Költségcsökkentő okosotthon

Gép- és anyagújdonságok

Költségcsökkentő okosotthon

A nyár a kikapcsolódás ideje, amikor mindannyian kivesszük jól megérdemelt szabadságunkat, ezáltal jut időnk felújítani, építgetni otthonunkat – például okossá is tehetjük.

Ilyenkor nem csak a külcsín számít, érdemes energiatakarékos berendezésekbe fektetnünk, hiszen amellett, hogy környezettudatosan alakítjuk otthonunkat, hosszú távon a költségeinket is csökkentjük. Az intelligens épületfelügyeleti rendszerekkel távolról is kezünkben tarthatjuk az irányítást, akár lakásunk hűtéséről, akár a világításról legyen szó. Az esetleges nyári viharok okozta áramkimaradás sem jelenthet gondot, hiszen a szünetmentes tápegységek segítségével nem kell aggódnunk amiatt, hogy a vihar maradandó károkat okoz elektronikai berendezéseinkben. Íme 6 tipp, amit érdemes átgondolni otthonunk átalakítása előtt (és után), hogy élvezhessük a valódi kikapcsolódás élményét:

1. Gondoskodjunk otthonunk megfelelő szigeteléséről: ha már felújításra adjuk a fejünket, kezdjük a megtakarítást az alapoknál, hiszen a rossz szigetelés akár 90%-os hőveszteséget is eredményezhet.

2. Régi-új otthonunk legyen okos, amennyire csak lehet: kezeljünk minden funkciót a KNX intelligens épületfelügyeleti rendszeren keresztül, amely az aktuális igényeinknek megfelelően új szolgáltatásokkal egészíthető ki. Ha pedig a teendőink miatt nem jutunk haza időben, akkor okostelefonon vagy számítógépen keresztül is nyomon követhetjük az otthoni helyzetet, a világítástól a fűtésig.

3. Akár a KNX rendszer részeként, akár különálló elemként, de mindenképpen használjunk jelenlét-érzékelőket és fényerőszabályozókat, amelyekkel akár 20% energiát is megtakaríthatunk: a folyamatosan „résen lévő” jelenlét-érzékelők automatikusan vezérelik a világítást, így kerülve el, hogy feleslegesen működjenek a lámpáink.

4. Amikor otthon tartózkodunk, tartsuk észben a villany lekapcsolását, amikor épp nincs dolgunk egy adott helységben – hiszen csak egy kézmozdulat az egész. Ha pedig kedvünk támad feldobni a villanykapcsolgatás monotonitását, könnyedén lecserélhetjük vagy kombinálhatjuk a kapcsolókereteket, például a Schneider Electric Unica Quadro vagy Sedna modelljeivel.

5. Minden beszerelve, lecsiszolva, kifestve? Nincs más hátra, mint beszerezni a háztartási és szórakoztatóelektronikai készülékeket, amelyekből érdemes a legmagasabb energiahatékonysági osztályba tartozó termékeket vásárolni, hiszen hosszú távon megtérül befektetésünk. Általánosan 7 osztályt különböztetünk meg A-tól (legenergiatakarékosabb) G-ig (nagyon magas energiafogyasztású), de ma már léteznek olyan készülékek, amelyek energiafogyasztása az A osztálynál is takarékosabb. Ezeket A+ és A++ vagy A-10% és A-20% jelöléssel látják el.

6. Ha a csodaszép, és minden szempontból szuperhatékony berendezéseket már installáltuk, szerezzünk be szünetmentes tápegységet. Ez az eszköz őrző-védő módjára akadályozza meg a hirtelen túlfeszültség vagy áramkimaradás okozta károsodásokat, így nem kell azon aggódnunk, hogy egy heves, villámokkal tarkított vihar után készülékeinknek befellegezhet.

Bővebben: schneider-electric.hu
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Otthon-bútor
Ládalábú íróasztal
Ha szükséges, egy vérbeli barkácsoló több különleges szempont figyelembevételével is szemrevaló és igen jól használható tárgyat, pl. bútort tud készíteni. Így történt ez ebben az esetben is.


Otthon-bútor
Ajtóból polc
Fölöslegessé vált egy ajtónyílás Dén Jánoséknál, Tasson. Ez azonban nem jelenti azt, hogy funkciótlanná is: a tok kibontása után kisméretű téglával fel lett falazva és az áram, valamint a tévékábel a helyére lett vezetve.


Otthon-bútor
Fejleszd kutyád intelligenciáját
Ennek a varázsdobozkának az elkészítésében először csak a gazda, azután a kutyája, majd az egész család örömét fogja lelni. Töltsd meg a fiókot a négylábú kedves ropogtatnivalójával vagy gumicsontjával és kezdődhet a móka.


Otthon-bútor
Tűsarkú cipőszekrény
Az előszobában (is) rendnek kell lenni. De a legtöbben ott tartják a cipőket is – és ez a két dolog ellentétes egymással. Bár nem kell annak lennie.
Otthon-bútor

Kincset érő tetőtér


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság