hirdetésKerti tó téglából

Ötletek

Kerti tó téglából

Nem minden kerti tónak kell akkorának lennie, hogy úszni lehessen benne. Aki kisebbet szeretne, annak itt bemutatunk egy téglából épített változatot.

Az Ötlet Mozaik egy régebbi számában bemutatott kisebb kerti téglatóhoz hasonlót képzelt el Vincze János kolozsvári házuk kertjébe. Elkészítéséből családi munka lett, mert felesége és a gyerekek is segítettek a munkában. Mivel pedig szinte lépésről lépésre követték az Ötlet Mozaik tanácsait, János úgy fogalmazott, hogy lapunkat is bevették a csapatba.

Ásás, betonozás

Miután kiválasztották a tó helyét, kiásták a gödröt. Homokot terítettek az aljára, majd leterítették a geotextilt, rá a tófóliát, majd a második réteg geotextilt. Ezután kiöntötték a tó alját betonból.

Falazás, beüzemelés

Erre rakta János a tó falát tömör téglából, összesen 12 sort. Következett a fugázás, majd száradás után feltöltötték vízzel. Beletették a halakat, beültették a növényeket, beüzemelték a pumpát, amely a vizet forgatja. Végül János a tó mellé a patakról hozott kövekkel rakott egy kis teraszt.

Anyagszükséglet

- homok

- cement

- tömör tégla

- geotextil

- tófóli

- kövek

Szerszámszükséglet

- ásó

- lapát

- talicska

- betonkeverő

- vakolókanál

- kalapács

- vízmérték

A készítés folyamata

 

1. A munka legnehezebb része a gödör kiásása volt. Az alapgödör 200 cm átmérőjű és 100 cm mély.

 

2. A gödör alján egyenletesen homokot terítettek szét, ez megvédi a tófóliát a kövektől. Ha betonalapot is öntünk, az legyen minimum 7 cm vastag.

3. A homokra geotextil jött, rá tófólia, majd ismét geotextil. A tófólia nem engedi elszivárogni a vizet. Az alsó geotextilréteg alulról védi a tófóliát a feltörekvő gyomoktól, a felső pedig a tóba ültetett növények gyökereitől. A bélelőanyagokat vágjuk le a fal magasságában.

 

4. A fóliák elegyengetése után jöhetett a téglafal felhúzása. Egy méter mély, 160 cm átmérőjű tóhoz 11 vagy 12 sor tégla a megfelelő. A téglák közti habarcsréteg legyen nagyjából 1 cm vastag.

 

5. Falazás után vizet töltöttek a kész tó medrébe, majd pedig...

 

6. ...beleengedték a halakat. Figyelem! A halaknak oxigén és étel kell!

 

7. A vízforgató pumpa mellett Jánosék szökőkutat is beüzemeltek.

 

8. Végül a tóba telepítették a növényeket és kezdődhetett a tereprendezés.

 

9. A kész tó a növényekkel és halakkal békét és nyugalmat áraszt.

EZT IS Ajánljuk
Gép- és anyagújdonságok
Tetszés szerinti hangulat a tetőtérben
A tetőtéri ablakokat árnyékoló római rolók cserélhető szöveteinek köszönhetően a lakást minden évszakban új színbe öltöztethetjük.


Szerszám-anyag
A garázskapu az internetre költözik
A Hörmann új rendszerével okostelefonunk válik a garázs- és kertkapu, valamint a bejárati ajtó és a kültéri világítás távirányítójává.


csináld magad
Állatbarát madárriasztó
Évről évre a madarak csemegéje lett a Horváth Károlyék budaörsi kertjében termett gyümölcs, mert a hálózást nem tartotta humánusnak. Viszont valamit tenni kellett.


Gép- és anyagújdonságok
Üveg helyett polikarbonát
Átlátszó, mint az üveg, de nehezebben törik, könnyebb, és sokszor olcsóbb is nála. Ez csak néhány ok, miért válik a polikarbonát egyre ismertebbé és népszerűbbé.


Gép- és anyagújdonságok

Pisztoly nélkül ragaszt
Gép- és anyagújdonságok

Őszi sövényápolás könnyen és precízen
Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság