Palackprés házilag

Ötletek

Palackprés házilag

Az üres ásványvizes, üdítős PET-palackok és sörösdobozok összepréselésére alkotott – a kész szerkezetek borsos ára miatt – célszerszámot Sebestény István szennyvízcső-elemekből Budapesten.

Amit venni kell: 1 db 1 méteres, 125 mm-es szennyvízcső darab zárókupakkal, 1 db 1 méteres 40 mm-es szennyvízcső darab, és egy 40 mm-es T-idom. Szükség volt még egy tucatnyi 100-as szögre, némi kötöződrótra, parafa szigetelő tekercsből egy félméternyi darabra, egy arasznyi linóleum maradékra és egy vödörnyi finom betonra.

István a két szennyvízcsőből 50-50 cm-es darabokat vágott (mindkettőből a tágulatos részt használjuk fel). A 125-es kupakba beleragasztotta egy kis kötöződrót „gombolyagot”, és színültig kiöntötte betonnal. (A drótra azért volt szükség, hogy a megkötött betonkorong ne tudjon kiesni a kupakból.) Megkötés után a kupakkal a csődarabot lezárta, a linóleumból egy, a koronggal egyező méretű kör alakú darabot kivágott, a csőbe tette, s így a prés háza kész is volt. A dugattyú a félméteres 40 mm-szennyvízcső darabból készült. A tágulatos oldalán a végétől 4-5 centinként bő 20 cm-es hosszon 100-as szögeket helyezett el kereszt alakban merőlegesen a cső tengelyén előfúrással. (Ezek biztosítják a betondugó „tapadását” a csőre.) A megmaradt 125-ös csődarabot öntőformaként használva, egy kartonlapra állította, a parafából egy kb. 25 cm-es magasságú, éppen a szennyvízcsőbe illő csődarabot készített, ezzel kibélelve azt. (Ez biztosítja, hogy az öntött dugattyú a parafa vastagságával kisebb átmérőjű legyen, mint prés csöve.)

A nyélnek szánt 40 mm-es, szögekkel átvert csődarabot az öntőforma közepébe állította, és kb. 20 cm-es magasságig kiöntötte híg betonnal. Másnap már óvatosan ki lehetett ütögetni az öntőformából a kész dugattyút. Egy heti szárítás után a dugattyú nyelére felragasztotta a T idomot, hogy a préselés kényelmesebb legyen. A nyél értelemszerűen üres maradt, ezen keresztül tud kiáramolni préselés során a levegő. A prés használata rendkívül egyszerű. A 1,5-2 literes PET-palackokat dugó nélkül, nyílással felfelé állítjuk bele a csőbe, a dugattyút a csőbe helyezzük, a nyél éppen az üveg szájára tapad, így a határozott nyomó mozdulat során ezen keresztül távozik a palackból a levegő.

Préselés után a palackra összenyomott állapotában tekerjük vissza a kupakot, hogy megőrizze formáját. Fém dobozok esetén az utólagos alakváltozástól nem kell tartanunk.
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Ötletek
Okos város, okos ház: a BUSZESZ újragondolva
Két fiatal pályakezdő tervező gondolt egy merészet, és...


Otthon-bútor
Törölközőszárító
Keményfából és 15 mm átmérőjű fapálcából készítette ezt az utánzásra méltó módon minimalista, ám tökéletesen funkcionális törülközőszárítót Steigervald Róbert Veresegyházon.


Otthon-bútor
Kincset érő tetőtér
Ha a gyerekek érkezésével a család otthona szűkössé válik, sokan csak új ház vagy lakás megvásárlásában látják az egyetlen megoldást. Ám előtte érdemes a már meglévő ingatlanunkban rejlő lehetőségeket is feltérképezni.


Ötletek
Cicavízió élőben
Régi Videoton televízióból készített cicaházat Süle Gabriella Budapesten.
Otthon-bútor

Különleges konyhapult


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság