Gut Aiderbich, az állatok örök otthona

Hírek

Gut Aiderbich, az állatok örök otthona

A Gut Aiderbichl Magyarország Szépalmán egyike annak a több mint 30 birtoknak, amelyet a Gut Aiderbichl Európa-szerte működtet Ausztriában, Németországban, Franciaországban, Romániában, Svájcban és Magyarországon.

A mintegy 6000 állatról, amelyek 35 különböző állatfajhoz tartoznak, a fajoknak megfelelően és szeretetteljesen gondoskodnak egészen életük természetes végéig. Azonban nem minden állaton lehet segíteni az állatok befogadásával, „küzdeni kell a kiváltó tényezőkkel: az emberek tudatlanságával és apátiájával" – tudta Michael Aufhauser az elején, aki a Gut Aiderbichl 2001-es megalapítása előtt már az állatok jogaiért kampányolt. 

szepalma1.jpg

A szépalmai birtok hosszú ideig az Eszterházy-család tulajdonában volt, mígnem 1994-ben magántulajdonba került. 2018-ban Gut Aiderbichl birtok lett, és ma itt van a lófélék kompetenciaközpontja. A több mint 100 ló, valamint a szürkemarha, mangalica, kecske, birka és racka juh 50 hektár legelővel és mintegy 130 hektár kaszálóval rendelkezik a Gut Aiderbichl Szépalmán, melyek gazdálkodása fenntarthatóan és a legújabb tudásszint szerint történik.

A Gut Aiderbichlnél az állatok örök otthonra találnak életük természetes végéig, melyből körülbelül 700 ló. Jelenleg több mint 150 ló érte el a 25 éves kort. Az állatvédelmi közösséghez hasonlóan sok lótulajdonos is szembesül lova megöregedésével. Az állatok szükségletei és igényei ilyenkor gyakran alapvetően megváltoznak. Ennek érdekében jött létre a „Quality of Life" projekt a svájci Sandgrueb Alapítvánnyal, a bécsi Állatorvostudományi Egyetemmel és a zürichi Vetsuisse Karral együttműködésben, amelynek egyik része kifejezetten a lovak viselkedésével foglalkozik. A cél az idős és beteg állatok életminőségének kutatása és fenntartható javítása. A kutatások részben a szépalmai birtokon zajlanak. Az eredmények azt mutatják, hogy már kis változtatások is drasztikusan javíthatják az állatok életminőségét. Ezzel párhuzamosan erőfeszítéseket tesznek a birtokon lévő fajgazdagság és biodiverzitás dokumentálására és megőrzésére.

szepalma3.jpg

A legjobb tartási gyakorlatok bárki számára megtekinthetők és testközelből megtapasztalhatók a birtokon, hiszen a Gut Aiderbichl Szépalma számos rendezvényt szervez az év során. Ráadásul a tapasztalatszerzés és az oktatási lehetőség az állatvilág területén nélkülözhetetlen, és az aktív állatvédelem magját adja gyerekeknek, fiataloknak és felnőtteknek egyaránt. Ezért lehetőség van a gyerekek és fiatalok számára, hogy itt testközelből megtapasztalják az állatjóllétet. Rendszeresen érkeznek a birtokra kisebb-nagyobb iskolás csoportok, akik interaktív program keretében találkozhatnak a Szépalmán élő állatokkal. Hazavihetnek magukkal néhány fontos, de jól érthető üzenetet, amely a fajoknak megfelelő állattartási feltételekről szól. Ifjúsági táborunkban állatgondozó szerepbe kerülhetnek a gyerekek. Segítenek takarítani az istállókat, etetnek, és gondoskodnak a Gut Aiderbichl megmentett állatairól. Egyúttal megismerik a különböző állatfajokat és jellemzőiket.

szepalma7.jpg

A legfontosabb időpontok 2023-ban:

  • Gyermektábor magyar (2023.06.18-23.) és német (2023.08.27-09.01.) nyelven
  • Állatvédelmi Témahét (2023.10.02-15.) együttműködésben az Igazságügyi Minisztérium Állatvédelmi Cselekvési Terv Kidolgozásáért és Végrehajtásáért Felelős Kormánybiztosi Titkársággal
  • Adventi vásár (2023.12.09-10. és 16-17.)



hirdetés

EZT IS Ajánljuk
csináld magad
Készíts kaparófát a macskádnak saját kezűleg!
A macskák odáig vannak a kaparófáért, mert így a lakásban is van arra lehetőségük, hogy kiéljék mászószenvedélyüket. Ha ügyesen barkácsolsz, akkor akár te magad is készítheted számukra a mutatós bútort!


Ötletek
Bámulatos lények acélból
Fantasztikus élőlényekké állnak össze egy ausztrál alkotó kezei között a különböző acéldarabok.  


Gép- és anyagújdonságok
Állatvédő akkuk
Akkumulátorcsomagok hívják fel a figyelmet négy veszélyeztetett állatfaj védelmére.


csináld magad
Így lesz az egyszerű kartondobozból mutatós cicaház
Hidd el, a cicáknak nincs szükségük drága kuckókra, tökéletesen jól érzik magukat a legegyszerűbb kartondobozban is. Ha nem akarod, hogy a szobát elcsúnyítsa egy kiürült papírdoboz, alakítsd át mutatós házikóvá!
















Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.





ötletmozaik.hu © 2024

minden jog fenntartva




Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság