Burkoljuk be a falat!

Otthon-bútor

Burkoljuk be a falat!

HDF panelek segítségével a legátlagosabb szobánkat is különlegessé tehetjük. Cikkünkben bemutatjuk, hogyan alakítottuk át velük a nappali egész összképét ? lépésről lépésre.

AHDF-lapokkal (magyarán: bútorhátlap- lemezekkel) burkolni a fal egy részét nem kerül egy vagyonba, viszont ha szépen lefestjük és díszítjük őket, akkor karaktert kölcsönöznek a helyiségnek és némi rusztikus romantikával is megspékelik a látványt. Mellesleg ? vagyis pont nem mellékesen ? pedig a dísz-frízek elkészítése és a panelek (= faburkolatú fal négyszögletes felületrészei) felrakása sem igényel túl nagy szakértelmet, a lapok leszabására viszont rámegy némi idő.

 

Hő- és víztűrés

Dán kollégánk 4 mm vastag HDF-lapokat (ez a High Density Fibreboard, vagyis a nagyon tömör rostlemez rövidítése) használt, mifelénk 3 mm vastagot is találhatunk, az ugyanúgy megfelel a célnak. Az anyag előnye, hogy nagyon jól bírja a hőmérsékletváltozásokat és az esetleges nedvességet.

Egyforma méretek

Minden panelt keretdeszkák közé csavaroztunk, amelyeket a panelek felső szélével egyvonalban és a panelek közti függőleges határvonal mentén erősítettünk a falra. Megjegyzendő: mai ízlés szerint az egyforma nagyságú panelek a szépek, de néha el kell térni ettől. Esetünkben a fal végén, ahol egy nem túl széles elem zárja a sort, no meg az ablak alatt ? utóbbi esetben az ablak szélességétől függően egy (vagy két egyforma) extra méretű panelt kell készítenünk, hogy széleik vonalban álljanak az ablak két szélével.
A panelek közepére ragasztott egyszerű kis díszecske ? egy hegyére állított négyzet ? azzal járul hozzá a látványhoz, hogy megtöri a sík felületet, de persze akinek nem tetszik, elhagyhatja.

Ha helyes sorrendben végezzük a munkálatokat, nem tart túl sokáig a fal beburkolása. Mérés és jelölés után először is a keretdeszkákat csavarozzuk a falra (jó ha a léceket és a falat is előfúrjuk, s a falba mélyített lyukakba műanyag tiplit is teszünk). Nálunk a deszkák felső széle az ablakpárkánnyal esett egy vonalba, de akinek van kedve, szélesebbre is késztheti. Szabjuk méretre a paneleket. Szintén időspórolás, ha a leszabott paneleket és a díszlécből készült frízeket felerősítés előtt festjük le a nekünk tetsző színre. Mi visszafogott színeket használtunk, de akinek a mostanában reklámozott harsányabb árnyalatok tetszenek, bártan kísérletezhet velük. Vízbázisú beltéri festéket használtunk és hengerrel hordtuk fel (egy 4×5 m-es szoba esetén a 80 centi magas panelek összfelülete 16 négyzetméter, így egy réteges festéshez 3-4 liter festék kell).

Fontos, hogy a fal sima, a vakolat pedig erős legyen

A szabványos, környékünkbeli barkácsáruházban legolcsóbban kapható deszkából és díszlécekből készített falburkolat egyetlen valóban fontos előfeltétele, hogy a fal minél egyenletesebb legyen, a vakolat pedig ne peregjen le könnyen. A kisebb ?huplikat? csiszoljuk le, illetve töltsük ki, mielőtt munkához látunk.

ÁRKALKULÁTOR

A HDF-lap négyzetmétere 1-3000 Ft, a dekorléc folyómétere pedig 600-2000 Ft.

(a hosszméreteket mindenkinek magának kell kiszámolnia!)

- a keretelemekhez (A és B):15×91 mm-es deszka
- a frízekhez (C): 9×33-as díszléc
- a panelek és keret közé (D): 9×9 mm-es díszléc
- a vízszintes lécek és a fal közé, meg az új ablakpárkány alá (E): 15×21 mm-es díszléc
- a panelekhez (F): 3 vagy 4 mm vastag HDF
- a frízek alá (G): 20×20 cmes, 3 vagy 4 mm vastag HDF
- az új ablakpárkánynak (H): 21×33 mm-es léc

Valamint

- 4,0×50 mm-es csavarok
- tiplik
- 12/20-as és 12/25-ös szögek
- ragasztó a falhoz és faragasztó az elemek egymáshoz erősítéséhez
- kétoldalú ragasztószalag
- beltéri festék
- csiszolóvászon

1. Miután a padlóra védőnejlont terítettünk, vízszintezővel jelöljük ki a felső keretdeszkák (a rajzon A) vonalát és csavarozzuk fel őket. Tegyünk ugyanígy a függőleges keretdeszkákkal (B) is. 2. A keret és a fal közti átmenet szebb, ha díszlécet (E) erősítünk ragasztóval és szögekkel a deszka tetejére. A szögeket szögbeütővel süllyesszük, a lyukakat gletteljük. Fessük le az A és B elemeket.  
3. Fessük le a fríznek leszabott díszléceket (C) és az őket tartó HDF-négyzeteket (G). Ragasszuk és szögeljük a G négyzetekre a C léceket, a süllyesztett szögek kilátszó hegyét csípjük le.
 
4. A paneleken nem kell lefestenünk a helyet középen, ahová a díszítmény jön. Hogy a dísz a helyén maradjon, míg a ragasztó megszárad, eleve tegyünk a G elem hátára egy mindkét oldalán tapadó ragasztószalag-darabot. Vigyük fel az F panelre a ragasztót, és nyomjuk a G négyzetet (meg a rajta levő C léceket) a helyére. Nehezéknek megteszi néhány vaskosabb könyv, míg a ragasztó megszárad. Megkönnyíti a díszek pontos helyre rakását, ha kartonból sablont készítünk.
5. Vigyük fel a ragasztót a falra. Hogy a panelek a helyükön maradjanak, míg a ragasztó megszárad, nyomjunk a falra a képen látható Andráskereszt- formában mindkét oldalán tapadó ragasztószalag-csíkokat. 6. Igazítsuk a panelt a helyére (először a lábazati lécre állítva) és határozottan nyomjuk a falhoz. Néhány ragasztófajtánál érdemes a ragasztó száradásáig még néhányszor erősen odanyomni.
  7. Végül szabjuk méretre a panelek és a deszkák közti átmenetet megszépítő D díszléceket, fessük le őket és szögezzük-ragasszuk őket a helyükre. Ha a szögek fejét lecsípjük, nem maradnak glettelendő lyukak.

 

Így igazítsuk a paneleket az ablakhoz
1. A munka első fázisában (mielőtt még a vízszintes A deszkákat falra erősítenénk) vágjuk le az ablakpárkány túllógó részét a fallal egy szintbe.
2. Ezután erősítsük fel az A deszkát az ablakpárkány felső élével egy vonalba, majd készítsünk rá új ?túllógást? a 21×33 mm-es H léc felszögelésével.
3. A munkát a 15×21 mm-es E léc alászögelésével fejezzük be. Persze az A deszkából is kivághatjuk az ablakpárkány formáját, de nagyon precízen kell dolgoznunk.

Kézenfekvő, hogy a lapokat és a díszítőelemeket két különböző színűre érdemes festenünk. Ez egyáltalán nem nehéz, ha a méretre vágott díszléceket felerősítés előtt festjük le.

Az ajtó melletti panel természetesen egyedi méretű, általában nem olyan széles, mint a többi. (Esetünkben alig 10 centis!)

 

 

A paneleket ugyanilyen munkamódszerrel más színűre is festhetjük. Egészen eltérő hatású lesz például ha a panelekbe két keretet készítünk, s a kisebbik közepére egy készen kapható hungarocell rozettát ragasztunk.
A panelekre jöhet egy másik, amelynek mind a négy oldala 5-10 centivel kisebb; mielőtt a helyére ragasztjuk, vágjunk ki a négy sarkából egy-egy íves darabot. Mi az 5 centi sugarú kivágás bejelöléséhez egy kislábast használtunk...
A két módszert (a deszkáktól 5 centivel beljebb felszögelt díszkeretet és a belülre ragasztott kisebb HDF-téglalapot) természetesen kombinálhatjuk is.

 

Előtte
Utána
Az aljzat szinte soha nem egyenes. Ezért a felső (A) deszkák helyét az ablakpárkány vonalához mérten, kivízszintezve jelöljük be, majd utána 50 centinként mérjük ki, mekkora a távolságra van tőlük a lábazati léc, és az esetleges pár mm-es különbségeket vegyük tekintetbe az (F) lapok leszabásánál!hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Kert-balkon
Mozaikolt járda saját kezűleg
Ma már csodálkozik magán Fülöp Márta Gyömrőn, honnan volt benne akkora önbizalom és merészség, hogy egy mozaikos kaspó kidekorálása után, az építtető által térkövezés nélkül hátrahagyott beton járdáját s. k. leburkolja?! Az eredmény azonban önmagáért beszél.


Kert-balkon
Terasz szigetelés és burkolás
A burkolási munkák közül sok szempontból az egyik legösszetettebb feladat a kültéri terasz burkolása, mert a tökéletes eredményhez nem csak azzal kell tisztában lenni, hogy mit kell megcsinálni, hanem azzal is, hogy mivel és hogyan. Mestertippek a Mapei-től!


Otthon-bútor
Csempézés alapfogásai
Az olvasói kéréseknek eleget téve áttekintjük a csempézés legfontosabb fogásait az alapozástól a fugázásig, bemutatva a legalkalmasabb, korszerű anyagokat és szerszámokat.


Gép- és anyagújdonságok
Burkolás egyszer, mindörökre
A burkolat életünk minden mozzanatának tanúja, ezért megérdemli a legjobb kezelést, a legjobb minőségű anyagokat, azért, hogy sokáig tudja Önt és családját szolgálni. Ahhoz azonban, hogy a burkolat valóban tartós legyen, egyszer, a legelső alkalommal, jól meg kell csinál(tat)ni.


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság