hirdetésBiciklivel hajtott mobil faeszterga

Gép- és anyagújdonságok

Biciklivel hajtott mobil faeszterga

A biciklivel hajtott faesztergagép különlegessége, hogy minden szükséges mozgás előállítása emberi erővel történik, közös összefogással, elektromos áram nélkül működik.

A berendezés mobil termék, üde színfoltja bármely rendezvénynek, a résztvevők egymást segítve tanulhatják meg az esztergálás alapfortélyait, ismerkedhetnek meg az eljárással.

 

A biciklivel hajtott mobil faesztergagép története és felépítése

Az alapötlet 2006-ban született, egy karitatív csapatépítő tréning hívta életre a berendezést. A résztvevők egymást segítve készítettek tekebábukat annak ellenére, hogy egyikük sem látott még esztergagépet életében.

1. kép Karitatív csapatépítő tréning 2006

A forgó főmozgást [1] biztosító kerékpár eredetileg hatsebességes, női vázas, osztrák lomtalanításból származik. Kallódó, kiszuperált és roncstelepi eszközből készült, hulladék zártszelvények és acél termékek sokasága állt össze egy gépészetileg működőképes berendezéssé. A csavarokon kívül nagyon kevés kereskedelmi áru található benne.

A hátsó kerék – küllőitől és abroncsától megfosztva – egy csapágyházra illesztett szíjtárcsát kapott. A legelső verzióban a főorsót még sima ékszíj hajtotta, azonban a faesztergáláskor fellépő erők [2] leküzdésére nem volt alkalmas, mert a szerszám nagyobb fogásvételénél [3] a szíj megcsúszott. Ezen problémára a bordás szíjas hajtás jelentette a megoldást, amely (egy feszítő mechanizmussal kiegészülve) a mai napig tökéletesen működik.

2. kép Bordás szíjtárcsa lánckerekes hajtással

A főhajtómű egyfokozatú, egy 1200-es Lada lendkereke hajtja a saját önindítójáról leszerelt fogaskerekét. A nagy áttételnek köszönhetően a faanyag esztergálásához elegendő fordulatszámmal rendelkezik a főorsó, amelynek gördülő csapágyháza a gép tornyába kerül, precíziósan hegesztve. A munkadarab menesztése körmös csúccsal történik [4], szegnyereg oldalról megtámasztva. A hajtáslánc minden eleme egy autószerelő műhely elfekvő készletéből származik, így születnek újjá a kidobásra szánt alkatrészek!

 

3. kép Főorsó és hajtóműve

Az ágy U profilú, a gép mérete a tekebábú hosszából adódott. Az alapszán egy szögvasból készült tartószerkezet, amely a gép csúcsmagasságában dolgozik [5]. Talpai hornyoltak, így a fogásvétel állíthatóságáról is gondoskodnak.

4. kép Kontúresztergálás mechanikus pályakövetéssel

Az alapszánra szerelt szerszámvezető horony kontúrja megegyezik a tekebábuéval, a szerszámvezető csap pedig a CNC-marógépen készült laposacélban mozdul el. A pályaívek mechanikai kényszerként tolják és húzzák a szerszámot az előtoló mozgás [6] hatására, miközben nem engedik az esztergakést lebillenni.

5. kép A késtartó szerszámtest

A finom fogásvételről a késtartó szerszámtest hosszanti furatai gondoskodnak, így a csap áthelyezésével a forgácsolópont állíthatóvá válik. A szerkezet másoló jellegből adódóan a tekebábuk teljesen egyformák, a csíkozással váltak egyedivé (6. kép).

6. kép A kilencedik tekebábú végső simítása 2008-ban

A berendezés napjainkra átalakult, még biztonságosabbá vált, a 2016-ban indult kezes-lábas játszóház gépparkját gyarapítja. Többek között fakalapácsok, húsklopfolók, nyársvillák nyelei készülnek közös összefogással.

7. kép Gyerekjáték az esztergálás

Az esztergagépet gyermekek is használják, a hosszelőtolás ma már kiegészült egy menetes orsóval működtetett keresztmozgással, így a fogásvételt is ők állítják be. Valamennyi fejlesztés mögött a közös élmény – biztonságos tanulás koncepció áll, a biciklivel hajtott faesztergagép többszörösen bizonyította hasznosságát a rendezvénypiacon.

 

Családi napokon a faesztergálás programelem kiegészül kézi fűrészeléssel, csiszolással és fúrással is. Ez azt jelenti, hogy a résztvevők a fakalapács valamennyi elemét a helyszínen gyártják le és szerelik össze. A fejet facsapolással rögzítjük a nyélhez, ezért 100% WOOD a termék, valamint teljesen ÖKO: a gyártás során nem használunk elektromos áramot! A fakalapács alkotó elemei keményfából készülnek, amelyet méretre vágva, előfúrva kapnak meg a résztvevők. A fejforma kialakítását egy speciális munkaállomáson végezik, a kézi fűrészelés egyedi készülékben történik, így az egységes formavilág garantált.

Összefoglalás

Faesztergálás állomásunk már óvodás korú gyermekeknél is működik, szülői segítséggel és közösen vesznek részt az alkotás folyamatában. Azon túl, hogy a kézzel-lábbal működtetett eszközeink a munkálatokat színesítik, már nagyon kiskorban elültetik a létrehozás kellemes érzését. Apa, anya együtt tanítja gyermekét az egyszerű mozzanatokra, amelyet aztán az életben tud majd kamatoztatni. Ez a kezes-lábas játszóház titka és filozófiája. Élményekben gazdag munkát, tört forgácsot minden résztvevőnknek!

IRODALOMJEGYZÉK

[1] Dr. Mikó, B. - Dr. Sipos, S. - Hervay, P. – Dr. Zentay, P.: Forgácsolás technológiai alapjai, ÓE-BGK 3050, Budapest, 2014. p. 80-87.

[2] W. Bartsch: Esztergálás, Műszaki Könyvkiadó, Budapest, 1966.

[3] Becske, Ö.: Faforgácsoló szerszámok, Ipari Szakkönyvtár, Budapest, 1984.

[4] dr. Czverencz, J.: Készülékszerkesztés, Műszaki Könyvkiadó, Budapest, 1991.

[5]  Dr. Sipos, S. – Dr. Palásti-Kovács, B. – Dr. Horváth, R.: Forgácsoló technológiák és szerszámai, ÓE-BGK 3057, Budapest, 205. p. 4-10.

[6] dr. Ambrusné Alady, M. – dr. Árva, J. – dr. Nagy P. S.: Forgácsoló eljárások, Műszaki Könyvkiadó, Budapest, 2014.

Biró Szabolcs

alapító

klj.hu
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Gép- és anyagújdonságok
A századik Diego Magyarországon
A balatonlellei bolt lehet a déli part és Somogy megye nagy részének ellátóközpontja.


Gép- és anyagújdonságok
Gázmérgezés ellen
Sokan nem tesznek különbséget a gázérzékelők és a füstérzékelők között. Pedig fontos lenne tudni a különbséget és még fontosabb lenne használni ezeket a szerkezeteket. De hogy is működnek a gáz- és füstérzékelők? Cikkünkből kiderül.


Gép- és anyagújdonságok
Napelemes erőművet épített a Terrán
A Terrán Cégcsoport olyan napelemparkot hozott létre a Baranya megyei Bólyban, amelynek segítségével napenergiából tudják biztosítani cserépgyártó üzemük teljes villamosenergia-ellátását.


Gép- és anyagújdonságok
A tartós teraszburkolat titka
Rémisztő adat: felmérésünk szerint a teraszok közel 70%-a idő előtti burkolatcserére, javításra szorul. Minden terasztulajdonos rémálma a felváló, kopogó burkolat, beázás, a halomban álló felszedett burkolat, romok, törmelékek… Hogyan kerülheti el mindezt?


Gép- és anyagújdonságok

Egyediség és praktikum a konyhában


Gép- és anyagújdonságok

Intelligens légtisztítás


Gép- és anyagújdonságok

Nem kopik ? új, kopásálló parkettalakk


Gép- és anyagújdonságok

A kánikula ellenszerei


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2019

minden jog fenntartva
csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság