hirdetésBurkolás télen

Otthon-bútor

Burkolás télen

Az első benyomást az otthonunkról az a néhány lépcsőfok jelenti, amely a bejárathoz vezet. A természetes kő növeli az épület értékállóságát, ráadásul esztétikai élményt is nyújt. Fagyálló flexibilis ragasztóval nem kell a jó időre várnunk, hidegebb időben is burkolhatunk kültéren.

terméskőburkolat

Nem bíztuk szakemberre a burkolást, inkább magunk végeztük el. A lépcső megújításához barna homokkövet választottunk, ami vízszintes és függőleges kültéri burkolásra is alkalmas, fagyálló, és rendíthetetlenül tűri az idő múlását. A természetes, szabálytalan alakú kövek lerakása jóval több időt és energiát igényel, mint a hagyományos, szabványméretű greslapoké.

Találjuk meg a helyét!

A burkolandó felület nagyságánál minimum 10 százalékkal többet kell vásárolnunk, de a felület bonyolultsága, a törések száma miatt még ennél nagyobb mennyiségre is szükség lehet. A megfelelő nagyságú darabok kiválasztása is fejtörést okozhat, hiszen a köveket vésővel, kalapáccsal és sarokcsiszolóval egyaránt igen nehéz volt megdolgozni, a kívánt alakúra formázni. Ezért szinte minden darabnak meg kellett találni a ?helyét?. A nagyobbakat lazán egymás mellé helyeztük, a fennmaradó részeket ? kb. 2 centis fugatávolságot hagyva ? kisebbekkel töltöttük ki.

A barkácsáruházakban és szakkereskedésekben mindig van burkolásra specializálódott részleg, ahol be tudjuk szerezni a szükséges szerszámokat és segédanyagokat. Oda kell figyelni a megfelelő ragasztó- és fugázóanyag kiválasztására is. Ezzel a problémával azok is könnyen szembetalálkozhatnak, akik szakemberre bízták a munkát, mivel nem minden burkolómester gondoskodik magától ezek beszerzéséről. Kültérre mindig flexibilis ragasztót javasolt használni ? kétoldali kenéssel, mind a lapot, mind az aljzatot kenjük be ragasztóval ?, hogy a burkolat kellőképpen ellenálljon a mechanikai terhelésnek és az időjárás viszontagságainak.

Üreg nem maradhat üresen!

Kültéren való burkoláskor mindenképpen ügyeljünk arra is, hogy a ragasztó a kövek és az aljzat közötti teret teljes mértékben kitöltse, mert ha üregek maradnak, akkor azok eső alkalmával a fugákon keresztül feltöltődhetnek vízzel, és télen könnyen felfagyhatnak.

Fugázóanyagok ma már nagyon sokféle színárnyalatban léteznek, de a padlóburkolatokhoz sötétebb színt érdemes választanunk, mert a járkálás miatt több szennyeződés rakódik rá. Ha világosabb színt választunk, akkor magától beszürkül, és a takarítást követően sem fogja visszanyerni eredeti színét, hanem foltos lesz. Kültérre is semleges színű, közepesen sötét fugázóanyag (pl. a szürke valamelyik árnyalata) ajánlott. Mindig várjuk meg, hogy a ragasztó stabilan megkössön, és csak utána kezdjünk el  fugázni. (A kötelező várakozási idő mindig fel van tüntetve a ragasztóanyag leírásában.) Saját tapasztalatunk, hogy nem érdemes a ragasztóanyaggal spórolni, és legjobb, ha a ragasztóanyaggal fugázunk. Sokkal tartósabb, keményebb, és a színe is sötétebb lesz, mint a fugaanyagé. Néhány lapot félrerakhatunk az esetleges későbbi pótlás céljából.

 

Lépcső burkolása terméskővel

 

1. A töredezett betonfelületet beeresztő alapozóval kezeljük le a jobb tapadás érdekében.
 
2. Az előírás szerint bekevert és pihentetett Keraflex maxi fagyálló ragasztót egyenletesen hordjuk föl.
3. Gumikalapáccsal segítsük a kellő ragadást, és vízmértékkel ellenőrizzük a lejtés szögét.
4. A nagyobb kövek közötti kisebb réseket megfelelő méretű darabkákkal töltsük ki.
5. A homloklapdarabokat nagyjából egyforma távolságban helyezzük föl és ékeljük ki.
6. Laza fugatávolságot (akár 20-30 mm) tartva, alaposan dolgozzuk be a fugázóanyagot.
EZT IS Ajánljuk
Gép- és anyagújdonságok
Burkolás egyszer, mindörökre
A burkolat életünk minden mozzanatának tanúja, ezért megérdemli a legjobb kezelést, a legjobb minőségű anyagokat, azért, hogy sokáig tudja Önt és családját szolgálni. Ahhoz azonban, hogy a burkolat valóban tartós legyen, egyszer, a legelső alkalommal, jól meg kell csinál(tat)ni.


Otthon-bútor
Murexin oktatási program 2010
Ismét itt az oktatási szezon. Fordítson időt arra, hogy megismerje a Murexin hidegburkolási programjait. Most minden résztvevő triplán nyerhet. Látogasson el az ingyenes képzésekre, és a praktikus tanácsok mellett háromszoros ajándékban is részesülhet.


Ötletek
Pár négyzetméter is számít
Egy kicsi erkély is lehet kényelmes és hívogató, ahol elhelyezkedve úgy érezhetjük magunkat, mintha „miniszabira” mentünk volna. Vétek lenne tehát (kizárólag) tárolásra használni az értékes területet!


Otthon-bútor
Csempézés alapfogásai
Az olvasói kéréseknek eleget téve áttekintjük a csempézés legfontosabb fogásait az alapozástól a fugázásig, bemutatva a legalkalmasabb, korszerű anyagokat és szerszámokat.


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság