Így ápold a fa teraszburkolatot ősszel

csináld magad

Így ápold a fa teraszburkolatot ősszel

A fa teraszburkolat karbantartására legjobb a tavaszi, vagy a kora őszi időszak. Ha az év elején elmaradt a felújítás, akkor javasolt még az őszi esőzések előtt a nagy nyári melegek elmúltával belekezdeni. Nézzük, hogyan!

Három tényezőre fókuszáljunk

A tartós fafajok választása önmagában még nem megoldás mindenre. Ahogy a természetes anyagok, például a bőr és a gyapjú is folyamatosan ápolást igényel, úgy a fa teraszburkolatok is. Az évenkénti ápolás mind tartósságban, mind esztétikailag elkerülhetetlen. Az UV-sugárzás okozta szürkülést, repedéseket és a felület kiszálkásodását felületkezelés nélkül nem lehet megakadályozni. Éppen ezért a fa teraszburkolatok ápolására alkalmas ápolóolajok a következő három tényezőre fókuszálnak.

Első feladatuk a fa folyamatos olajosan tartása, mely megakadályozza a nedvesség bejutását a faanyagba, de ennél is fontosabb, hogy lassítja a hirtelen kiszáradást, mely a repedések igazi forrása. Második feladatuk az UV-állóság, melyet a színezéshez használt pigmentek képesek biztosítani. A harmadik feladatuk pedig a kiszálkásodás megakadályozása. Egy mezítláb használt terasz esetén nincs rosszabb élmény a lábujjba, talpba beszúródó szálkánál, mely méretétől függően komoly sérüléseket is tud okozni.

A felsorolt funkciókat, csak olyan alapanyagú termékek tudják biztosítani, melyek soha, vagy csak nagyon késleltetve száradnak ki. Erre a hosszú nyitott száradási időre az egyik legalkalmasabb alapanyag a lenolaj. A lenolaj modifikálásából készült ápolóolaj hosszú ideig biztosítja a „puha” olajos hatást a terasz és a használója védelmében. Ennek a speciális védelemnek sajnos ára is van, hiszen az ilyen nem teljesen száraz kötőanyag érzékenyebb a víz és a nap okozta terhelésekre, illetve az abrazív kopásra. Ennek az intenzív terhelésnek az eredményét hivatott ellensúlyozni az évenkénti felújítás.

Remmers_eco_teak_öl.jpg

Környezetvédelem

A három alapvető funkció mellett az ápolóolajok gyártásánál egyes gyártók a felhasználási környezet és a faanyaggal kapcsolatba kerülő személyek egészségére és védelmére is odafigyelnek. A termékek nem tartalmaznak környezetre és emberre veszélyes károsanyagokat, ezért alkalmazhatók medencék és virágágyások közvetlen közelében és emberi érintkezéssel kapcsolatba kerülő kerti bútorokra is.

A Remmers a Gartenholz-Öle ECO kertibútor és teraszburkolat ápoló-olaj termék gyártásával még ennél is tovább ment a környezetvédelem tekintetében. ECO jelzés csak olyan termék kaphat, amelynél a kötőanyag gyártáshoz 70-80%-ban megújuló nyersanyagokat használnak. A biomassza étkezésre nem alkalmas növényi részekből, mezőgazdasági hulladékból és bio-szemétből származik. Az ECO tanúsítvány másik fontos kritériuma, hogy a termékek gyártásához megújuló energiaforrásokat kell használni - pléldául biogáz, szél és napenergia.

Időjárási tényezők

A megfelelő fa alapanyag kiválasztása, a felületkezelő anyagok fő feladatai és a legfrissebb fejlesztésű ápolóolajok megismerése után nézzük, mit érdemes tudni az eredményes felületkezelés feltételeiről. A legfontosabb az időjárási tényezők figyelembevétele. Túl melegben, vagy esős időszakban tilos a felújító felületkezelést elvégezni. Erős napsütésben a faanyag túlságosan felmelegszik, melynek eredményeként a kezelőanyag képtelen beszívódni a felületbe. Ha nagy a hőség, akkor a száradás is felgyorsul, mely szintén nem megfelelő mélységű beszívódást eredményez. A felületre „ráégett” ápolóolaj filmréteg érzékeny a felázásra és a felkopásra. A megfelelő felhordott anyagmennyiség is nagy jelentőséggel bír. A kevés anyag lassabb ideig védelmezi a fát, a túl sok pedig lehetőséget ad a pikkelyes leválásra. Kétszer, keveset javasolt felhordani, csak annyit, amit a faanyag képes magába szívni. Ha ezt elvétettük, akkor a még nedves réteg alkalmas a visszatörlésre.

EZT IS Ajánljuk
Gyerkőc
Kerti faház a gyerekeknek
Gyermekei részére készítette ezt kis kerti játszóházat Palánki Mihály Dombóváron.


Kert-balkon
Behúzható tető
Bármilyen kiülő vagy sütögető van a kertünkben, ez a behúzható tetejű árnyékoló tökéletes megoldás fölé.


Gép- és anyagújdonságok
Kopásálló, dekoratív és egyedi
A Mapei legújabb fejlesztése egy modern műgyanta padló, amely lapburkolatként kiválóan alkalmas esztétikus burkolásra. A termékek sokoldalúsága biztosítja a speciális feladatokhoz történő alkalmazást, de a lakossági felhasználók számára is hasznos lehet.


Kert-balkon
Fedett grillező-bográcsozó
Tökéletes, árnyékos, esővédett sütögető- és pihenőhelyet készítettek Frank Balázsék Papkeszin.
Otthon-bútor

Csempézés alapfogásai


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság