Hungarocell díszkandalló

Otthon-bútor

Hungarocell díszkandalló

Ki ne nézne mosolyogva egy szürke, hideg téli estén a kandallóban ropogó, meleg, hangulatos, a szobát megvilágító tűzre? Persze egy negyedik emeleti panellakásban erre semmi esély nincs. Vagy mégis? Horzitzky Klára Pécsett felvette a kesztyűt, és épített egy olyan bútordarabot, amely hasonló élményt nyújt.

Három centi vastag, beltéri szigetelésre való hungarocellből készítette – igaz, ma már lépésállót használna. A kimondottan hungarocellre való Metylan Stukkóragasztó viszont jó döntésnek bizonyult (egy tubus elég hozzá, és értelemszerűen kell egy kinyomópisztoly is). Erős kartondobozból nyert kartonpapírral erősítette meg az illesztéseket.

További anyag- és szerszámszükséglet

- vágóeszközök – szike, olló

- a ragasztó terítéséhez jó szolgálatot tesz egy spakli

- a felület kezeléséhez tapéta vagy festék (a festéshez ecset, szivacs)

- díszítéshez dekorelemek, csillámpor

A méretezésnél meghatározó volt a hungarocell lap 50×100 centis mérete, és hogy a lehető legkevesebbet kelljen vágni, több oknál fogva:

1. kevés legyen a leeső darab

2. nem volt kéznél igazi célszerszám (a melegített vágószállal)

3. a hungarocellt viszonylag nehéz hajszálpontos egyenességgel vágni.

A kész elemeket érdemes úgy forgatni, hogy a csáléra sikeredett vágott felületek ne legyenek szem előtt, tehát előre, látható helyre a gyári vágású szélek kerüljenek.

A teteje 100×30 cm, alatta egy kisebb, 94×25 cm-s lap. Ugyanilyen az alja is, a kettő által közrefogott front pedig egy 94×30 centis keresztlapból és két 50×25 centis „lábból” áll. Utóbbiak közt van a „tűztér”, amelyben a lábak belső szélére merőlegesen van felragasztva egy-egy 50×15 centis lap, és ugyanilyen mély a tetejére keresztbe kerülő lap. A „tűztér” hátlapja mezei pauszpapír kiszínezve, és felragasztva a „keretre”, ami a mélységet adja. A két oldallap mérete 21×80 cm.

A majdan látható részeket előre vonjuk be dombormintás tapétával, de tapétaragasztó helyett itt is stukkóragasztót használva, spaklival kenve szét a ragasztót a felületen (a hagyományos vizes tapétaragasztótól ugyanis a papírtapéta megpuhul, megnyúlik, aztán ahogy szárad, ívesre húzza az egyenes hungarocell lapokat, ezt pedig, ugye, szeretnénk elkerülni). Száradás után a dombormintás felületre ecset helyett szivaccsal tunkolva-pacsmagolva hordjuk fel a kiválasztott (a szoba hangulatához és bútorzatához illeszkedő) színeket, mindig csak keveset, hogy a tapéta ne puhuljon fel. Bármilyen színűre, jellegűre, illetve technikával akarja valaki festeni/színezni a felületét, érdemes előtte próbát tenni, úgyis van elég leeső darab.

A bútordarab súlya nincs 2 kg se, fél kézzel mozgatható, bárhova áthelyezhető, viszont nagyon hangulatos.

És most lássuk a készítés menetét

1. A hungarocell nagy előnye, hogy ideiglenesen gombostűvel is rögzíteni lehet az alkotóelemeket. Előbb a frontot rakjuk össze, majd száradás után (amire szánjunk egy egész napot, mondjuk könyveket használva nehezéknek) a két oldallapot, aztán a tűztér mélységét adó lapokat.

2. Az illesztéseket belül erősítsük meg kartonnal.

3. Aztán az egészet ragasszuk az alapra. Érdemes a hungarocell vágásmaradékaiból szerkezetet erősítő háromszögeket készíteni és a belső élekre ragasztani őket.

4. Mivel a tető középen hajlamos meghajlani, ragasszunk egy támasztólapot a tűztér teteje és a két felső lap közé. Egy maradék hungarocell csíkra ragasszunk 10 darabos LED-sort, s azt pl. gombostűvel rögzítsük a pauszpapír mögé, és rá, hogy pirosas legyen a fénye, piros krepp-papírt. A tűztér hátsó részére erősítsünk piros pauszpapírt. A tűztér aljába hátra és előre rakhatunk egy-egy keskeny csíkot a leeső hungarocell maradékból. Ezek nincsenek rögzítve, majd kiderül, amikor a tűztérbe kerülnek a fahasábok, hogy szükség van-e rájuk. Az elülsőt Klára acélos-feketésre festette, hogy legyen némi fémes/kormos hatása, a hátsó fakéregszerű barna színt kapott.

 

5. A dekorációhoz a stukkómintákat magunk is elkészíthetjük, de készen is vehetünk hobbiboltban, papírüzletben, kreatív boltban. Próbáljuk oda, majd ragasszuk fel őket. Klára kandallója dekorációnak kapott még domború pántokat (elöl középen, meg a lábazatnál) ez hungarocell díszszegély, szintén barkácsboltban kapható igen sokféle vastagságban, szélességben és mintával. A tapétára pedig végül került némi csillámpor is: mikor már az egész szerkezet megszáradt, Klára helyenként vékonyan bekente tapétaragasztóval, és ecsettel felhordta a csillámport.

 

A tűztér hátsó megvilágításán kívül a dekoráció része lehet az is, hogy vagy piros gyertyák pislákolnak a tűztérben...

...vagy méretarányosra levágott fahasábok vannak benne, amelyek között teamécsesek adják az „igazi kandalló” érzést. De vigyázat: mindkét megoldás fokozott figyelmet kíván, mert nagyon tűzveszélyes!

 

Összességében viszont biztos, hogy megéri: a kevés pénzből, de a saját kezünk munkájával teremtett új bútordarab hangulatossá teszi a szobát minden alkalommal amikor csak szeretnénk, Kláráéknál pedig a karácsonynak is elengedhetetlen kelléke, mivel a teteje ad helyet az évről évre bővülő Karácsonyfalvának.

EZT IS Ajánljuk
Szerszám-anyag
Kémény-információs szolgálat a Leier-nél
A szénmonoxid mérgezés egyre nagyobb veszélyt jelent. Felmérések szerint csak Budapesten 120 ezer embert fenyeget. A kéményeket évente szükséges ellenőrizni. A fűtési szezonok tapasztalatait évek óta begyűjti és elemzi Leier Hungária Kft. A cég szervíz szolgálatot indított.


Ötletek
Fatároló békebeli stílusban
Kovácsné S. Lívia küldte be a fűtési szezon beálltával nagyon is aktuális kandallórács és fatároló képét Tunyogmatolcsról. Mindkettőt férje, Kovács Zsolt készítette.


Otthon-bútor
Egyedi kandalló
Kandalló saját kezű megépítésével koronázta meg a lakásfelújítás Smid Attila Budapesten. Mint folyamatfotóinkból kiderül, a kandalló kialakítása valóban nem ördöngösség.


Ötletek
Tüzet játszó kandalló
E-kandallót, vagyis elektronikus kandallót készített Kávásy Jenő Kecskeméten.


Gép- és anyagújdonságok

Élet a radiátoron túl


Gép- és anyagújdonságok

Láncfűrész újdonság


Szerszám-anyag

Kandalló építése
Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság