hirdetésA hideg ellenszerei

Ötletek

A hideg ellenszerei

Hol a boldogság mostanában? Manapság is barátságos, meleg szobában. És az hol van? Nos, ahol megteremtjük. Ebben segít az Ötlet Mozaik e havi, azaz 2014. októberi számának 32 oldalas fűtés-melléklete.

Energiahordozóból nincs túl sok – a fa-brikett-pellett-szén, no meg a gáz és a fűtőolaj mellett a villany jöhet még számításba, úgyhogy viszonylag egyszerű a választás (a napkollektor által produkált melegvíz általában csak fűtésrásegítésnek elég, a hőszivattyú meg viszonylag ritka mifelénk). 

A padlófűtés nem olyan bonyolult, mint gondolnánk.

No de milyen legyen maga a rendszer? Hihetetlen bőség zavarával küzd az, aki át szeretné tekinteni a fűtésre szolgáló szerkezeteket.

Elektromos fűtés.

Egyrészt vannak ugye a készre szerelt, kis túlzással mindössze a bekapcsolást és a hőfok beállítását megkívánó fűtésfajták, mint az elektromos fűtés, az infravörös fűtőpanelek, a radiátoros központi (ház esetén etázs-) fűtés, a kazánok közül pedig ide tartoznak a gázzal, valamint – félig-meddig – a pellettel fűthető változatok. A fával és brikettel működtetett (vagy vegyestüzelésű) kazánok már több folyamatos munkát, odafigyelést igényelnek, a cserépkályhák, kandallók meg pláne. Mégis nagyon sokan szeretik őket a látható tűztér, a közvetlenül érkező hő, a lángok tánca, a tűz varázsa miatt. A hangulatát pedig még azok is igénylik, akik egyébként nem szeretnek fát hordani, rakni, hamuzni – nekik találták ki a díszkandallókat, az alkohollal táplált vagy az imitált lángokat.

A radiátort egyszerű karbantartani.

És mára a teraszon vagy erkélyen sem kell nélkülöznünk a fűtést – a hordozható fűtőasztalok, fűtőoszlopok kellemes meleget teremtenek a kültéri ejtőzéshez télvíz idején is. Az meg már tényleg a kényelem csúcsa (igaz, kicsit már a meleg szobán kívül), hogy az ereszcsatornát, sőt a kocsibehajtót is fűthetjük.

A szegélyfűtés már-már láthatatlan.

Mellékletünkben gyakorlati tippeket kínálunk a fűtési idény kezdetéhez; körüljárjuk az elektromos fűtést, a falfűtést, padlófűtést és szegélyfűtést, és hagyományainkhoz híven bemutatunk saját kezűleg megépíthető tereptárgyakat is, például egy kandallót.

Ki ne szeretne egy hasonló kandallót a nappaliba? Nos, most bemutatjuk felépítésének lépéseit.

Most már jöhet a hideg – kint fog maradni.

A fűtési kisokos a 2014. októberi Ötlet Mozaik ingyenes melléklete, amelyről bővebben itt olvashat.

Újdonság, hogy lapunk már digitális formában is megrendelhető, illetve megvásárolható, azaz letölthető, ehhez kattintson ide.
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Ötletek
Megjött a hűvös őszi idő, itt vannak a legfontosabb légkondis tudnivalók
Ha van otthoni légkondid, hűvös estéken és reggeleken fűtésre is használhatod a készüléket.


Gép- és anyagújdonságok
Láncfűrész újdonság
Az őszi kerti munkánkban hasznos társra lelhetünk, ha a Hitachi CS35EJ benzinmotoros láncfűrészt választjuk. A már-már professzionális kategóriába tartozó fűrész minden komolyabb favágási munkában jól használható. Vele minden tüzelőnek valót feldarabolhatunk.


Gép- és anyagújdonságok
Kiszámoltuk! Ennyit spórolhat meg hőszigeteléssel és fűtéskorszerűsítéssel
Soha nem látott mértékű érdeklődés tapasztalható az energiahatékonysággal összefüggő ingatlanfelújítási munkák és építőanyagok iránt az újHÁZ Centrum tapasztalatai szerint.


Ötletek
Hőtükör gyorsan, egyszerűen
Minimális kézügyességgel is elkészítheti bárki ezt a jelentős hőmegtakarítást eredményező hőtükröt. Schukkert Tamás olvasónk a tippet az Ötlet Mozaikból merítette, de azonnal tovább is fejlesztette: a kandalló mögötti fal nagyrészt elnyeli a hőt, ezért polifoam hővisszaverő fóliát vásárolt.


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

hirdetés
ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság