Homlokzati hőszigetelés s. k.

Ötletek

Homlokzati hőszigetelés s. k.

A növekvő energiaárak miatt lakóházaink hőszigetelése mind fontosabb. A fűtési költségek csökkenése nemcsak a pénztárcánkat kíméli, hanem energiát is megtakarítunk vele, ami környezetvédelmi szempontból csökkenti a világunkat terhelő környezeti ártalmakat.

Hidegben a fűtési energia jelentős része távozik a falakon át. Egy hőszigetelő anyag nélküli épület energiafogyasztása akár ötszöröse is lehet egy jól hőszigetelt épületének. A hideg és meleg levegő találkozása ráadásul páralecsapódást okoz. Ez nem csak a látható felületeken, falakon, mennyezeten történik, hanem a szerkezet hideg belső rétegeiben is. Amíg a szerkezeten belüli nyirkosodás az épületet károsítja, a falakon megjelenő penész az egészségünket támadja: légúti és allergiás panaszokat okozhat. Télen a hideget sugárzó falak rossz hőérzetet nyújtanak, nyáron pedig túlságosan fölmelegszenek; az éjszakai lehűléskor a nappali hőt a falak befelé sugározzák.

Érdemes hőszigetelni a házat

A hőszigeteléssel ezek a problémák megszűnnek. Jelentősen csökkenti a fűtési költségeket, megszünteti az épületfizikai károsodásokat és kedvezően befolyásolja a benti klímát. A kevesebb tüzelőanyag felhasználásával csökken a károsanyag-kibocsátás, ami által tisztább lesz a levegő is. A kánikulai hőmérséklet-maximum pedig csak késve jut a lakásba, és egyszerű szellőztetéssel el tudjuk távolítani, így a nyári közérzetünk is javul.

A hőszigetelés anyagai és kellékei: maga a burkolás sem ördöngösség.

A munka menete a gyakorlatban

1. A lábazati sín felrögzítésével kezdjük. Közvetlenül a lábazat fölé, tiplivel rögzítsük a falra. A lábazati sín külső oldalán „vízorr” van, ami segíti a csapadék elvezetését.

2. A flexibilis polisztirol ragasztót keverőszárral keverjük ki. A lapokra 5-6 ponton tegyünk ragasztót, és a szélekre is kenjünk. Így hézag keletkezik a fal és a lap között.

3. A homlokzat síkjából kiálló világítótestek, konnektorok stb. helyét mélyítsük be a szigetelőlapba (lásd az előző képen is). Illesszük a sínbe a lapot és préseljük a falra.

4. A szélső lapot illesszük pontosan a fal széléhez. Így később nem kell ezt a lapot az oldalsó fal síkjához reszelni. A szerelvények (pl. konnektorok) helyét rögzítsük ragasztóval.

5. Vízmértékkel ellenőrizzük a lap helyzetét és ha kell, igazítsunk rajta. Az alját rögzítsük ragasztóval. A nyílászárók párkányánál vágjuk el a lapokat fűrésszel vagy pengével.

6. Rakjuk tovább a lapokat a nyílászáró széle mellett, majd béleljük ki az ablaknyílás belsejét a külső szigetelőlapoknál vékonyabb (2 centi vastag) polisztirollal.

7. A lapokat síkban és kötésben kell rakni. A vezetékeket rögzítsük a falhoz és a kívánt magasságban fűzzük át a szigetelőlapon. (Figyelem! Szerelés előtt mindenképpen áramtalanítsuk őket!)

8. A ragasztó megszáradását követően dűbelekkel is rögzítenünk kell a szigetelőlapokat a falhoz (minimum 6 db/m2). Fúrjuk elő a dűbel helyét fúrógéppel.

9. A következő munkafázis a műanyag dűbelek falba ütése. A rögzítőtárcsának nem szabad kiállnia a fal síkjából, mert a vakolat azon a helyen kidomborodna.

10. A dűbelek helyét ragasztóval egyenlítsük ki. (Figyelem! Ha erős napsütésben dolgozunk, viseljünk védőszemüveget vagy napszemüveget az erős fényvisszaverődés hatástalanítása érdekében).

11. A lapokat durva csiszolópapírral csiszoljuk síkba. Ezzel eltüntetjük a fal egyenetlenségeit is. Vízmértékkel folyamatosan ellenőrizzük. Így szép falfelület lesz a végeredmény.

12. A sarkokba ragasszunk élvédő profilt. Ez megvédi a vakolatot a véletlen sérülésektől, ütődésektől. Az élvédő profilon üvegszálas háló van a könnyebb rögzítés céljából.

13. Készítsük el az ablakbélés hálózását. Kenjük föl a ragasztót, és simítsuk bele a hálót. Mindig fölül kezdjük, majd kétoldalt, végül az ablakpárkánnyal fejezzük be.

14. Ezután hálózzuk be az üvegszövettel a ház teljes homlokzatát. Rögzítsük a hőszigetelő lapra ideiglenesen szögekkel, úgy, hogy a szövetszéleknél minimum 10 cm átfedés legyen.

15. Glettvassal hordjuk fel a ragasztót a falra. Minél egyenletesebben igyekezzünk beágyazni a ragasztóval az üvegszövetet a falba, hogy sima felületet kapjunk.

16. Az ablakokat és ajtókat ragasszuk le papírral vagy fóliával, hogy ne sérüljenek meg és ne legyenek festékesek. Ezzel sok fölösleges munkától kíméljük meg magunkat.

17. Csiszoljuk át a ragasztó egyenetlenségeit csiszolópapírral. Fessük be alapozóval az egész felületet hengerrel. Erre a felületre, ha megszáradt, már csak a vakolatot kell felhordani

18. A lábazatot a homlokzattól eltérően ellenállóbb anyaggal kell beborítanunk. A zártcellás XPS 2 cm vastag hőszigetelő lapokat a 2. képnél leírtak szerint rögzítsük.

19. A lapok alját távtartóval rögzítsük 15-20 mm távolságra a talajtól. (Az itt használt ragasztónak flexibilisnek és vízzárónak kell lennie. Meg kell óvni a felfröccsenő csapadéktól.)

20. Az így keletkezett hézagba flexibilis vízzáró ragasztót tegyünk. Mivel a lábazat van legjobban kitéve a mechanikus hatásoknak és sérüléseknek, érdemes nagyon pontosan dolgozni.

21. A lábazatot csak a vízszigetelés felett szabad dűbelezni. A hálózás menete megegyezik a 14. pontban leírtakkal. Száradás után az alapozás következik, majd a lábazati vakolat felhordása.

22. Készen is vagyunk, többé nem az utcát fűtjük: a melegség benn marad.

EZT IS Ajánljuk
Hírek
A hőszigeteléssel becsomagolom a házat, és megjelenik a penész!
Gyakori kijelentés, sokszor találkozunk vele, de mi az igazság? Az épületeken belül keletkezett pára 93-95% - a szellőztetés útján távozik az ún. „egészségügyi szellőztetés” alkalmával.


Szerszám-anyag
Még mindig szigetelhetjük a házat
Födémszigeteléssel akár még ebben a fűtési szezonban is 25%-kal csökkenthetjük a fűtésszámlát.


Szerszám-anyag
Hőszigetelés újságpapírból
Az újrahasznosított papírból gyártott hőszigetelők ugyanolyan jó szigetelő tulajdonságokkal bírnak, mint a táblában vagy paplan formában kapható anyagok.


Gép- és anyagújdonságok
Challenge, Create, Care
A Knauf Insulation minden évet valamilyen újdonsággal indít, ebben az évben ez a vállalati hitvallás bővülését jelenti.
Szerszám-anyag

Mókus a szigetelésben


Gép- és anyagújdonságok

Öt tipp a professzionális szigeteléshez
Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság