hirdetésHangulatos bortároló

Ötletek

Hangulatos bortároló

Nem csak szépen felújította pincéjét Rajna János Budapesten, hanem háttérvilágítással ellátott bortároló polcokat is készített.

A pince a felújítás előtt homokaljzattal és tégla oldalfallal rendelkezett, amelyen több helyütt is beázás és salétrom-kicsapódás volt látható, a beton födém porlott, sok helyen kipergett belőle a sóder. János első lépésként a laza rétegeket eltávolította, letisztította, majd mélyalapozóval lekezelte az egészet. Ezután a födémet áthúzta betonjavítóval. A falaktól kb. 40 cm távolságra az aljzatot 15 cm-re kimélyítette és földnedves cementes homokkal kiszintezte. Erre, mint aljzatra kisméretű téglával leburkolta, a fugákat kitömte cementes homokkal és vízzel belocsolta, így biztosítva a megfelelő kötést.

Ezek után a korábban ládákban álló borospalackoknak készített állványt raklapból. A raklapok szétszedése, darabolása után az elemeket megcsiszolta, majd méretezte. Első lépésként a raklapok közepén elhelyezkedő 5×10 cm-es stafnifát hosszában félbevágta, így készítette el az 5×5 cm-es tartóoszlopokat. Ezekből 2-2 darab ad ki egy lábat, a toldást János hátul, ahol nem látszik, bútorvassal oldotta meg.

1. A deszkákból 3×2×80 cm-es darabokat vágott, ezek lettek a polcok hosszanti tartópillérei, amelyek majd ráülnek a 3×3×25 cm-es kereszttartókra, amelyeket csiszolás után a tartóoszlopokra rögzített.

 

2. A deszkákból 3×25 cm-es darabokat vágott úgy, hogy az oldalak levágásához a fűrészt 60 fokba állította, majd a deszkát forgatva olyan darabokat kapott, amelyeknek a felső oldala 2 cm-es, az alja 3 cm-es lett.

 

3. Ezek a darabok tartják a palackokat (a két szélső darabnak csak a belső oldala szögbe vágott). Kiosztásukat úgy automatizálta, hogy vágott egy deszkát, amely olyan széles mint a palackok, és azt használta távtartónak.

 

4. Az alsó és a fölső polcot nem rögzítve ráhelyezte a tartóoszlopokra, amelyeket függőlegesbe állított, majd L-vasakkal a falhoz rögzített, közbeiktatva egy 3 cm-es távtartót a későbbi villanyszerelés kábelezéséhez.

 

5. Ezek után a többi elkészült polcot is – alulról felfelé haladva – a stafnifa kereszttartóira helyezte, beragasztózta, majd pedig az élek találkozásában az első félig ferde darabon keresztül oda is csavarozta.

 

6. Végül a polcok hátsó élére színtelen burkolatú karácsonyfaizzót szerelt úgy, hogy a kábelek megfeszüljenek és ne látsszanak. A kapcsolójukat összekötötte a pincevilágítással, így a fali kapcsoló egyszerre irányítja mindkettőt.
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Gép- és anyagújdonságok
Fények varázsa
 Így teszik otthonná a lakást a lámpák.


Szerszám-anyag
Hangulatvilágítás újrahasznosítással
Egyedi „fáklyát” készített Jenei Ferenc Nagydorogon, amely több célra is megfelel: díszít, világít, romantikus hangulatot áraszt.


Ötletek
Télen friss levegő, nyáron légkondi
Ajkay Imre előző ötlete egy, a kárba vesző meleg levegőt hasznosító szerkezet volt. Van azonban a szombathelyi lakásban egy másik egyszerű „készülék” is, amely télen is, nyáron is hasznos segítség.


Ötletek
Hangulatlámpák lufiból és fonalból
Gyönyörű és egyszerű lámpákat készíthetünk Tanai Gyöngyi (Budapest) leírását követve.


Kert-balkon

A kert díszei
Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2019

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság