hirdetésBurkolás télen

Otthon-bútor

Burkolás télen

Az első benyomást az otthonunkról az a néhány lépcsőfok jelenti, amely a bejárathoz vezet. A természetes kő növeli az épület értékállóságát, ráadásul esztétikai élményt is nyújt. Fagyálló flexibilis ragasztóval nem kell a jó időre várnunk, hidegebb időben is burkolhatunk kültéren.

terméskőburkolat

Nem bíztuk szakemberre a burkolást, inkább magunk végeztük el. A lépcső megújításához barna homokkövet választottunk, ami vízszintes és függőleges kültéri burkolásra is alkalmas, fagyálló, és rendíthetetlenül tűri az idő múlását. A természetes, szabálytalan alakú kövek lerakása jóval több időt és energiát igényel, mint a hagyományos, szabványméretű greslapoké.

Találjuk meg a helyét!

A burkolandó felület nagyságánál minimum 10 százalékkal többet kell vásárolnunk, de a felület bonyolultsága, a törések száma miatt még ennél nagyobb mennyiségre is szükség lehet. A megfelelő nagyságú darabok kiválasztása is fejtörést okozhat, hiszen a köveket vésővel, kalapáccsal és sarokcsiszolóval egyaránt igen nehéz volt megdolgozni, a kívánt alakúra formázni. Ezért szinte minden darabnak meg kellett találni a ?helyét?. A nagyobbakat lazán egymás mellé helyeztük, a fennmaradó részeket ? kb. 2 centis fugatávolságot hagyva ? kisebbekkel töltöttük ki.

A barkácsáruházakban és szakkereskedésekben mindig van burkolásra specializálódott részleg, ahol be tudjuk szerezni a szükséges szerszámokat és segédanyagokat. Oda kell figyelni a megfelelő ragasztó- és fugázóanyag kiválasztására is. Ezzel a problémával azok is könnyen szembetalálkozhatnak, akik szakemberre bízták a munkát, mivel nem minden burkolómester gondoskodik magától ezek beszerzéséről. Kültérre mindig flexibilis ragasztót javasolt használni ? kétoldali kenéssel, mind a lapot, mind az aljzatot kenjük be ragasztóval ?, hogy a burkolat kellőképpen ellenálljon a mechanikai terhelésnek és az időjárás viszontagságainak.

Üreg nem maradhat üresen!

Kültéren való burkoláskor mindenképpen ügyeljünk arra is, hogy a ragasztó a kövek és az aljzat közötti teret teljes mértékben kitöltse, mert ha üregek maradnak, akkor azok eső alkalmával a fugákon keresztül feltöltődhetnek vízzel, és télen könnyen felfagyhatnak.

Fugázóanyagok ma már nagyon sokféle színárnyalatban léteznek, de a padlóburkolatokhoz sötétebb színt érdemes választanunk, mert a járkálás miatt több szennyeződés rakódik rá. Ha világosabb színt választunk, akkor magától beszürkül, és a takarítást követően sem fogja visszanyerni eredeti színét, hanem foltos lesz. Kültérre is semleges színű, közepesen sötét fugázóanyag (pl. a szürke valamelyik árnyalata) ajánlott. Mindig várjuk meg, hogy a ragasztó stabilan megkössön, és csak utána kezdjünk el  fugázni. (A kötelező várakozási idő mindig fel van tüntetve a ragasztóanyag leírásában.) Saját tapasztalatunk, hogy nem érdemes a ragasztóanyaggal spórolni, és legjobb, ha a ragasztóanyaggal fugázunk. Sokkal tartósabb, keményebb, és a színe is sötétebb lesz, mint a fugaanyagé. Néhány lapot félrerakhatunk az esetleges későbbi pótlás céljából.

 

Lépcső burkolása terméskővel

 

1. A töredezett betonfelületet beeresztő alapozóval kezeljük le a jobb tapadás érdekében.
 
2. Az előírás szerint bekevert és pihentetett Keraflex maxi fagyálló ragasztót egyenletesen hordjuk föl.
3. Gumikalapáccsal segítsük a kellő ragadást, és vízmértékkel ellenőrizzük a lejtés szögét.
4. A nagyobb kövek közötti kisebb réseket megfelelő méretű darabkákkal töltsük ki.
5. A homloklapdarabokat nagyjából egyforma távolságban helyezzük föl és ékeljük ki.
6. Laza fugatávolságot (akár 20-30 mm) tartva, alaposan dolgozzuk be a fugázóanyagot.
EZT IS Ajánljuk
Otthon-bútor
Így csempézzünk ívelt lépcsőt
A saját kezűleg végzett csempézés mindenkinek menni fog, csak bele kell kezdenie. Segítségül közreadjuk egyik olvasónk fényképsorozatát: kiváló munkát végzett negyedköríves lépcsőjű teraszuk leburkolásakor Sebestyén Sándor Lajosmizsén.


Ötletek
Nyársaló terméskő borítással
Végigfotózta kerti nyársalójának készítését Éliás Attila Pásztón.


Ötletek
Faburkolat a teraszon
A kidobni vagy eltüzelni szánt anyagokból sokszor gyönyörű dolgokat lehet létrehozni, csak értő szem, jó ötletek és némi munka szükséges hozzá.


Ötletek
Terméskő a házon
A ház nem csak a vakolat színezésével tehető szebbé.
Otthon-bútor

Olvasónk készítette
Gép- és anyagújdonságok

Burkolás egyszer, mindörökre


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság