2018 legjobbjai

Ötletek

2018 legjobbjai

Az Ötlet Mozaik idei Építési bajnokságának eredményhirdetése.

Idei bajnokságunkra is rengeteg szebbnél szebb saját kezűleg épített vagy felújított bútor, kert, lakásdekoráció és építmény pályázata érkezett szerkesztőségünkbe. Nehéz volt a döntés, melyik munkák legyenek a legjobbak, hisz sajnos csak négy győztest jelölhettünk meg. Bemutatjuk a négy kategória és a közönségdíj nyertes alkotásait, de a következő hónapokban minden érdekes pályamű részleteit közöljük majd.

KERT
Természetközeli, önfenntartó úszótó

A dusnoki építési telken adott volt egy régi pincegödör, amit valahogy hasznosítani szerettek volna Naske Sándorék – innen jött az ötlet, hogy milyen jó lenne, ha a terasz mellett lenne egy önfenntartó, kevés karbantartást és gépészetet igénylő tó, amelyben úszni is lehet. Először a méreteit határozták meg. A megfelelő vízminőség miatt fontos, hogy a mély úszózóna és a növényzetnek helyet adó, sekély gyökérzóna vízfelületének aránya nagyjából 1/3-2/3 legyen a gyökérzóna javára. Ezután jött a meder kialakítása, a geotextil, majd a tófólia és egy újabb réteg geotextil lefektetése. Sándor ezután a mély- és gyökérzóna határán támfalat készített a folyami kavics szétszóródásának megakadályozására, majd következett a levegőztető kompresszor beállítása, a dekorálás és növényültetés. A tavat eső- és kútvíz táplálja.

FESTÉS, LAKÁSDEKORÁCIÓ
Thomas gőzmozdony fából

Egy szomorú esemény adta a munka apropóját: kigyulladt és leégett a szászvári óvoda melléképülete, mely a kazánháznak és a játéktárolónak adott helyet. Szerencsére egy példátlan összefogás révén sikerült rövid idő alatt a fűtést helyreállítani és adományokból a játékokat pótolni. Sőt az összegyűlt összegből a régi udvari játékok felújítására, illetve cseréjére is sor kerülhetett. Ennek a szebb napokat is látott kis vonatnak a felújítási költségeire a szülői munkaközösség végzett gyűjtést, a faanyagot egy helyi faipari vállalkozás biztosította. A munka elvégzéséhez Teleki Tibor, mint közismert építő-felújító szakember szabad kezet kapott, rábízták, hogy milyen módon állítja helyre a játékot. Neki pedig eszébe jutott, hogy miért ne hasonlítson az új mozdony a gyerekek kedvencére, Thomasra.

ÉPÍTÉS A HÁZON BELÜL ÉS KÍVÜL
Fedett grillező étkezővel

Szép, jó és funkcionális grillhely készítése volt Felleg Tamás (Üröm) célja. A magazinokból és világhálóról szerzett inspiráció alapján a végső forma saját kútfőből született. Ami megkövetelte a szakembert, azt szakember csinálta (falazás, alapozás), a famunka és a zsindelyezés saját kezűleg történt, plusz egy fő segítségével. A grillező elkészítéséhez fenyőfa, zsindely, megszámlálhatatlan mennyiségű csavar és sok kitartás kellett.

BÚTOR
Raklap ülőgarnitúra a teraszra

A feleség ötlete volt, hogy egyedi bútort készítsenek a teraszra Horváth Péterék Pécsett. Azért esett a választásuk a raklapra, mivel esztétikusnak találták a belőle készült bútorokat, és kereskedelmi forgalomban nem találtak olyan bútort, ami minden elvárásuknak megfelelt volna. Az EUR raklapokat az előzetesen felvett méretekre szabták, csiszolták, majd egy réteg vastaglazúrral lefestették. Ezután az egymás tetején elhelyezkedő raklapokat csavarozással rögzítették egymáshoz. A darabok összeszerelés után kapták meg a második réteg festéket. Az ülőgarnitúrához egyedi méretű szivacsokat vágattak, amihez szintén egyedileg készíttették az újságpapírmintás huzatokat. Az asztal középső lapját teljesen bedeszkázták, oda thassosi fehér márvány díszítés került. A középső lap alá elemes LED-szalagot rögzítettek, ami hangulatvilágításként funkcionál. Az asztal lapja 6 mm-es edzett üveg, amit akvarisztikai boltban kapható szilikon tapadókorongokkal rögzítettek.

KÖZÖNSÉGDÍJ
Fürdőszobai mozaikkép

Édesapjától tanulta és viszi tovább a mozaikkészítés tudományát Szalai Istvánné (Csór). Ez az egyiptomi ihletésű kép például több száz egyenként készített, 20×20 cm-es mozaikelemből áll. Egy mozaikelem elkészítése kb. három órát vett igénybe, az egész kép összességében két évig készült. A felhasznált anyagokat nem nehéz beszerezni – a zöld színű darabokhoz sörös- vagy borosüveget, a szürkéhez befőttesüveget, a fehér színhez tányért használt fel. A képet először felvázolta a helyére a kívánt méretben. Egy 20×20-as elemhez először kikeverte, a sablonba öntötte és elsimította a betont, majd rátette a falon elkészített papírsablont a színjelzésekkel. A sablont aztán részenként vette le, és rakta ki a helyét üvegdarabokkal. A tetejére cement és víz keveréke jött. Negyed óra múlva szivaccsal letörölte, lehúzta a keretet, két napig száradni hagyta, majd lekefélte a felesleges betont.

A négy kategória nyertese, valamint a közönségdíjazott a következő nyereményeket vehette át:

- 1 db Black+Decker  WM 825 munkapad


- 1 db Black+Decker BCK 31 SIS gépcsomag


- 1 db Baumit ajándékcsomag
+ egyéves Ötlet Mozaik előfizetés (3 legújabb borító!)

A közönségszavazatokat leadók közül Gnand Venetta (Pécs) nyerte a 2 fős, 2 éjszakás wellness hétvégét, félpanziós ellátással, Superior szobában történő elhelyezéssel a Hotel Divinus*****-ban (Debrecen).

A nyerteseknek gratulálunk, a többi pályázónak pedig fontos elmondanunk, hogy csak azért nem nyertek, mert egyszerűen nem lehetett több díjat kiosztani, mint amennyi a pályázat kiírásában szerepelt. Azt viszont megígérjük, hogy az Ötlet Mozaik következő számaiban bemutatunk annyi pályázatot, amennyi csak lehet, hogy olvasónk lássák: érdemes szép otthont (is) megálmodni, mert az saját kezűleg is megvalósítható!

EZT IS Ajánljuk
Gép- és anyagújdonságok
Országos hírnév és negyedmillió forint
A Stihl idén úgy döntött: hétköznapi felhasználói között keresi meg idei kampányarcait.


Gép- és anyagújdonságok
Ezek lesznek a legmenőbb kerti trendek
Ma már a kert és a kerti bútorok is lehetnek „okosak”. Távirányítóval különféle színűvé varázsolható kerti kanapék és a ledes bútorok tartoznak a legújabb őrületek közé.


Ötletek
Az Építési Bajnokság nyertesei
Idén is nagyon sok szebbnél szebb bútor, kert, dekoráció és építmény került ki olvasóink keze alól, és érkezett az építési bajnokságra. 


Gép- és anyagújdonságok
Változik a Mesterek Mestere Díj
Újra lehet pályázni a megújult Mesterek Mestere Díjra, de most a megrendelők ajánlhatják őket.


Gép- és anyagújdonságok

Nagyot változtak 2018-ra a konyhai trendek


Gép- és anyagújdonságok

Év háza pályázat 2018


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság