Nem könnyű most napelemes kivitelezőt találni

Hírek

Nem könnyű most napelemes kivitelezőt találni

Versenyt fut az idővel az a több tízezer család, amelyik 100 százalékos támogatást nyert az energia-korszerűsítési pályázatokon. Hiába nyílt meg újra a pénz lehívását lehetővé tevő internetes felület, a kifizetés még mindig nem indult el. Számos kivitelező korábban jó előre bevásárolt napelemekből, inverterekből, hőszivattyúkból: ezeknek az ára azóta csökkent, így értékvesztést kell elkönyvelniük a pályázatok elhúzódása miatt.

„Naponta értesülünk olyan alvállalkozókról, akik kénytelenek voltak bezárni, külföldre mentek, vagy egy másik szakmában folytatják tovább” – hangsúlyozta Szenyán Endre, a napelem-beruházások terén az egyik piacvezető vállalkozás, az A1 Solar Kft. ügyvezetője. A szakember elmondása szerint az ügyfelek elbizonytalanodtak, sokan már nem találják azt a vállalkozást, amellyel szerződést kötöttek. Azonban, a pályázati szabályok miatt nem lehet egyszerűen lecserélni egy alvállalkozót, ilyenkor ugyanis előbb vissza kellene fizetni a korábban felvett előleget, majd megindokolni, miért váltanak, s később újraigényelni a teljes pályázati összeget – hónapokba telik, míg mindez lezajlik.

A korábbi kormányzati tájékoztatások alapján a nyertes pályázók később is a szaldórendszer alapján számolhatnak el, ám mivel nem indulnak kellő ütemben a beruházások, sok család elbizonytalanodott és kénytelen kivárni. Annak viszont, aki önerőből szeretne napelemes rendszert telepíteni, nem érdemes várni. Amennyiben a telepítést még ez év végéig befejezik, számukra is nyitva áll az éves, szaldó elszámolás lehetősége.

A jelenlegi helyzet is jól mutatja, hogy érdemes a munkát olyan napelemes kivitelező cégre bízni, amely a tervezéstől kezdve az adminisztráció lebonyolításán át egészen a kivitelezésig kellő tapasztalattal és felkészült szakemberekkel rendelkezik.

photovoltaic-6239423_1280.jpg

Fotó: Pixabay




hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Ötletek
A napelem kiváló befektetési lehetőség vállalatok számára
A napelemes rendszerek telepítése többszörösen megtérülő beruházás, hisz a vállalkozások nemcsak rezsiköltségüket csökkenthetik vagy akár nullázhatják le, de hosszú távon függetlenedhetnek a központi ellátó rendszerektől is.


Hírek
Új szakmákat tanulnak a mesteremberek
Az európai energiaválság és a hazai építőiparban tapasztalható változások miatt jelentősen megnőtt az elmúlt hónapokban az energiahatékonysági beruházásokhoz kapcsolódó szakmák iránti képzési kereslet.


Kert-balkon
Vízmelegítés egyszerűen: napkollektor házilag
A kerti medencében örömmel pancsol gyerek és felnőtt egyaránt. Olykor azonban nem elég a fürdővíz természetes melegedése, a szokásos energiahordozók pedig drágulnak: kézenfekvő a napenergia kihasználása, ami egyrészt környezetbarát, másrészt az ilyen rendszerhez csak egyszeri befektetés szükséges: fenntartásának költsége minimális.


Hírek
Így takaríthatunk meg pénzt okosotthonunkkal
Egy napelemes rendszerrel és energiatároló eszközzel felszerelt, jól szigetelt okos otthonnal – divatos szóval élve – kimaxolhatjuk az olcsó energiafogyasztást. Az „irányítóközpont” helyettünk is odafigyel a részletekre, mi pedig sok pénzt megtakaríthatunk.
















Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.





ötletmozaik.hu © 2024

minden jog fenntartva




Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság