Átalakul az emeletes ágy

Gyerkőc

Átalakul az emeletes ágy

Mindössze egy kis fantázia, némi anyag a barkácsáruházból és egy pici kézügyesség kell ahhoz, hogy gyermekünk unalmas bolti emeletes ágyát álombútorrá alakítsuk. Ráadásul egy ilyen ágy gazdája örömmel megy majd aludni, nem lesz vita tárgya a lefekvés!

Azzal, hogy néhány (deszkából vagy rétegelt lemezből készített) keretet erősítünk az egyébként szinte standard formájú, kéz alól, használtan vásárolt emeletes ágyra – ja, és azzal, hogy átfestjük – teljesen megváltozik a gyerekszoba hangulata.

Méretre szabva

Az anyagszükséglet természetesen eltérhet a cikkünkben megadottól, attól függően, milyenek az adott ágy méretei. Az elemek formája azonban viszonylag egyszerűen leszabható, tekintet nélkül arra, hogy mekkorák.

A világos teret teremt

A színeket pedig úgyis mindenki a saját, illetve a gyerek(ek) ízléséhez igazítja – mindössze annyit javasolnánk, hogy ha lehet, maradjunk a világos árnyalatoknál, mert a gyerekszobák többsége viszonylag kicsiny, és a sötét színek nem tágítják a teret.

Utolsó simítások

Az asztalosmunka befejezése után minden fafelületet nézzünk át, a nyomokat, hiányosságokat, lyukakat töltsük fel fatapasszal vagy „folyékony fával” és gletteljük, majd egynapos száradás után alapozzuk le, végül pedig fessük be a megújított bútordarabot. Ezután már csak az évekig tartó nyúzópróba marad hátra, engedjük át a terepet azoknak, akik ennek szakértői – gyermekeinknek...

ÖM-tipp

A fej- és láb felőli, valamint oldalsó panelek felerősítésekor egyaránt szükséges lehet itt-ott vállat vágni a rétegelt lemezbe, hogy ráfeküdhessen az ágy valamelyik tartódeszkájára (lásd pl. az 5. folyamatfotót). Az is előfordulhat, hogy egy vagy több ágydeszkát átmenetileg ki kell vennünk a helyéről, és csak a rétegelt lemez lap felerősítése után tudjuk visszahelyezni. Minden ilyen esetben figyeljünk oda, hogy a visszacsavarozás után a bútordarab ne legyen gyöngébb, mint a korábbi csavarkötéssel: az ágy mindenképpen maradjon nagyon stabil, hiszen minden gyerek szeret ugrálni – tehessék ezt biztonságban.

Anyagszükséglet

18 mm vastag rétegelt lemezből

- 2 db 180×60 cm-es oldallap (ezekbe vágjuk a piros keretű ablakokat)

- 1 db 180×96 cm-es fej felőli oldallap

- 1 db 155×96 cm-es (ágyvégi panel)

22 mm vastag fenyődeszkából

- 2 db 155×14,4 cm-es ágyvégi polc-oldal

- 5 db 92,4×14,4 cm-es ágyvégi polc

- 16 db 40×4,4 cm-es ablakkeretléc

8 mm átmérőjű alumínium rúdból

- 4 db 1 méter hosszú elem

Valamint

- kb. 50 db 40 mm-es forgácslapcsavar

- faragasztó

- közepes finomságú, pl. 120-as szemcsenagyságú smirgli

- fatapasz

- alapozó és festék

Szerszámszükséglet

- ceruza

- mérőszalag

- szögmérő

- akkus fúró

- dekopírfűrész

- fémfűrész

- ecset vagy festékhenger

Lépésről lépésre

Ilyen volt...

 

1. Mérjük ki és jelöljük be az elemek méreteit a rétegeltlemez-lapokon, majd dekopírfűrésszel szabjuk le az elemeket.

 

2. Az „ablakok” kivágásához fúrjunk egy-egy 10 mm-es lyukat a sarkaikba, a fűrészlap kiindulási és fordulási pontjául.

 

3. Vágjuk ki az ablakokat. Figyeljünk a derékszögekre – inkább többször mérjünk, mint hogy egyszer elrontsuk.

 

4. Fúrjuk elő a lyukakat, s csavarokkal és faragasztóval rögzítsük a gérbe vágott végű kereteket az ablakokba.

 

5. Ezután rögzítsük a két oldallapot (ezeknek az oldalaiba vágtuk az „ablakokat”) az ágykeret oldalához.

 

6. Készítsük el a könyvespolcot: csavarozzuk az öt 92,4×14,4 cm-es polcot a két 155×14,4 cm-es oldal közé.

 

7. Ezután rögzítsük a hátlapot is a helyére, majd erősítsük a kész polcszerkezetet az ágyláb-panelre.

 

8. A polcok fölött 5 centire, az elülső élüktől 3 centivel beljebb fúrjunk lyukakat az alumínium rudaknak, majd tegyük is be a rudakat.

 

A felső ágyra természetesen az ablakos panelen is fel lehet mászni (a gyerek azonnal fel is mászott persze), de a másik, fej felőli oldalról azért ne felejtsük le a létrát – képünkről csak azért hiányzik, mert az ágy tulajdonosának nem tetszett a fehér szín, s a létre átfestés után még száradt...

 

A polcokon természetesen a könyveken kívül bármi mást is tárolhatunk, de kisautók vagy lego-járművek esetén elképzelhető, hogy az alumínium cső helyett a polc aljára kell deszkát csavaroznunk.

Fotó: printpix/living4media

EZT IS Ajánljuk
Otthon-bútor
Legyen modern fürdőszobánk
A fürdőszoba egyre fontosabb helyszíne életünknek, és hagyományos funkciói mellett a felüdülés és a kikapcsolódás helyszíne is. A Geberit számtalan kreatív kivitelezési lehetőséget és tökéletesen formatervezett kiegészítőket kínál fürdőszobánk átalakításához.


Ötletek
Csempézzük le a konyhaasztalt!
Régi konyhaasztalukat sokan tűzre vágják, mi azonban felújítottuk, mert az anyaga stabil volt, így harmadannyiba került, mintha újat vettünk volna. A csempézendő felület nem mindig fogadja jól a ragasztót, ezért érdemes tapadás-elősegítő (ún. kellősítő) folyadékot használni.


Szerszám-anyag
Lakásfelújítás mosolyogva?
Lehetséges, ha ellesi a felkészültek néhány titkát!


Otthon-bútor
Teljes házfelújítás
Sokszor írtunk már a ház vagy lakás felújításának valamelyik eleméről. Ritkán mutatunk be azonban egy szinte minden részletre kiterjedő felújítást. Most egy ilyent adunk közre: a Mátrai család Somogyjádon eldöntötte, megtervezte és ki is vitelezte.


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság