Mediterrán hangulatú díszkő a nappali falán

Otthon-bútor

Mediterrán hangulatú díszkő a nappali falán

Lakásunkat sokféle módon tehetjük otthonossá, egyedivé. Ez a nappali azután vált igazán szerethetővé, hogy falát toszkán stílusban, mediterrán díszkővel borítottuk. Az első látásra nehéz munka valójában igen egyszerű, a cikk végigolvasása után kezdők is nyugodtan belevághatnak.

Az ilyen, mediterrán típusú kövekből mindenképpen valamivel nagyobb ráhagyással vásároljunk, mint a hagyományos csempéből. A töréssel előállított kövek nem sík felületűek. Nincs szép éles, vágott szélük, csak hasábra emlékeztetnek. Felületük szinte minden oldalon természetes, rusztikus. Minden alakítási, válogatási folyamat anyagveszteséggel jár, itt legalább 10%-kal számoljunk. A színek egymástól egyértelműen elválnak, de a földrétegekben összemosódhatnak (sárgás-drappos, homokszín, barnás-vöröses). Vegyük figyelembe a vásárlásnál, hogy minden földréteg más színű és eltérő vastagságú követ tartalmaz, ezért az esetleges utánrendelésnél csak megközelítőleg kaphatunk hasonlót.

 

1. Minden feldolgozott kőnek legalább két oldala természetes, rusztikus struktúrát mutat. Először a különböző hosszúságú és szélességű köveket válogassuk méretben egymáshoz.

 

2. A felhasználandó köveket mossuk meg és kefével is tisztogassuk le, így jobban tapadnak majd és szebb lesz a felületük.

 

3. A festék- és vakolatrétegeket le kell vésni, majd tapadást elősegítő folyadékkal lekenni.

 

4. Válasszuk ki a kellő vastagságú követ, majd mérjük a helyére, és csak ezután rögzítsük.

 

5. A kő kalapáccsal ütve könnyen hasad, de a flex (azaz sarokcsiszoló) vágókorongjával pontosan méretre tudjuk vágni.Figyeljünk oda a biztonságra!

 

6. Az eldolgozott flexibilis csemperagasztót egyenletesen kenjük végig a kövek felületén.

 

7. Nem kellenek fugarések, tegyük egyik követ szorosan a másikra és nyomjuk erősen a falhoz.

 

8. A kövek nagyon szép rusztikus felületet adnak, az éleket dörzspapírral lesimogathatjuk.

 

9. A dugaljak, villanykapcsolók keretét hagyjuk fenn, úgy rakjuk körbe pontosan kövekkel.

 

És íme a végeredmény. Tervezés és fotó: Kurdi Zoltán.

EZT IS Ajánljuk
Ötletek
Virágtartó rönk a falon
Szereti a természetes anyagokat a miskolci Ivanics Zoltán. Ezt a virágtartót is egy jégverte, kb. 50 cm-es tölgyfa rönkből készítette.


Otthon-bútor
Fürdőszobadesign: ívelt falak
A modern térkialakítás kedveli az ívelt formákat. Ebben jelentős szerepe van az újabb és újabb építőanyagoknak; ilyen a víz- és hőszigetelt, könnyen beépíthető és burkolható wedi építőlemez-család is.


Gép- és anyagújdonságok
Festés előtt nehéz elképzelni az új színeket a falakon?
Jelenítsük meg őket élőben a telefonunkon!


Szerszám-anyag
Hőszigetelést a hőszigetelésre!
Az első homlokzati hőszigetelések 15-20 éve védik az épületeket (és a pénztárcánkat). A régebbi, átlagosan 4-6 centiméter vastag rendszerek már nem felelnének meg a mostani hőtechnikai előírásoknak és az elvárásainknak. Ha a vakolat egyébként is színezésre szorul, érdemes meggondolni egy újabb hőszigetelő réteg felhordását a homlokzatra.


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság