Rendhagyó kiállítással ünnepel a 250 éves BÁV

Hírek

Rendhagyó kiállítással ünnepel a 250 éves BÁV

Rendhagyó kiállítás keretében ünnepli születésnapját a legrégebben jogfolytonosan működő magyar pénzügyi vállalat. A BÁV jogelődjét még Mária Terézia alapította, ez az eredeti dokumentum is megtekinthető, akárcsak a magyar koronázási palást egy darabja. A kiállítás széles körű összefogás keretében valósult meg, hazánk öt legnagyobb múzeuma működött közre.

Az elmúlt közel 120 év során több mint 3000 műtárgy került magángyűjtőktől múzeumi tulaj-donba a BÁV közreműködésével. Ebből a hatalmas gyűjteményből 250 különlegességet mutat be a „250 éves a BÁV” című kiállítás, amely megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt is a Szent István körúti BÁV Art Aukciósház és Galériában, Budapesten. Az egyik legnagyobb ér-deklődésre számot tartó emléktárgy a magyar koronázási palást egy darabja, amit annak idején rekordáron vásárolt meg a Magyar Nemzeti Múzeum. Ezenkívül megnézhetjük többek között a 19. századi magyar romantika egyik legjelentősebb festőjének, Székely Bertalannak az Önarcképét, Johann Georg Hann ezüst levesestálját, amelynek súlya megközelíti a 10 kilo-grammot, illetve a vibráló, lenyűgöző Fischer Emil vázát, amely Pálinkás Béla tervei alapján készült. 

„A BÁV ma már egyet jelent a modern pénzügyi megoldásokkal, a professzionális műkeres-kedelemmel, illetve a művészet pártolásával is. Segítő kezet nyújtunk az embereknek a hét-köznapokban, függetlenül attól, hogy merre élnek, honnan származnak és milyen lehetősége-ik vannak. A kiállított 250 értéktárgy egytől egyig a bizalom jelképe, a magyar emberek tör-ténetének és jövőbe vetett hitének szimbólumai” – mondta Nagy Elek, a BÁV Igazgatóság elnöke. 

bav2.jpg

A BÁV történelme egyedülálló hazánkban, hiszen 250 éves fennállásával Magyarország legré-gebb óta jogfolytonosan működő pénzügyi vállalata. A Magyar Királyi Zálogház jogutódja a BÁV Zrt. jelenleg is a magyar zálogpiac vezető szereplője és a pénzügyi- és a gyorskölcsön piac meghatározó vállalata. A BÁV olyan elvek mentén tevékenykedik, mint a transzparencia, a megbízhatóság, a minőségi szolgáltatások nyújtása, a pénzügyi tudatosság edukációja a széles társadalmi rétegek számára.  

A gazdasági körülmények hívták életre az első aukciót, amelyből megszületett a BÁV másik meghatározó üzletága, a BÁV kereskedelem, amely egy újfajta kultúrát teremtett hazánkban a műkincskereskedelemben. Egyfajta összekötő hidat képez a magángyűjtők és a múzeumok között is, amely által széles társadalmi rétegek számára válik elérhetővé a kulturális kincsek palettája. A BÁV szakemberei a hétköznapokban is szorosan együttműködnek a magyar álla-mi múzeumokkal, ám az ünnepi alkalomból megrendezett tárlat még komolyabb összefogást kívánt. A tárlat létrejöttéhez öt szakmai partner – Szépművészeti Múzeum, Nemzeti Galéria, Nemzeti Múzeum, Iparművészeti Múzeum, Hadtörténeti Múzeum – is hozzájárult számos műtárggyal, hogy a jubileumot méltón ünnepelhesse meg a BÁV.

A BÁV műkereskedelmi tevékenysége során fontos küldetésének tartja, hogy a nemzeti kultu-rális kincsek felkutatásában, megőrzésében, gyarapításában, a tárgyak által közvetített kul-túrtörténet megismertetésében tevékenyen részt vegyen, támogassa a magán- és közgyűj-temények fejlődését, valamint a felnövekvő generációk gyűjtői törekvéseit. 

bav1.jpg

„A kiállításra kiválasztott tárgyak hamisítatlan esszenciáját alkotják a sokszínű és izgalmas műkincskereskedelemnek, amely csaknem 100 éve jellemzi hazánkat” – hangsúlyozta Fertő-szögi Péter, a BÁV művészeti igazgatója. Hozzátette: a gyűjtemény összeállításánál arra töre-kedtek a szervezők, hogy egy valódi aukciós esemény hangulatát teremtsék meg – természe-tesen árverés nélkül. A festmények, grafikák, bútorok, ezüsttárgyak, ékszerek, órák, érmék, üveg- és porcelántárgyak, kerámiák, legyezők és textiltárgyak reprezentálják mindazt a sok-színűséget, amit a BÁV évszázadok óta képvisel a zálogpiacon és a műkereskedelemben.

„250 éves a BÁV”

  • A kiállítás megtekinthető: 2023. október 19. – november 12. 
  • Helyszín: BÁV ART Aukciósház és Galéria, 1055 Budapest, Szent István krt. 3. 



hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Szerszám-anyag
Idén április elején lesz a CONSTRUMA
Az idei évben egészen korán, április 3-7. között ismét érdemes kilátogatni a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontba, a CONSTRUMA Otthonteremtési csokorra mindazoknak, akik már építkeznek vagy csak tervezik, vagy épp már a lakásbelső kialakításánál, esetleg a kerttervezésnél tartanak. 


Gép- és anyagújdonságok
A 30 éves CONSTRUMÁN ismét kiállít az idén 20 éves Mapei Kft.
A nemzetközileg is elismert építőipari szakkiállítás 30. évfordulóját 2011-ben hat napos nyitva tartással ünneplik a kiállítók, így a szakmai programokra is 3 nap áll rendelkezésre, illetve a nagyközönség is 3 napig keresheti fel a kiállítást.


Ötletek
60 ezer méh segítségével készít szobrokat egy méhész
Méhek segítségével készít fantasztikus szobrokat egy lengyel méhész.


Hírek
Jön a Konyhakiállítás!
  Fedezd fel a legfrissebb konyhai trendeket és megoldásokat!










Gép- és anyagújdonságok

A szerethető konyhák kiállítása 2019






Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.





ötletmozaik.hu © 2024

minden jog fenntartva




Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság