hirdetésTakarékos fényforrások

Szerszám-anyag

Takarékos fényforrások

A fény alapvetően meghatározza a lakás hangulatát, így a benne élők közérzetét is. Néhány világítótest cseréje, áthelyezése felér egy lakásátrendezéssel. Cikkünkben az ergonómiai és a lakberendezési szempontokon túl a takarékos világítás legfontosabb lehetőségeit is összegyűjtöttük.

led világításAz esztétikai szempontokon kívül van néhány más fontos dolog is, ami a belsőépítészet, illetve a lakberendezés középpontjába állítja a világítást. A fény, vagyis a fényérzetünk döntő hatást gyakorol hangulatunkra, színérzékelésünkre és arra, mennyi idő alatt fáradunk el valamilyen tevékenység közben, a szem megerőltetése ugyanis teljes fáradtságot idéz elő. Nem mindegy tehát, hogy milyen az otthonunk különböző helyiségeinek, sarkainak megvilágítása, ami persze egyáltalán nem azt jelenti, hogy állandóan fényárban kell úsznia az egész lakásnak. Közismert tény, hogy az energiatakarékos világítás ma már elképzelhetetlen a kompakt fénycsövek nélkül. Ezen kívül is akad még néhány dolog azonban, amit érdemes a lakás megvilágítását illetően felülvizsgálni. Először is azt, hogy valóban mindenhol megfelelő-e a megvilágítás (amit Luxban mérnek). Ezzel kapcsolatban vannak ajánlott értékek is, de először vegyük sorba a különböző helyiségek megvilágításának általánosabb szempontjait.

A bejárat és az előszoba,

valamint a közlekedők megvilágításánál elég a gyengébb általános fény, no meg a fontos részek ? bejárati ajtó, lépcső, előszobafal vagy beépített szekrény stb. ? helyi megvilágítása. A bejárati ajtó elé érdemes érzékelővel ellátott kültéri lámpát tenni, amely pont addig ég, amíg ott tartózkodik valaki.

 

 

A dolgozószoba

vagy -sarok helyi megvilágításának erőssége attól függ, hogy milyen munkát végzünk az asztalnál; általában elég a 300?500 lux, speciális munkákhoz ennél többre is szükség lehet. Ha a nappaliban alakítottuk ki az irodánkat, akkor érdemes térelválasztóval megakadályozni az erős fény terjedését vagy a lámpa tükröződését a tévéképernyőn.

 

 

A lakószobákban és étkezőben

szintén az általános világítást kombinálhatjuk a helyi fényforrásokkal. A nappaliban az elkülönülő funkcióktól, sarkoktól, illetve a dekorációs világítási szempontoktól függően választunk fényforrásokat, lámpatesteket. A tévénézéshez elég, ha a tévé mögött egy kb. 15 W-os hagyományos izzó vagy 5 W-os kompakt fénycső világít. Az ülőgarnitúrát és környékét állólámpával, illetve asztali lámpával világíthatjuk meg ? az újonnan vásárolt lámpatesteknél már csak fokozatkapcsolósakat vegyünk.

A nappali hangulatát feldobják a dekorlámpák. A képen látható lámpa LED fényforrással működik.

 

 

 

 

Az étkezőasztal
 
fölé belógó mennyezeti lámpának olyat válasszunk, amelynek izzóját a bura jól árnyékolja, így nem káprázik tőle a szem.
 

 

 

 

 

 

A gyerekszobában

 

a játszóhelyet jól meg kell világítani, mert a gyerekek szeretik a világosságot. Ide a baleset elkerülése miatt mennyezeti és a játszóhelyre irányuló fali lámpatestet célszerű szerelni. Éjszakára pedig gyenge fénnyel derítsük a szobát, erre a dugaszlámpák tökéletesen megfelelnek.

 

 

 

A fürdőszobában

 

a legfontosabb a tükör megvilágítása, amelyet a legcélszerűbb a tükör mellett, függőlegesen elhelyezett csöves vagy hosszúkás lámpatesttel megoldani. A LED-lámpákkal körberakott és megvilágított tükör dizájnja retrohangulatot idéz.

 

 

 

 

A hálószobában

 

gyenge általános világítás kell, amely a pontos tájékozódást biztosítja, az ágyak fejrészénél pedig célszerű könnyen elérhető kapcsolós világítótesteket elhelyezni. Általános világításnak a mennyezetről visszaverődő fény is megfelel, ezekből a most divatos állólámpákból igen nagy a választék.

 
Helyiség
  Megvilágítás
Lakószoba
Általános világítás
Helyi világítás olvasáshoz, íráshoz

50-100lux

300-400 lux

Hálószoba
Általános világítás
Ágyfejvilágítás
 
Konyhai munkahelyek    
Fürdőszoba
Általános világítás
Tükörvilágtás
 
Előszoba    
Lépcső    
Dolgozószobai asztal
megvilágítása a munka jellegétől függően általában
(speciális munkák esetében akár 1000 lux is lehet)
 
Garázs    

 Forrás: energiatakarékossági kézikönyv, REAK

 

A fényáram (lumen, Lm): a fényforrásból a tér minden irányába kisugárzott és a szem által érzékelt sugárzási teljesítmény. Pl. a 100 W-os izzó fényértéke mintegy 1350 Lm, egy 18 wattos kompakt fénycsőé elektronikus előtéttel kb. 1200 Lm, a 2000 Wos halogénlámpáé 190 ezer Lm.

A megvilágítás (lux, Lx): viszonyszám, amely megmutatja, hogy mennyi fényáram jut egy adott felületre. A megvilágítás erőssége a fényforrástól való távolság négyzetével csökken. Például az íróasztalra eső fényerősségnek a végzett tevékenységtől függően kb. 300 és 1000 Lx közé kell esnie.
 
 
A fényerő (candela vagy candle, Cd):A fénykibocsátás mértéke egy adott irányban. A fényforrások nem egyenletesen bocsátják ki a fényüket, ezért a gyártók fényerő-megoszlási görbéket szoktak mellékelni, ezek szerint vannak például mélyen, illetve szélesen sugárzó lámpatestek.
 
 
A fény sűrűsége (Cd/m2): Az a világosság, illetve benyomás, amely egy világító vagy megvilágított felületen érzékelhető. Mivel nehezen mérhető, általában a megvilágítás erősségét szokták megadni.
 
 
A reflexió mértéke (%): A reflexió mértéke; a viszszaverődő fény arányát határozza meg. A megfelelő megvilágítás kialakításánál fontos tudni ezeket az értékeket, mert a sötét felületeknél nagy, világos felületeknél kisebb megvilágítás szükséges, hogy ugyanolyan világosságérzet keletkezzen. A fehér falak a fénynek kb. 80%-át, míg a világos faburkolatok 35-80%-át verik vissza.
 
 
Fényszín (kelvin, K): A fényszínt a színhőmérséklet jellemzi, értékei: meleg fehér kisebb, mint 3300 K, semleges fehér 3300?5000 K, napfényfehér nagyobb, mint 5000 K. A helyiség világítása meleg fehér vagy semleges fehér fénynél kellemes, ez utóbbi kicsit hidegebb hatású.
 
 
Színvisszaadás: azt a színhatást értik ez alatt, amelyet egy lámpa fénye egy színes tárgy felületén előidéz. Az indexnek 8 értéke van, minél kisebb, annál rosszabb a színvisszaadási tulajdonsága.
 
 
Káprázás: közvetlen káprázást okoznak a nem árnyékolt lámpatestek, a szabadon sugárzó fényforrások, amelyek közvetlenül a látótérbe sugároznak. A közvetett káprázást a csillogó felületeken létrejött tükrözés okozza.
 
 
Fényhasznosítás (lumen per watt, Lm/W):a fényforrás fényáramának és a felvett teljesítményének a hányadosa, ami a gazdaságosságát mutatja. Minél nagyobb az Lm/W értéke, annál nagyobb a fény. Egy hagyományos izzó fényhasznosítása kb. 14 Lm/W, míg egy 18 wattos kompakt fénycsőé elektronikus előtéttel kb. 63 Lm/W.
 
 
 

Mindenekelőtt az, hogy jó fényhasznosítású (lásd fénytechnikai kislexikon-táblázatunkat) világítótesteket használunk. Az 50 Lm/W feletti értékű világítótestek fényhasznosítása már jónak mondható. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy beltérben a hagyományos izzók többségét kompakt fénycsövekre célszerű cserélni. A hagyományos izzók ugyanis inkább fűtenek, mint világítanak, mert a felhasznált energiának csak két százaléka hasznosul világításként. Igaz, hogy a kompakt fénycsövek ára borsos, de az Energia Klub Környezetvédelmi Egyesület által 2005-ben végzett számításokat frissítve egyértelmű, hogy pl. a 60 W-os hagyományos izzót kiváltó 15 W-os kompakt fénycsőnek nem egészen három hónap alatt (kb. 2000 óra működésnél) már megtérül az ára. Ugyanis a hagyományos izzók árának többszörösébe kerülnek, csakhogy 8-10-szer nagyobb az élettartamuk. Hasonlóan jó mutatókkal bírnak a halogénizzók is. A kompakt fénycső az egyenes fénycsövek gazdaságosságát, valamint az izzó előnyös tulajdonságait ötvözi (fényszín, könnyű kezelhetőség). Nem villog, a hagyományos izzók megszokott meleg fényével világít. A legtöbb izzós lámpatestben használható.

Hol cseréljünk és milyen fénycsőre?

 
1. A szakemberek azt ajánlják, hogy olyan helyiségekbe tegyünk elsősorban fénycsövet, ahol legalább napi 3-4 órát ég (nappali, konyha- étkező, gyerekszoba).
 
2. A WC-be, éléskamrába nem érdemes ilyen világítótestet tenni, mert ezekben általában nem ég folyamatosan 15 percig. Egy felkattintás ugyanis annyi energiát fogyaszt, mintha 15 percig égett volna. Ez egyben azt is jelenti, hogy ha 15 percnél rövidebb időre megyünk ki a fénycsővel megvilágított helyiségből, akkor ne kapcsoljuk ki.
 
3. Erős helyi világításhoz elektronikus előtétet tartalmazó, vibrálás nélküli kompakt fénycsövet érdemes választanunk, olyat, amelyik elfér a régi burában. Ahol csak lehet (pl. konyha, fürdőszoba), egyenes fénycsövet alkalmazzunk a kompakt fénycső helyett, mert az olcsóbb és tartósabb.
 
4. Fokozatszabályozós vagy éjszakai jelzőfénnyel világító kapcsolójú lámpába nem szabad kompakt fénycsövet tenni, mert így tönkremegy a fénycső. Már megjelentek a legújabb fejlesztésűek is, amelyek már alkalmasak erre is, de a magyar piacon még nemigen kapni őket; az ilyen fénycsöveken DIM jelölést találunk.
 

5. Amikor fénycsövet vásárolunk, ne kizárólag az ára alapján döntsünk, mert jobban járhatunk egy drágább, ám kedvezőbb tulajdonságokkal felvértezett, hosszabb élettartamú fénycsővel.

 

A kompakt fénycső és a hagyományos izzó összehasonlítása
(6000 óra működés alapján)

 
Fényforrás
 Kompakt fénycső Hagyományos izzó
Teljesítmény
15 W

60 W

6000 óra alatt hány
fényforrásra van szükség?
1
6
Átlagár 1×100 Ft 6×80 Ft
Összes fogyasztás
 90 kWh 360 kWh
Áramdíj (2005. jan.)
3 262 Ft 13 046 Ft
Összes költség
4 362 Ft 13 526 Ft

 

Megtakarítás a kompakt fénycsővel: 9164 Ft
Az Elmű honlapján a 2006. 9. 26-i lapzártánkkor elérhető aktuális díjszabással (30,20 Ft/kWh)

 

A hagyományos izzókat az alábbi kompaktcsövekre cserélhetjük:

Hagyományos izzó    
100 W 75 W 60 W 40 W 25 W
Kompakt fénycső    
23 W 20 W 15 W 11 W  7?9 W
A LED a félvezető dióda elektromos töltésű részecskéinek áramlására épülő fényforrás, amely valóban forradalmasítani fogja a világítástechnikát. Ezt a tulajdonságát korábban is ismerték, de nem tudtak megfelelő fényerőt kinyerni belőle. Mára azonban lehetővé vált a LED-ek (Light Emitting Diode, azaz fénykibocsátó dióda) fényerősségének jelentős javítása, és az utóbbi években egyre inkább terjednek ezek a fényforrások. Ugyanolyan teljesítmény és takarékos energiafelhasználás mellett méretében sokkal kisebb, mint bármelyik más, ma ismert fényforrás ? ezért ez várhatóan teljesen átalakítja a világítással kapcsolatos belsőépítészeti és lakberendezési gondolkodásunkat. Négy-öt színfényben állítják elő. Jelenleg egyetlen hátránya, hogy az áramingadozással szembeni tűrőképessége gyenge, ezért csak áramkiegyenlítő trafóval működtethető, amely egyszerre ? teljesítményétől függően ? 8-10 lámpa világítását is biztosítja. Alkalmazása elsősorban olyan helyeken javasolt, ahol naponta több órán át kell folyamatos megvilágítást biztosítani.
 
 
A LED-világítás megváltoztatja a világításról eddig alkotott elképzeléseinket. Ezzel a mennyezeti LED-világítással egészen különös hatás érhetünk el ? lámpatest sehol, mégis fényárban úszik a szoba.

 Ne feledkezzünk meg a régi takarékossági szabályokról!

 

1. Használjuk ki a természetes fényt, erre ügyeljünk a berendezés kialakításánál.
2. Jelentős megtakarítás érhető el az ésszerűen elhelyezett helyi fényforrásokkal.
3. Rendszeresen tisztítsuk a lámpatestet, a por 50%-kal csökkentheti az izzó vagy fénycső hatékonyságát.
4. Olyan lámpaburát válasszunk, amelynek belső felülete tükröző bevonatú.
5. Mielőbb szabaduljunk meg a sokkarú csillárjainktól, mert egy 100-as izzó 50%-kal több fényt ad, mint négy 25-ös izzó együtt.hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Gép- és anyagújdonságok
A jövő hőszigetelése
A viharosan emelkedő energiaárak miatt egyre fontosabb és nagyobb szerep hárul az épületek hőszigetelésére és termikus védelmére. Az alacsony energiafogyasztás leginkább a tetők, külső falak, a padlók és az alagsorok kiváló hőszigetelésével érhető el.


Szerszám-anyag
Kommunikáló kapcsolók
Mire is való tulajdonképpen a kapcsoló? ? tehetnénk fel a kérdést, egy-egy gyártó katalógusát nézegetve. Alaposabban szemügyre véve némelyiket, hihetőnek tűnik, hogy ezeket már nem is kapcsoljuk valójában, hanem ?kommunikálunk? velük ? ahogy a prospektusok többsége írja. A lenyűgöző dizájnon túl a funkciók tekintetében is széles a választék.


Otthon-bútor
Ünnepi kivilágítás
Szenteste közeledtével nemcsak otthonunk belsejét díszíthetjük fel, hanem a ház külsejét is. A látványos fényfüggönyökkel ünnepi hangulatúvá varázsolhatod otthonod


Szerszám-anyag
Tippek az energiatakarékossághoz
A ?sok kicsi sokra megy? szem előtt tartásával virtuálisan körbejártuk a lakást, hol és hogyan lehet még egy kicsit takarékoskodni az energiával ? legyen az földgáz vagy távhő. A tippek jó része közismert, de csokorba szedve a tényeket mégis meghökken az ember, hogy milyen pazarlóak is vagyunk, mennyi mindenre oda sem figyelünk.
Otthon-bútor

Panelelőszoba másként


Gép- és anyagújdonságok

Hő- és hangszigetelés pisztolyhabbal
Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

hirdetés
ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság