Diagonál burkolat a teraszlépcsőre

Kert-balkon

Diagonál burkolat a teraszlépcsőre

Szép, bár kétségtelenül nem a legkönnyebb feladatnak lát hozzá az, aki diagonálban, azaz átlósan készül leburkolni a teraszlépcsőjét. A cikkünkben bemutatott egyszerű fogásokkal azonban igencsak megkönnyíthetjük munkánkat, csak a sorrendet kell betartanunk hozzá.

A diagonálban lerakott burkolat még az egyszerűbb lapokból elkészítve is elegáns és szép felületet képez. Esetünkben a teraszhoz vezető betonlépcsőt burkoltuk le ezzel a módszerrel. A keskeny, hosszú lépcsőkön mindenképpen előbb szárazon vágjuk ki és illesszük össze a darabokat, a ragasztásnak csak ezután lássunk neki. A függőleges felületekkel kezdjük, készítsük el felülről lefelé az összes lépcsőfoknál, ezután következnek a vízszintes részek. Egy jó csempevágóra és flexibilis kültéri csemperagasztóra mindenképpen szükségünk lesz. A függőleges oldalakat ne rakjuk diagonálban, ugyanis ezek határozzák meg az átlós minták vonalát. A lerakás végeztével, a száradási idő után fugázzuk a lapok közeit, sőt, víztaszító felülettel is elláthatjuk az egészet.

Eszközök

- csempevágó

- vízmérték

- harapófogó

- sniccer

 

Így készül

1. Előbb rakjuk ki a függőleges oldalakat. Vízszintmérővel is ellenőrizzünk minden sort.

 

2. A saroklécet vágjuk le a lépcső szélességének megfelelően.

 

3. Mérjük ki az átló vonalának megfelelő csempeméreteket.

 

4. Vágjunk csempevágóval, a selejtes darabokat pedig tartsuk meg, még szükség lehet rájuk!

 

5. Rakjuk ki távtartókkal „szárazon” a lépcsőfokot és vízszintezzük is ki.

 

6. Flexibilis csemperagasztóval kenjük be a felületet kb. ujjnyi vastagon.

 

7. Nyomjuk a helyére a saroklécet, majd rá is tegyünk a ragasztóból.

 

8. Helyezzük el a lapokat ugyanúgy, ahogy „szárazon” kipróbáltuk.

 

ÖM-tipp

Néhány helyen nem elegendő a csempevágó egyenes vágása, ezeknél a bonyolult illesztéseknél csípőfogóval alakítsuk a csempét.

 

Végül pedig örüljünk a szép új lépcsőburkolatunknak.

EZT IS Ajánljuk
Kert-balkon
Különleges burkolatok
A kert egyszerre színtere a kertészkedésnek, a gyerekek hancúrozásának és a pihenésnek. Az igényes kerttulajdonos odafigyel a burkolat anyagára is: legyen összhangban a kert adottságaival, növényeivel és az épületekkel, no meg legyen kíméletes a pénztárcánkhoz is.


csináld magad
Dobd fel a teraszt stencillel
Stencilezéssel elképesztően szép mintákat varázsolhatsz a bútoraidra, a falra vagy épp a padlóra. Bár aprólékos munka: festősablont kell egymás mellé helyezned és egyesével lefestened, mégis megéri vesződni vele, mert a végeredmény igazán látványos. Mutatunk három szuper megoldást, hogyan is újíthatod meg teraszodat!


Szerszám-anyag
Ilyen lesz a fürdőszobánk 2015-ben
A pasztellszínek és a letisztult vonalak domináltak Európa legnagyobb burkolat-trendeket bemutató kiállításán, az Olaszországban nemrég megrendezett Cersaie-n.


Ötletek
A lehető legnatúrabb falborítás
Feleségének készített cserefából és raklapanyagból teázóasztalt Curcubet Gábriel Székelyudvarhelyen (lásd itt). Annak elkészülte után jött az ötlet, hogy a falra, a régi radiátor helyére, hasonló borítást szereljen.
Gép- és anyagújdonságok

Ezek a 2020-as év burkolati trendjei!


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság