Öt tipp tavaszi teraszfrissítéshez

Gép- és anyagújdonságok

Öt tipp tavaszi teraszfrissítéshez

Pasztellszínek, fűszernövények, hangulatfények: ezek 2019 terasztrendjei.

Milyen jó is egy friss, gőzölgő kávéval indítani a reggelt a napsütötte teraszunkon, vagy munka után a naplementében napozóágyon lazítani egy pohár borral a kezünkben! Ha olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy lakásunkhoz terasz, erkély vagy kis kertrész is tartozik, vétek lenne azt lomtárnak használni. Pár jól megválasztott bútor és növény, és tavasztól őszig nyerünk még egy helyet a lakásunkhoz.
– Azért is jó döntés terasszal rendelkező lakást vásárolni, mert mind a bérbeadás, mind az újraértékesítés lehetőségét javítja – mondja Fodor Gabriella, a Cordia Property Mangement csapatának vezetője. A Cordia lakások mindegyikéhez tartozik erkély, terasz vagy kertkapcsolat, ugyanis Magyarország legnagyobb lakásfejlesztője felismerte ezek közérzetjavító hatását, ezért egyetlen lakás alaprajzából – még a legkisebbekből sem – hiányozhat a szabadtéri pihenőhely. Persze önmagában a terasz léte nem sokat ér, ha nem lakjuk be úgy, mint az otthonunk többi részét. Tehát tavaszi teraszfrissítésre fel!

1. Kültéri pihenőhely vagy étkező? Döntsük el, mire szeretnénk használni!

Mielőtt a kellemes időjáráson felbuzdulva a lakberendezési áruházak teljes teraszdekorációs árukészletét felvásárolnánk, döntsünk a teraszunk funkciójáról. Nem mindegy ugyanis, hogy kültéri pihenőként, vagy inkább étkezőként szeretnénk-e használni. – Nagyon szerencsés eset, ha mindkettőre van elég hely, de az újépítésű lakásoknál általában nem ez a helyzet – mondja a szakértő. Ha étkezni is itt szeretnénk, magas asztalban és hozzá passzoló magasságú székekben, ha pihenni, olvasni, napozni szeretnénk, napozóágyban, kültéri kanapéban gondolkodjunk.

2. Textúrák, fények, növények - teraszdivat 2019

Amikor a teraszunk berendezéséről döntünk, a külső homlokzat színeit, a lakásunk és a környezet stílusát is vegyük figyelembe, és ezt vegyítsük aktuálisan divatos elemekkel. Ezek idén a következők:
    Izgalmas anyaghasználat: az unalmas fehér műanyag, illetve egyszínű fabútor trendje már a múlté. 2019-ben a váratlan kombinációk uralják a kültéri bútorok divatját: fa és rattan, porfúvott alumínium és vászon, régi tárgyak új szerepben – minden jöhet, ami formabontó!
    Hangulatfények: jól megválasztott hangulatvilágítással különösen barátságossá tehetjük a teraszunkat. Ne csak fényfüzérekben gondolkodjunk idén: miért ne kerülhetnének napelemes kültéri állólámpák, csillárok, asztali lámpák a teraszra?
    Pasztellszínek: idén a legtöbb kültéri díszpárna, kaspó és dísztárgy természetes színekben (mint amilyen az agyag és a sötétzöld) és pasztell árnyalatokban (például lilás-szürke, bézs) fog pompázni.
    Fűszernövények: Nincs is annál menőbb, mint mikor saját fűszernövényeinket használhatjuk a főzéshez! Ha a teraszon egy kerekes kiskocsin tároljuk őket, főzéshez könnyedén begördíthetjük őket a konyhába. Vagy ha kevés a helyünk, a terasz egyik oldalát élő fallá is alakíthatjuk polcok segítségével. És az újrahasznosítás is menő idén: régi ládák, vödrök, használt gumicsizmák születhetnek újjá virágtartóként vagy kaspóként.
    Főzés a szabadban: A szabadtéri főzőcske idén sem megy ki a divatból. – Nyílt láng használata általában minden társasházban tilos, de egy kis méretű elektromos grill teljesen elfogadható megoldás – tanácsolja a szakértő.

3. Ne felejtsük el, hogy télen valahol tárolni is kell majd a dolgokat!

A divat egy dolog, de a praktikumot se tévesszük szem elől: érdemes egymásba rakható vagy összehajtható bútorokat vásárolni, mert ez nagyban megkönnyíti a téli tárolásukat. Szerezzünk be valamilyen vastag textilt vagy takaróponyvát is, amivel a használaton kívüli bútort lefedhetjük, jelentősen megnövelve ezzel az élettartamát.

4. Úgy válasszunk bútort, hogy néhány év múlva le kell majd cserélni

– A teraszbútor általában nagy igénybevételnek van kitéve (napsütés, fagy, szél, eső). Így kb. 3-5 éves időtartamra tervezzünk, és annyit költsünk rá, hogy ennyi idő múlva ne sajnáljuk kidobni és újat vásárolni – tanácsolja a Cordia szakértője.

5. Ha most készülünk teraszos, erkélyes vagy saját kertrészes lakásba költözni…

– Egy teraszos lakásba könnyű beleszeretni. De ettől még a minőséget ne felejtsük ellenőrizni! Figyeljük meg, milyen típusú burkolat van lerakva, miből van a korlát (és elég magas-e), miből vannak az oldalpanelek (ha üveg, akkor nem törött-e, ha valamilyen nehéz anyag, jól van-e rögzítve). Ne dőljünk be olyan trükköknek, amikor műfű vagy kültéri mobil padlóburkolat van letéve a teraszra, mindig kukkantsunk alá! Ha a terasz egybefüggő területet alkot valamilyen közös területtel (kert, zöld tető), vásárláskor/bérléskor tudomásul kell vennünk, hogy a közös képviselet szakembereinek oda időről-időre be kell jutniuk. Ha a teraszunkon pl. közös tulajdonú öntözőcső halad át, annak állapotára – bár közös tulajdon – nekünk kell majd figyelni – sorolja a szempontokat a szakértő.

EZT IS Ajánljuk
Ötletek
Gardróbszoba s. k.
Jórészt bontott anyagokból készítette Gál István Martfűn a család gardróbszobáját.


Ötletek
Fatároló békebeli stílusban
Kovácsné S. Lívia küldte be a fűtési szezon beálltával nagyon is aktuális kandallórács és fatároló képét Tunyogmatolcsról. Mindkettőt férje, Kovács Zsolt készítette.


Gyerkőc
Védett homokozóláda
Többszörösen védett homokozót készített a család aprajának Juhász Tamás gyulai házuk udvarán.


Ötletek
A nyugalom szigete
Mintegy hét évet ölel át az a munka, amellyel Merl László létrehozta ezt az előkertet Budapesten.


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság