Szobasmink pihekönnyű díszlécekkel

Otthon-bútor

Szobasmink pihekönnyű díszlécekkel

Mind jobban terjednek hazánkban is a polisztirolból és poliuretánból készített díszlécek és rozetták, vagyis – köznyelven – hungarocell díszítőelemek. Elvégre a lakás szinte bármely pontját feldobhatjuk velük, felhelyezésük könnyű és egyszerű, és áruk is elérhető.

A polisztirol díszlécnek számos előnye van.

Miért jó?

Többek között azért, mert – más anyagokhoz képest – igen kedvező az árfekvése. Sima felülete egyszerűen és könnyen kezelhető. Hajszálpontosan illeszthető profilszélei miatt jól ragasztható. Ráadásul pedig oldószermentes diszperziós festékkel átfesthető.

Fontos az előkészítés

A felületnek, ahová ragasztani kívánjuk a lécet, rozettát tisztának, száraznak, szilárdnak, simának és teherbírónak kell lennie. Ellenkező esetben az elemek idejekorán leválhatnak a falról, mert elenged a ragasztás.

Így ragasztjuk fel a léceket, rozettákat

1. Első lépésben méretre vágjuk a léceket. Ez a sarkoknál a legfontosabb, hiszen ott gérbe kell szabnunk őket. A sarokhoz jutó léceket gérvágó láda és finomfogú fűrész segítségével vágjuk 45 fokos szögűre.

 

2. A következő lépés a lécek festése. Polisztirol lécek festéséhez oldószermentes diszperziós festéket érdemes alkalmazni, poliuretán lécekhez pedig tetszés szerinti festéket használhatunk.

 

3. A léc vagy rozetta hátoldalára vékony rétegben vigyük föl az ajánlott Decosa ragasztót, de egyéb univerzális ragasztó felhasználásával is megoldhatjuk a felragasztást.

 

4. A léceket óvatosan nyomjuk a falhoz, az oldalt kinyomódó ragasztót szivaccsal azonnal távolítsuk el. A hézagos illesztéseket ragasztóval vagy kiegyenlítő masszával pótoljuk.

 

5. A rozettát óvatosan nyomjuk a plafonfelülethez. A felesleges ragasztót itt is nedves szivaccsal azonnal töröljük le a körív mentén, és már készen is vagyunk a munkával!

 

10 tipp, hogy igazán különleges legyen a díszléc, rozetta

- Ha a sarkoknál pontatlan az illesztés, a hézagot ragasztóval vagy kiegyenlítő masszával töltsük fel.

- A kész külső és belső sarokelemek, valamint ívek felhelyezése során először a sarokívet kenjük be ragasztóval. Ezután vágjuk méretre és illesszük össze a díszléceket a sarokívekkel.

- A termékek vágásához elegendő az éles kés is.

- Minden különösebb előkészítés nélkül bármilyen ízlés szerinti mintát felrakhatunk.

- Az univerzális ragasztót fogas spaklival kenjük fel a lapok hátsó oldalára és nyomjuk fel őket a mennyezetre.

- Ahhoz, hogy dekoratív antik színhatást érjünk el, nyomkodjuk egy nedves, sűrűsörtéjű ecset hegyét a teljesen átfestett díszléc felületének.

- Az elegáns, márványozott mintázat színhatáshoz nedves, összegyűrt kendőt nyomogassunk a már teljesen átfestett felületre.

- A teljes felületre felvitt festéket utólag egy kendő segítségével a felső kontúrrétegről letöröljük. Az így kialakított világosabb kontúrrészekkel érdekes háromdimenziós látványt érhetünk el.

- Az alapszín megszáradása után különböző díszítőszínek fokozzák a lécek és rozetták dekoratív megjelenését.

- Az aranyszínű pasztával történő díszítés kihangsúlyozza a rozetták eleganciáját.

 

Közreműködött: Saarpor Hungária Kft.

EZT IS Ajánljuk
Szerszám-anyag
Töltött téglák, a hőszigetelés bajnokai
A Leier új típusú téglái levegő helyett a legmodernebb szigetelőanyagokkal vannak megtöltve. A kombináció piacvezető hőszigetelési értékeket eredményez.


Otthon-bútor
Hungarocell díszkandalló
Ki ne nézne mosolyogva egy szürke, hideg téli estén a kandallóban ropogó, meleg, hangulatos, a szobát megvilágító tűzre? Persze egy negyedik emeleti panellakásban erre semmi esély nincs. Vagy mégis? Horzitzky Klára Pécsett felvette a kesztyűt, és épített egy olyan bútordarabot, amely hasonló élményt nyújt.


Otthon-bútor
Panelelőszoba másként
Hagyományos panellakás folyosóját alakították át Szűcs Milánék Miskolcon.


Gép- és anyagújdonságok
Mit tegyünk, ha húz a hideg?
Mindenki ismeri az érzést, amikor a fűtőtest mellett majd megsülünk, a szoba másik felében viszont alig lehet megmaradni a hidegtől. Ez a rossz hőszigetelés hatása, amelyen viszont utólag is javíthatunk. A kellemesebb lakókörnyezet mellett a rezsin is spórolunk vele.


Ötletek

Üzenőtábla
Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság