Elkezdődött az utolsó hajrá a Napenergia Plusz Programban

Hírek

Elkezdődött az utolsó hajrá a Napenergia Plusz Programban

Elindult a Napenergia Plusz Program előregisztrációk visszaigazolása. Több mint 25.000 magánszemély jelentkezett a 66%-os vissza nem térítendő pályázatra, ebből jól látszik, hogy nagy az érdeklődés. Ez nem csak pályázói szempontból igaz, több mint 600 kivitelező cég regisztrációját fogadták el az indulás óta. A rengeteg ajánlat között ügyfélként könnyen elveszhetünk. Ebben a cikkben elmondjuk, mire kell igazán figyelni, amikor napelemes rendszert és kivitelezőt választunk.

Jobban megéri az önfogyasztás

Azz eddig megszokott inverterek többsége csak szimmetrikus energialeadásra volt képes, ami a 2024 előtt érvényes éves szaldó elszámolásban nem jelentett problémát, mivel szinte teljesen mindegy volt, hogy mennyi áramot táplálunk vissza a hálózatra. 

Azonban az újonnan bevezetett bruttó elszámolásban ez megváltozott:a hálózatból vételezett áramért kb. 38 Ft-ot fizetünk kilowattóránként, viszont az általunk megtermelt és hálózatba visszatáplált áramért már csak kb. 5 Ft-ot fizet nekünk a szolgáltató. Tehát gyakorlatilag 8-szor annyiért vesszük meg ugyanazt az áramot, mint amit visszaszolgáltatunk a hálózatba a napelemes termelésünkből. Ezért akkor járunk a legjobban, ha a rendszerünk termelését helyben el is fogyasztjuk.

Az aszimmetria a megoldás

Az aszimmetrikus inverter használata nagy előnyt jelenthet az energiafelhasználás hatékonyabb kezelése szempontjából. Vegyük példának egy háztartás energiaszükségletét és egy hagyományos, szimmetrikus inverterrel ellátott napelemes rendszer működését. Ha a háztartás különböző részein eltérő fogyasztások vannak, mondjuk a konyhában magasabb az energiaigény a sütő miatt, míg a nappaliban és a hálószobákban kisebb az áramfelvétel, akkor a szimmetrikus inverter esetén nem tudjuk hatékonyan kihasználni a napelemek termelését, ezért vissza kell táplálnunk a hálózatba. Így végül a szolgáltatónak kell fizetnünk a fel nem használt energiáért.

Az aszimmetrikus inverter ezzel szemben képes kezelni a különböző fogyasztási mintákat, így minimalizálja vagy akár teljesen kiküszöböli a visszatáplálást, és csak azt az energiát használja fel, amit a napelemek éppen termelnek. 

photovoltaic-system-2742308_1280.jpg

Keress gyakorlott kivitelezőt!

“Természetesen nagyon fontos, hogy műszakilag megfelelő, hosszú távon jól működő rendszert válasszunk. Ezt tükrözik a pályázatos csomagajánlataink is, ahol sikerült kimaxolni a rendszerösszetevőket, minőség és ár-érték arány szempontból is. Több nagy gyártónak a hivatalos disztribútorai vagyunk, és elnyertük a Huawei Gold Partner elismerést. Többször jártunk Kínában Deye és Tongwei gyárlátogatáson, elképesztő minőségellenőrzés mellett folyik a gyártás.  Többek között ezért döntöttünk úgy, hogy ezekkel a termékekkel ajánljuk a pályázatos csomagokat is, így mindenki megtalálhatja a számára megfelelő rendszert” – árulta el Tóth Marcell, a Solar Kit Hungary Kft. ügyvezetője.

Ezekre a műszaki szempontokra figyelj

A pályázat rendszerkövetelményei adottak, ez azonban nem mindig jelenti azt, hogy a maximálisan elérhető ár-érték arányt kapjuk a pénzünkért. Ezek azok a szempontok, amelyekre nem árt figyelni:

Inverter teljesítménye

A pályázati kiírás minimum 4, maximum 5 kW teljesítményű invertert engedélyez. A nagyobb teljesítményű inverter jobb döntés, hiszen ha pár év múlva új klímát vagy elektromos autót vásárolunk, mindenképpen előnyös lesz, hogy előre terveztünk. A fázisaszimmetria képességnél az is szerepet játszik, hogy e az inverter a max. teljesítményének hány %-át képes egy fázison egyszerre leadni. Már van olyan márka, amely eléri a 100%-ot is. 

Akkumulátor kapacitása

Az akkumulátor kapacitása minimum 7,5 kWh, maximum 10,2 kWh lehet. Az ajánlatokat böngészve több cégnél látható, hogy az olcsóbb csomagokat 7,5-8 kWh kapacitású tárolóval ajánlják. Mindig úgy válasszunk csomagot, hogy a pályázati kiírásban elvárt maximumhoz minél közelebbi legyen az akkumulátor kapacitás, ezzel hosszú távon jobban járunk. Emellett az inverter és az akkumulátor azonos márkajelzése megbízhatóbb működést garantálhat.

Napelem panelek összteljesítménye

A napelem panelek összteljesítménye egy jól tervezett rendszernél meghaladja az inverter maximális teljesítményét. Ezzel biztosítható, hogy még kissé felhős időben is, amikor kevesebbet termelnek a napelemek, a rendszerünk meg tudja termelni a nekünk szükséges árammennyiséget. 4 kW-os inverter esetén 4,8 kW napelemet, 5 kW-os inverter esetén 6 kW napelemet enged maximum a pályázat. Tehát érdemes tisztázni a kivitelezővel, hogy milyen teljesítményű és hány darab panellel adja a rendszert.

Fotó: Pixabay




hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Hírek
Így takaríthatunk meg pénzt okosotthonunkkal
Egy napelemes rendszerrel és energiatároló eszközzel felszerelt, jól szigetelt okos otthonnal – divatos szóval élve – kimaxolhatjuk az olcsó energiafogyasztást. Az „irányítóközpont” helyettünk is odafigyel a részletekre, mi pedig sok pénzt megtakaríthatunk.


Ötletek
Az energiatárolás kulcsfontosságú lépés a fenntartható jövő felé
Az energiatárolás az egyik legfontosabb tényező a megújuló energia hatékony felhasználásában és a fenntartható jövő megteremtésében. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, miért kiemelkedő fontosságú az energia tárolása, és hogyan járul hozzá a környezetvédelemhez.


Hírek
Lefagyó napelemes piac
Miközben a napelem üzletág egész Európában dübörög, és soha nem látott méretekben telepítik a háztartási, vállalati kis erőműveket, sok esetben energiatároló berendezésekkel egyebkötötten, addig Magyarországon mintha ez az iparág afféle tetszhalott állapotban lenne már hónapok óta.


Gép- és anyagújdonságok
Best Buy Award díjas lett a Terrán
Új arculatot vezet be a magyar tulajdonban levő tetőcserépgyártó.
















Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.





ötletmozaik.hu © 2024

minden jog fenntartva




Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság