Különleges nappali

Ötletek

Különleges nappali

Olyan nappalit akartak Fekete Csabáék Debrecenben, ami eltér az átlagtól, amiben benne van a személyiségük, és ami mindig mosolyt csal az arcukra, másokból pedig tetszést, elismerést vált ki. A képeket elnézve sikerült is nekik.

Néhány éve költöztek első közös otthonukba, és a kötelező nagy felújításokat követően részben a megfogyatkozott anyagi keret, részben az önmegvalósítás, alkotás öröme miatt ketten együtt, minden szabadidejüket ráfordítva folytatták a ház belső átalakítását, így az itt látható nappali elkészítését is. A munka több részletben, összességében körülbelül két és fél-három hetet vett igénybe.

Inspiráció

A tervezés és kivitelezés előtt hosszasan böngészték a magazinokat és az internetet, rejtett világítás, gipszkarton polcok és álmennyezet témában így merítve inspirációt, amit saját ötleteikkel, színeivel fűszereztek.
 
A nehézségek legyőzhetők

A fő probléma az volt, hogy a világítás csillárra volt tervezve, ezért a szoba közepén egy ponton volt befűzve a padlásról. Ezt teljesen újra kellett tervezni, majd átalakítani a kábelezést a külön kapcsolható spotokhoz és a rejtett világításhoz.1. Az első lépés a gipszkarton fal elkészítése volt: a padlóra és plafonra vízszintesen UW, közéjük függőlegesen CW aluprofilok kerültek.2. A profilok közé kőzetgyapot hőszigetelés (belső falnál inkább hanggátlás céljából) és a villanyvezetékek jönnek, rájuk a gipszkarton lapok.3. A dísznek se utolsó, de be is polcozható, rózsaszínűre festett „beugró ablakok” formájának kialakítása szintén alumíniumprofilokkal kezdődött.4. A gipszkarton némileg hajlítható, de komolyabb ívet inkább a beirdalásával érdemes kialakítani. A falécek a rögzítőcsavarokat tartják.5. Itt már a helyén van a két beugrót alkotó valamennyi gipszkarton elem, és le is van minden glettelve, kivéve az ív darabjait tartó csavarfejeket.

6. A két gipszkarton csíkot úgy vezették végig a mennyezeten, hogy nem alakítottak ki nekik oldalfalakat. Így alkalmasak a rejtett világításra.7. A mennyezet és a gipszkarton csíkok közti LED-szalagok hangulatvilágítást adnak, a „rendes” fényt a csíkok közepén levő spotlámpák szolgáltatják.8. Mikor már a rózsaszínre, illetve szürkére festés is megtörtént, következhetett a laminált padló lerakása, természetesen a falak felől tágulási hézagokkal.9. A túloldalon kapott helyet az ülőgarnitúra, itt a hófehér falat egyetlenegy kép díszíti. A párnák és a függöny színe harmonizál a túloldali dísz álfal színeivel.

EZT IS Ajánljuk
Szerszám-anyag
Szokványos nappali szekrénysor helyett gipszkarton bútor
Nem akartak asztalossal, fából nappali bútort készíttetni Nagy Mártonék Zircen, inkább maguk alkották meg gipszkartonból. Olyan szép lett, hogy el is nyerték vele legutóbbi barkácsbajnokságunk egyik díját.


Ötletek
Autóülés a nappaliban
Bontott BMW bőr üléseiből készítette ezt az ülőbútort Csomós Miklós Gyulán.


Gép- és anyagújdonságok
Karácsony előtti nappaliátalakítás
A karácsonyfának tér kell, úgy mutat csak jól. De mi van, ha a nappali zsúfoltsága akadályozza ezt? Íme néhány tipp.


Otthon-bútor
Mediterrán hangulatú díszkő a nappali falán
Lakásunkat sokféle módon tehetjük otthonossá, egyedivé. Ez a nappali azután vált igazán szerethetővé, hogy falát toszkán stílusban, mediterrán díszkővel borítottuk. Az első látásra nehéz munka valójában igen egyszerű, a cikk végigolvasása után kezdők is nyugodtan belevághatnak.


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság