hirdetésTavaszi talaj-előkészítés

Kert-balkon

Tavaszi talaj-előkészítés

Bár a szabadban még talán fagyott a talaj, a hosszabbodó nappalok minden kertészkedni szerető embert várakozással töltenek el. 

A tavasz közeledtével elkerülhetetlenné válnak a talajlazító munkák. Érdemes hát számba venni a meglévő és szükséges szerszámokat és az előttünk lévő feladatokat.

Első fontos feladatunk a hó (már ha esett) elolvadása után a zöldterület szemrevételezése, az esetleges téli fagykárok felmérése. Az ősszel telepített pázsit vagy a túl rövidre nyírt, illetve a tápanyaghiányos gyep könnyen elfagyhat. A fagykáron kívül a gyep befülledése is komoly gondot okozhat, aminek az a tünete, hogy a fű foltokban sárgul. Az egészséges gyepet célszerű tavasszal szellőztetni, hogy javítsuk a talaj szerkezeti állapotát. Távolítsuk el az elhalt növényi részeket és az összetapadt avarréteget, így a fű gyökérzete is több levegőhöz jut. Gyepszellőztetést kisebb területen kéziszerszámmal is végezhetünk, de nagyobb kertek, parkok esetén mindenképpen speciális gépet használjunk. A hiányos, kikopott vagy megsüllyedt területekre fűmaggal kevert komposztot (tőzeget) kell kiszórni, amit alapos hengerezés követhet. A cserjealj tisztogatása is gereblyézéssel történhet, a télen esetlegesen felhalmozódott hulladékot komposztáljuk, gyűjtsük zsákba, vagy később égessük el.hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Kert-balkon
Félkör alakú előtető
Egyik barátja kérte meg a tiszavárkonyi Sziliczei Zoltánt, hogy a teraszuk fölé készítsen előtetőt. Elmondta, mit szeretne, Zoltán pedig megtervezte és elkészítette.


Kert-balkon
Sziklát a lakásba
Az igazán kreatív olvasóink már biztosan feldobták valami egyedi dologgal otthonukat. A valósághű műsziklával azonban tényleg sajátosat alkothatnak. Akár egy hegyet is modellezhetünk a nappali egyik sarkában. Vigyük haza a Rám-szakadékot vagy a Grand-Kanyont.


Ötletek
Egyedi cipőszekrény
Maga tervezte, kivitelezte és díszítette ezt a cipősszekrényt Gárdai Lajosné Szolnokon. Azért látott hozzá, mert  ilyen méretű szekrényt nem lehetett kapni a boltban.


Szerszám-anyag
Szalagparketta lerakása egyszerűen
A belső burkolatok közül az egyik legelegánsabb a szalagparketta. Nem minden helyiségbe ajánlják azonban. Nézzük meg a csomagolásán, mekkora igénybevételt bír ki, és annak megfelelően döntsünk. Lerakása viszont roppant egyszerű: mér, vág, ragaszt, illeszt!


csináld magad

Festés hőségben


Kert-balkon

Terasz a magasban


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

hirdetés
ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság