Üvegmozaikos játékasztal

Otthon-bútor

Üvegmozaikos játékasztal

Az ember által alkalmazott egyik legrégibb díszítő művészet a mozaikolás, amelynek szépsége és tartóssága ma is közismert. Minimális kézügyességgel magunk is alkothatunk a régi mesterek stílusában egyszerre hasznosak és szemet gyönyörködtető tárgyakat.
Üvegmozaikból készülhetnek művészi színvonalú kompozíciók, de játékos, egyszerűbb minták is kialakíthatók. A technika minden építészeti forma és alakzat burkolására alkalmas, legyen az sík, íves vagy gömb. A mozaik dekoratív burkolóanyag, amelyből a környezeti hatásoknak ellenálló, művészi jellegű egyedi tárgyak, tartós burkolatok készíthetők. Ebben az esetben 60 centiméter átmérőjű laminált lapon készítettük el egy régi orosz társasjáték mintáját.
 
Kirakósdi
Az anyagában színezett, áttetsző vagy fényes, metálos üvegmozaik mérete, forma és színvilága változatos felhasználást tesz lehetővé. A 10×10 vagy 20×20 milliméteres üveglapocskák hálóra, papírra kasírozva vagy kis zacskókban kerülnek forgalomba. Egy-két ívet vehetünk a csempeboltokban vagy kreatív áruházakban, illetve a kifutó termékekből tudunk olcsóbban, maroknyi mennyiséget venni. Ezzel a kisméretű mozaikkal akkor is könnyen dolgozhatunk, ha bonyolultabb mintát kell kirakni belőle. Bármilyen formát ki lehet alakítani velük, és ha szükséges, vídia élű fogóval formázhatjuk is az egyes darabkákat. Minél változatosabb és színesebb darabkákkal dolgozunk, annál részletgazdagabb képet rakhatunk ki.
 
A színek és alakzatok fantasztikus változatossága mellett mindegyik asztal alkalmas valamilyen társasjáték játszására.
Játékasztal készítése mozaiktechnikával
 

1. Szabadkézzel vagy könyvből kikopírozva rajzoljuk fel az általunk kiválasztott mintákat, illetve játékalakzatot. 2. Válogassuk ki az azonos típusú, színű szemeket, és a rajz alapján alakítsuk ki a játék minél kreatívabb ábráját.

3. Speciális fogóval vághatjuk kívánt méretre a mozaikdarabkákat, de munka közben vigyázzunk a repülő szilánkokra. 4. Bátran variáljuk a mozaikokat, próbáljunk ki minél több színkombinációt, hogy megtaláljuk a legötletesebbet.

5. A mozaikszemeket jól kötő anyagba: csemperagasztóba, cementbe vagy gipszbe kell ágyazni, és határozottan belenyomni. 6. A különböző méretek váltogatása is hatásos lehet a készítésnél, az apróbbakat csipesszel tettük a helyére.

7. A régi konyhapultlapot méretre készített hatszög alakú asztalkeretbe illesztettük, réz díszléccel ékesítve a peremnél. 8. A darabkák közötti réseket (fugákat) is gipsszel, csemperagasztóval szükséges kitölteni. Itt is váltogathatjuk a színeket.

9. A fugaanyagot alaposan, többször simítsuk a résekbe, teljesen kitöltve őket. Száradás után töröljük tisztára. 10. Az elkészült asztal természetesen nem csak játékra alkalmas, hanem a szokásos funkciókat is betöltheti a nappaliban.
EZT IS Ajánljuk
Kert-balkon
Kerti bútor – maradék fából
Maradék fából készítette ezt a kerti kiülőt láncfűrész és flex segítségével Waisz Gizella Kornélia Erdőkertesen.


Otthon-bútor
Tetőtéri ládaasztal
Tökéletesen illeszkedik a japánosan földön ülő, minimalista stílust kedvelők otthonába ez a ?gyümölcsösláda?. Arról nem is beszélve, hogy a teljesen kezdő barkácsolók is elkészíthetik.


Ötletek
Multifunkciós asztal
A képeken látható szekrény alapvetően tv-állványnak készült, de végül multifunkciós asztalként lelte meg a helyét Gál Józsefék lakásában, Debrecenben.


Kert-balkon
Kerti asztal betonból és fából
Nem mindenki szereti ősszel a kerti bútor elpakolásával járó hercehurcát és nem mindenkinek van annyi tárolóhelye, hogy ne kelljen telente kerülgetni az elspájzolt kinti bútort. De ha kint marad, akkor nagyon fontos, hogy masszív, az időjárásnak ellenálló anyagokból készüljön.


Gép- és anyagújdonságok

Asztali flex


Gép- és anyagújdonságok

A szögbevágások mesterei


Otthon-bútor

Családi étkezőasztal
Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság