Fesd át a szekrényed!

Otthon-bútor

Fesd át a szekrényed!

A rossz bőrben lévő bútorból is lehet még otthonod dísze. Megmutatjuk, hogyan csináld!

Mindannyian, akik ecsetet ragadunk, szeretnénk a legjobbat kihozni a festésre kiszemelt tárgyból. Többnyire az otthonunk stílusából és színvilágából merítünk ehhez inspirációt, de van, hogy maga a bútor kínálja a megoldást. Például a népszerű ónémet darabok, mert a dúsan faragott ajtók, a párkányszerű felső tagozatok és a látványos oszlopok mind olyan szép és részletgazdag díszek, amelyeket a sminkeléshez hasonlatos szárazecset-technikával gyönyörűen kiemelhetsz. Igaz, hogy ez a festési technika türelemre int, ám ha jól csinálod, végeredményként új karaktert kap és évtizedekkel megfiatalodik a bútorod.

Hozzávalók • egy díszesen faragott bútordarab • krétafesték háromféle árnyalatban • világos és sötét wax • csiszolópapír • ecset • puha rongy • 

Kezdd a lábaknál!

Szinte biztos, hogy az öreg bútorok lábában kárt tett a szú, amitől az instabillá válik. Lehet készen vásárolni és esztergáltatni is újakat, a csere nem csupán a billegést, de sokszor az ajtók beállítását is megoldja.

Galériához klikk a képre!

A színválasztás fortélyai

Krétafestékből a több mindig több. Harmonikus viszont akkor lesz az összhatás a koptatás, antikolás után, ha ugyanannak a színnek az árnyalatai tűnnek elő. Egy fehér papírlapra csöppents a választott festékekből, és kissé keverd össze a határaikat. Így letesztelheted, hogy illenek-e egymáshoz. Két árnyalatot, tehát két réteg festéket elegendő felvinni a bútorra, főleg akkor, ha nem szeretnéd a finom faragást elfedni. Végül jöhet a leheletvékony, részletkiemelő fehér festékréteg.

_MG_4414_OK.jpg

Lépésről lépésre

Távolítsd el a régi festéket. Egy nagy szekrényen könnyebb lefektetve dolgozni, amit a lábcsere is indokol. Csiszolóvásznat, a makacs bevonathoz pedig festékoldót használhatsz, arra azonban figyelj, hogy a faragott részeket ne sértsd meg. Mindig kesztyűben és maszkban csiszolj!

A por- és zsírtalanított fafelületre felkenheted az első, majd száradás után a második festékréteget. Fontos, hogy a bútor minden részét ugyanannyiszor fesd le, mert ha egyes helyeken vastagabb a festék, attól vetemedhet a bútor.

_MG_4418_OK.jpg

Visszacsiszolás és portalanítás után szárazecset-technikával emelheted ki a bútor legszebb részeit. Ehhez talpra állítva és szemből kell látnod a bútort, hogy egyformán dolgozhass mindkét ajtófronton. Nagyon kevés fehér festéket önts ki egy tálkába, ütögesd bele függőlegesen a sűrű szálú ecset hegyét. Száraz papírtörlőn, mindig tiszta felületre nyomkodva távolítsd el a jó részét – annyi maradjon csak rajta, mintha sminkelnéd a bútort –, és így beecsetelheted a mintákat. Húzd ki az éleket.

A védőréteget képező világos waxon kívül a sötétet itt-ott a repedések hangsúlyozására használhatod. A régi fogantyúkat érdemes megcsiszolni, mert akár rézszerelvényeket is rejthet a festékréteg. Szárazecset-technikával és waxszal kezelve illik majd a bútorodhoz.

A szekrényt Az asztalom alkotói alakították át. 

 

 
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
csináld magad
Kreatív megoldások: így készíts gyümölcsládából cipőtárolót
Itt az ideje, hogy kibontakoztassuk kreativitásunkat! Néhány kidobásra szánt gyümölcsládából vagy raklapból egy kis felújítással csodás bútorokat készíthetünk. Mutatjuk, hogyan!


Otthon-bútor
Egy bútor új élete
Nagy Viktória festéssel a stencilezett mintával újította fel régi komódját.


Otthon-bútor
Bútorok új élete
A régi, retro bútorok új életre kelnek egy jól kiválasztott mintától. Meríts ötleteket nálunk!


Otthon-bútor
Retró komód újrafestve
Eredetileg ez egy barna, fényesre lakkozott bútordarab volt, de Rideg Krisztina arra gondolt: miért is ne lehetne valami egészen különlegeset alkotni belőle?


Otthon-bútor

Bútorlap lazúrozása
Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság