tesznek szert. Ezek közül szeretnénk néhányat megosztani a kedves Olvasóval.

Kezdjük a hidegburkolás legsarkalatosabb pontjával, a teraszokkal és az erkélyekkel. Tapasztalataink szerint a legtöbb tönkrement burkolat kültéri. Ennek oka legtöbbször a rosszul megválasztott segédanyag, a nem megfelelően előkészített alapfelület, a kétoldalas kenési technológia és a közvetlenül a burkolat alatt elhelyezkedő vízszigetelés hiánya. Kültérben legalább S1 osztályba sorolt ragasztóhabarcsok használatára van szükség, mert csak ezek képesek tartósan elviselni a téli és nyári hónapok között végbemenő hőmérsékletváltozást alakítható tulajdonságuknak köszönhetően.

Kültéri burkolatok esetében 1-2 %-os, folyamatos (!) lejtéssel kialakított alapfelületre van szükség, hogy a csapadék le tudjon folyni róla. A víz nem állhat meg a burkolat felületén, mert a cementkötésű fugázóhabarcson át tud szivárogni. Egyoldali kenés alkalmazásakor a burkolat alatt légbordák maradnak, amelyben a fugán átszivárgó víz felhalmozódhat. A nem megfelelő lejtés következtében a burkolat alá szivárgó víz fagypont alatti hőmérséklet esetén jéggé alakulva, térfogatát 9 %-kal megnövelve tönkreteszi a burkolatot, a lapok felválhatnak. A burkolat alatt elhelyezkedő vízszigetelés nemcsak a burkolatnak biztosít hosszabb élettartamot, de megvédi a betonszerkezetet az esetlegesen bejutó víztől is, és megakadályozza a sókivirágzást a lapok és a fuga felületén.

Meglehetősen gyakoriak a dilatációs mezők helytelen kiosztásából adódó problémák is. Mint tudjuk, a dilatáció egy mozgási hézag, amire azért van szükség, mert a burkolólapok hőmérsékletváltozás hatására változtatják méreteiket. Amikor ez a változás méretnövekedést jelent, helyet kell biztosítanunk a megnövekedett lapoknak, amit dilatációs profillal vagy rugalmas anyaggal kitöltött fugákkal érhetünk el. A dilatációs mezők kiosztásakor több tényezőt kell figyelembe vennünk, mint pl.: kül- vagy beltérben burkolunk, van-e padlófűtés, mekkora a lapméretünk, milyen széles fugahézagokkal készül majd a burkolat. Kültérben a lap színe is fontos lehet, illetve, hogy milyen tájolású a terasz vagy erkély, milyen igénybevételnek lesz kitéve a felület, stb. A mozgási hézagok elhagyása a burkolat befeszülését vonja maga után. Ilyenkor a burkolat a fuga mentén (ahonnan a dilatáció hiányzik) felpúposodik.

A burkolat alapja az aljzat. A burkolási munkák megkezdése előtt nagy gondot kell fordítani a fogadófelület ellenőrzésére és előkészítésére. Ha ezt nem tesszük meg és az aljzat idő előtt tönkremegy, akkor az ezen elhelyezkedő többi réteg, pl. az esetleges vízszigetelés, a ragasztóréteg és burkolat tönkremehetnek. Komolyabb vizsgálatok nélkül, szemrevételezéssel is sok mindent meg lehet állapítani a fogadófelületünkről. Megtudhatjuk például, hogy az aljzat megfelelően dilatált-e, porlik-e a felülete vagy vannak-e rajta repedések.

Ha valamilyen hibát észlelünk, a tartós burkolat érdekében kötelességünk javítani azt. Be kell vágnunk utólag a dilatációkat amennyiben azok nincsenek, vagy nem a megfelelő helyen vannak. Ha felporló felületű betonnal, esztrich-hel találkozunk akkor csiszolás után egy arra alkalmas impregnáló alapozóval (pl. Prosfas, Primer MF) meg kell szilárdítanunk azt.

Repedezett aljzatok esetében először meg kell határoznunk a repedés keletkezési okát. A pókhálószerűen megjelenő repedések általában az anyag zsugorodásából származnak. Az egyenes vonal mentén, esetenként több mm széles repedések oka legtöbbször a dilatáció hiánya. Ezekben az esetekben a repedést erőzáró módon kell lezárni. A repedést Eporip-pal önthetjük ki, és alkalmazhatjuk a betonvarrás technológiát is. Dilatációs repedések erőzáró módon történő javításakor nem szabad megfeledkeznünk a dilatáció utólagos bevágásáról sem. Erre a későbbi hőingadozás hatására keletkező repedések elkerülése miatt van szükség.

Burkolási munkák megkezdése előtt ellenőrizni kell az aljzatok maradék nedvességtartalmát is. A cementkötésű aljzatok kötése és a bedolgozáskor hozzákevert többletvíz elpárolgása zsugorodással jár együtt. Ez a zsugorodás hosszrövidüléssel is jár, aminek mértéke a 0,5 mm-t is elérheti méterenként. A burkolat leragasztása után történő zsugorodás a lapok felpúposodását, feltöredezését eredményezheti.
Tapasztalt szakembereink akár az építkezés helyszínén is szívesen állnak mind a kivitelező szakemberek, mind a magánépíttetők rendelkezésére.

www.mapei.hu
 
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Gép- és anyagújdonságok
Hihetetlen mértékű energia-megtakarítás
Létezik Veszprémben egy társasház, amelyben 8 év alatt 70%-kal csökkent a fűtés és melegvíz előállítására felhasznált gázmennyiség, emellett 72%-kal csökkent a ház által felhasznált elektromos energia mennyisége. Nem mágia működött közre, „mindössze” annyi történt, hogy az épületet Mapetherm hőszigetelő rendszerrel szigetelték.


Hírek
Pánikvásárlások dobták meg a Mapei Kft. forgalmát az első negyedévben
A koronavírus-járvány ellenére jelentősen nőtt a Mapei Kft. forgalma az első negyedévben.


Otthon-bútor
Olvasónk készítette
Rendszeresen kapunk leveleket olvasóinktól, hogy nem hiába adunk újabb és újabb ötleteket, tippeket. Most Suba Sándor, kiskőrösi olvasónk küldte el munkáját, amelyben sarokkádjának adott különleges arcot. Otthoni barkácsolóként is lehet szép dolgokat készíteni.


Szerszám-anyag
Padlófűtés hibátlanul
Ahhoz, hogy a padlófűtés kivitelezés ne bosszúság legyen, feltétlenül be kell tartani néhány alapszabályt a megvalósításban.


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság