Ezekben a megyékben a legnagyobb a szakemberhiány

Hírek

Ezekben a megyékben a legnagyobb a szakemberhiány

Újra a koronavírus-járvány kitörése előtti szintre emelkedett a szakemberhiány. Átlagosan 133 napot kell várni szakemberre. Két héttel többet, mint 2020 júliusában, és mindössze két nappal kevesebbet, mint múlt év februárjában, a pandémia előtt – jelentette be sajtótájékoztatóján a Mapei Kft.

Hajdú-Bihar és Csongrád-Csanád megyében a legrosszabb a helyzet

A legalacsonyabb a szakemberhiány Komárom-Esztergom (110 nap) és Tolna megyében (114 nap), a legmagasabb pedig Hajdú-Bihar (150 nap) és Csongrád-Csanád megyében (149 nap). Országosan a legkevesebbet ácsra kell várni, 94 napot. A legtöbbet gépészre, 157 napot, és villanyszerelőre, 145 napot.

„A jelenlegi 133 nap nagyon hosszú várakozási idő, az ideális egy-két hónappal szemben. Az adatokból úgy tűnik, hogy a szakemberhiány pandémia előtti szintre emelkedésében vélhetően az otthonteremtési és felújítási támogatások hatására javuló felújítási hajlandóság játszik szerepet” – mondta Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője.

Ezt látszik alátámasztani, hogy jelentősen, 16 százalékkal nőtt a generálkivitelezők vállalási ideje. Jelenleg 113 napot kell generálkivitelezőre várni, a pandémia előtti 97 nappal szemben. A legkritikusabb a helyzet Veszprém és Heves megyében, ahol egyaránt 189 nap a várakozási idő generálkivitelező esetén.

szakember.jpg

Otthonfelújítási támogatás

A kutatás keretében felmérték az otthonfelújítási támogatás igénylési hajlandóságát is. A felújítást tervezők 26 százaléka biztosan igénybe veszi, további 35 százalék talán, még nem döntötte el, de lehetségesnek tartja.

Az adatokból kitűnik, hogy a közép-magyarországi és dunántúli megyékben magasabb az otthonfelújítási támogatás igénybevételi hajlandóság, míg az észak-magyarországi és alföldi megyékben alacsonyabb.

Az otthonfelújítási támogatást biztosan igénylők aránya Pest, Baranya, Zala és Győr-Moson- Sopron megyében a legmagasabb, egyaránt 30 százalék. A legalacsonyabb a hajlandóság Bács-Kiskun és Vas (18 százalék), valamint Békés megyében (20 százalék).




hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Gép- és anyagújdonságok
Egyharmadával nőtt a Mapei forgalma
31%-al növekedett a Mapei Kft. belföldi forgalma a harmadik negyedévben az egy évvel korábbihoz képest. Az erősödést az építőipar dinamizmusa táplálta.


Otthon-bútor
Szélsőséges hőmérsékletekre is felkészített ház
Az elmúlt években megfigyelhető egyfajta klimatikus változás Magyarországon is, nem ritka a hetekig tartó közel 35-40 °C-os „sivatagi” hőség nyáron (és az ezzel járó szárazság), majd jönnek a kemény, csontig hatoló telek! Egyre kevésbé élvezhetjük a tavasz vagy az ősz üdítően kellemes átmeneti hónapjait…


Szerszám-anyag
Elsőre duplán Superbrand a Mapei Kft.
Először kapott - a kimagasló márkaminőség és márkaépítésbe fektetett munkája elismeréseként - Superbrands 2017 díjat a Mapei Kft.


Otthon-bútor
Hibátlan padló évek múltán is
Ön is olyan padlóburkolatra vágyik, amelynek csodájára járnak, és amivel garantáltan nem lesz problémája az elkövetkező években? Mitől függ, hogy sikerül-e megvalósítania álmát? Ennek nincs köze a szerencséhez vagy a véletlenhez, hanem konkrét tényeken alapul.




Gép- és anyagújdonságok

Dupláz a Mapei


Gép- és anyagújdonságok

Baktériumoknak ellenálló festék


Gép- és anyagújdonságok

Fordulatot ígér az új CSOK








Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.





ötletmozaik.hu © 2024

minden jog fenntartva




Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság