hirdetésTakarékosan, okosan fűtsük otthonunkat

Szerszám-anyag

Takarékosan, okosan fűtsük otthonunkat

Már javában tapossuk a telet és a vele járó fűtési szezont. Érdemes még azzal foglalkoznunk, hogy valahogy spóroljunk, takarékoskodjunk a gázzal, fűtéssel? A válasz határozottan: igen! Számolgassunk, hogy milyen eszközzel érdemes fűteni? Igen!
Az elmúlt hónapban tesztelt az Ötlet Mozaik stábja. A teszt középpontjában egy gázfűtéses konvektor és egy elektromos hősugárzó állt. Az összehasonlítás lényege az volt, hogy megtudjuk melyik eszközzel érdemes fűtenünk. Melyik a gazdaságosabb, olcsóbb, takarékosabb? A tesztelés során meglepő eredményeket tapasztaltunk, bár már most hangsúlyozzuk, hogy ez házanként, lakásonként eltérhet, hiszen a fűtésben szerepet játszik az adott fűtőtest állapota, a lakás fekvése vagy szigetelése.
 
Nos, a mellékes befolyásoló tényezőket elhagyva vágjunk is bele. Egy hónapon keresztül két közel azonos méretű szobát fűtöttünk eltérő módon. Az egyikben a gázkonvektor ment, míg a másikban egy hősugárzóval fűtöttük a szobát. A gázkonvektoros szobában délután 16 órától kezdtünk fűteni, addig csak az őrláng égett, hiszen a lakóink nem tartózkodtak otthon. Éjszakára újból le lett kapcsolva a fűtőtest, így reggelre lehűlt a szoba hőmérséklete 19-20 celsius fokra. Ez pont ideális hőmérséklet éjszakára. A gázkonvektor tehát napi 6-7 órát ment és a gázóra bizony forgott rendesen. Így naponta elhasználtunk 3 köbméter gázt, csak a fűtésre. Ez harminc napra vetítve 90 köbméter gáz, ami a mai piaci áron 12960 Ft. Napi szinten pedig 432 Ft, ami hat-hét óra fűtést jelent.
 
A hősugárzó esetében meglepő eredményt kaptunk. A 700 Watt-os kisgép óránként 0,7 Kw áramot használt fel, hogy ugyanúgy elérje a kellemes 20-22 Celsius fokos szobahőmérsékletet. A hősugárzó ugyanolyan paraméterek mellett működött, mint a gázkonvektor, vagyis napi 6-7 órát működött. A hősugárzó hét óra alatt 4,9 Kw áramot fogyasztott, ami piaci áron 235 Ft fűtési költséget jelent. Egy hónapra kiszámolva pedig 7056 Ft-ot költünk így a szoba fűtésére.
 
A gázkonvektoros és hősugárzós fűtésmód között tehát 5904 Ft a különbség, ami számottevő eredmény. Főleg, ha beleszámoljuk, hogy ez csak egy szoba fűtése. Így a többi fűtött helyiségen is van mit spórolnunk, takarékoskodnunk.hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Szerszám-anyag
A cserépkályha reneszánsza
Ki ne vágyna egy hűvös, téli estén hozzásimulni a meleget sugárzó kályhacsempékhez? A cserépkályhával való fűtés egyesek számára kissé elavultnak tűnik, pedig a gázkonvektorral vagy az elektromos fűtéssel felveszi a versenyt. Kiváló hőtartó, illetve hőleadó képessége a mai energiaárakat figyelembe véve nem elhanyagolható szempont.


Gép- és anyagújdonságok
Garantálják a meleget
A bejárati ajtónak napjainkban már sokféle kritériumnak kell megfelelnie. Azon kívül, hogy illeszkedik az épület homlokzatába és egyedivé varázsolja házunkat, fontos, hogy tökéletesen szigeteljen és legyen biztonságos. A Hörmann Thermo Pro ajtók energiatakarékosak.


Gép- és anyagújdonságok
Csőradiátorok: forradalmi formák
Itt az utolsó pillanat, hogy lecseréljük régi radiátorainkat. A BNV-n vadonatúj fejlesztésű fűtőtestekkel is találkozhatunk, amelyek akár a szoba díszeivé is válhatnak.


Ötletek
Papírtégla – tüzelő szinte ingyen
Otthon fejlesztette ki találmányát Hír Ferenc (Nagykarácsony): reklámújságokból és esővízből állít elő tüzelőt – majdnem ingyen.


Gép- és anyagújdonságok

Környezetbarát, olcsó klimatizálás


Otthon-bútor

Szellőztessünk okosan


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2019

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság