Üvegmozaikos burkolatok

Otthon-bútor

Üvegmozaikos burkolatok

A lakásépítéseknél és a lakások felújításánál egyre divatosabbak a mozaikkal burkolt felületek. Jellemzően fürdőszobákban, konyhákban, medencékben és gőzkabinokban fordulnak elő, de igény szerint a lakás más részein is találkozhatunk velük, akár díszítési céllal is.
Anyaguk szerint lehetnek kerámiából, kavicsból, kőből, és üvegből. Ezen burkolatok fektetésénél az egyik legfontosabb az aljzatok megfelelő előkészítése, mely történhet oldalfalnál Nivoplan+Planicrete-vel. Vízszintes felületen esztricheinkkel, Mapecem Pronto-val illetve Topcem Pronto-val. Továbbá 30%-ban kvarchomokkal töltött Adesilex P4 ragasztó- és kiegyenlítővel, amit legfeljebb 2cm-es vastagságig lehet használni.
 
Tartós vízterhelésnek kitett helyeken, illetve kültéren a Mapelastic vízszigetelést ajánljuk 2 rétegben, összesen 2mm vastagságban a burkolás előtt. Időszakos vízterhelésnek kitett beltéri helyeken pedig a szintén kenhető Mapegum WPS diszperziós szigetelést, amit teddy hengerrel lehet felhordani, 2 rétegben, 1mm rétegvastagságban. Az így előkészített aljzatokra a mozaikokat többféle ragasztóval lehet burkolni. Az üvegmozaikok burkolásához használható a Keraflex illetve a Kerabond T + Isolastic ragasztókeverék.
 
Gyors megoldást jelent a Keraquick. A ragasztóból létezik fehér, mert a világos vagy átlátszó mozaikoknál átüthet a szürke ragasztó, vagy árnyalatbeli különbségeket okozhat. Nagyobb felületeknél hálóra vagy nátronpapírra kasírozott mozaikokat szoktak alkalmazni, kisebb felületeken, berakásoknál darabonként ragasztják. Normál kötésidejű fugánk a Keracolor FF Flex nagyon finom osztályozott szemcseméretű, fokozott terhelhetőségű polimerekkel módosított, vízlepergető fugázóhabarcs, melyet 2-6mm szélességben lehet bedolgozni.
 
Medence burkolásnál a Fugolastic adalékszert ajánljuk a Keracolor FF Flex-hez víz helyett. Gyorskötésű megoldásként a 26 színben gyártott Ultracolor Plus használható. Ez penészedés és gombásodás gátló is. A fugázó anyagok felhasználásakor a színárnyalatbeli eltérések megelőzésére pontosan tartsuk be az előírt vízmennyiségeket, ügyelve akkor is, ha csak részmennyiséget keverünk be. Amennyiben még esztétikusabb hatást szeretnének elérni, a cementkötésű fuga helyett a Kerapoxy epoxigyantát is lehet használni. Ez a fugázóhabarcs teljesen vízzáró, és ragasztásra is alkalmas. Igaz, érdemes szakemberekre bízni ennek a bedolgozását. Különös odafigyelést igényel a gyanta lemosással történő felületkialakítása, ha ez nincs betartva, sajnos csak mechanikus úton távolítható el. Létezik az epoxigyantánkból egy teljesen új változat, a Kerapoxy Design, mely 8 féle csodálatos színben rendelhető. Belekeverve a 24 színben létező Mapeglitter metálfényű színes csillogó adalékot, még különlegesebb lesz a hatása. A dilatációknál és a pozitív, negatív sarokcsatlakozásoknál a Mapesil AC oldószermentes, ecetsavas szaniter szilikont ajánljuk, mely 31 színben kapható a kereskedésekben.
 
Elmondhatjuk, hogy a felsorolt, kiegyenlítéssel, szigeteléssel, ragasztással, fugázással, és persze hozzáértéssel sokáig esztétikus és hibátlan lesz a kigondolt burkolatunk.

EZT IS Ajánljuk
Ötletek
Mozaikozott szék
Mozaiktechnikával újította fel ezt a széket Hadari Vivien Sopronban.


Ötletek
Üvegmozaikos dohányzóasztal
Dohányzóasztalra volt szüksége Kosár Juditnak Budapesten, de sehol nem talált olyat, amely méretben és kinézetben megfelelt volna. Ezért készített egyet, és különleges díszítéssel látta el.


Szerszám-anyag
Hogyan varázsolhatod otthonod még izgalmasabbá egy kis mozaikkal?
A lakásépítéseknél és a lakások felújításánál egyre divatosabbak a mozaikkal burkolt felületek. 


Ötletek
Csempével újulnak meg az asztalok
Egy kerti és egy erkélyen szolgálatot tevő asztalt is mozaikozással újított fel Móroczné Nyúl Judit Pécsett.
Otthon-bútor

Csempemozaik


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság