hirdetésHőszigeteljünk okosan!

Szerszám-anyag

Hőszigeteljünk okosan!

A homlokzati hőszigetelés elkészítésénél szigorúan be kell tartani a technológiát.

Ha azt akarjuk, hogy a mester jó munkát végezzen, legjobb, ha mi is felkészülünk. Több évtizedre szól a munka, és ha nem sikerül, kárt okozhatunk az épületszerkezetben és nem lesz elég stabil és hatékony a rendszer.

 

Lépések 8 pontban

 

1. Először a fej, aztán a kéz

Első lépésként el kell dönteni a hőszigetelő lemez vastagságát. A 4-6 cm-es lapok kora lejárt. Egy átlagos, 80-as években épült ház szigeteléséhez polisztirol (EPS) lapokból 15 cm-re is szükség lehet, grafitosból vékonyabb is elég. Hasonlítsuk össze a különböző típusok U értékeit és páraáteresztő tulajdonságait. Fontos, hogy mindig egyazon gyártótól származó rendszert vegyünk, mert ezek összeillenek, rendszergarancia érvényesíthető rájuk. (Blokkot megőrizni!). A tervezés után olvassuk el a gyártó kivitelezési kézikönyvét, amelyből egy példány innen letölthető.

2. Lábazat kialakítása

A föld alatti részre, 15 cm mélyen és a felszín felett 30 cm magasságig speciális lábazati polisztirol lemez kerül. A normál hőszigetelő lemez felrakása előtt lábazati zárószegély (vagy indítóléc) szükséges.

3. Ragasztótapasz felhordása

A használati útmutatóban leírt ragasztótapaszt pont-perem módszerrel kell az EPS lapra felhordani. (A szélén teljesen körbe, a közepén 3 pontban, a lap oldalára nem kell kenni.)

4. Hőszigetelő lemez felrakása

A hőszigetelő lemezeket az épület sarkaitól kezdve, alulról fölfelé haladva, fektetve, kötésben, hézagmentesen kell egymáshoz illeszteni. Az ablaknyílások kávájánál a túlnyúló lemezeket csak a ragasztó megkötése után szabad levágni. Az alapfelületen a homlokzat síkjából kismértékben előugró részeket (pl. a redőnyszekrényeket vagy a koszorút) lemezillesztés nélkül kell áthidalni. A fölösleges anyagot mindig a lemez hátoldalából kell kivágni.

5. Hőszigetelő lemezek felületkezelése

EPS esetén, száradás után a kiugró egyenetlenségeket le kell csiszolni, majd portalanítani. A felületet óvni kell az UV sugárzástól. Ásványgyapot lemezek esetén az erősítő réteg felhordása előtt a teljes felületet át kell húzni a ragasztáshoz használt tapasszal.

6. Dűbelezés

A dűbelek száma a hőszigetelő lemez fajtájától, a homlokzat magasságától és tagoltságától is függ, a rendszerleírásban szerepel. A fúrást csak a ragasztó kielégítő megszilárdulása után szabad elkezdeni (min. 24 óra). A dűbelhez megadott fúróátmérőt kell alkalmazni.

Ütvefúrót vagy fúrókalapácsot csak normál betonnál és tömör téglánál szabad használni. Az ásványgyapot hőszigetelő lemezt csak álló fúróval szabad átlyukasztani. Ütköző beállítása a fúrási mélységhez: dűbelhossz + (10-15 mm).

7. Felületerősítés

A hőszigetelő lemez fajtájától függően a lemezekre ragasztóréteget kell felvinni.

A még nedves réteg közepébe függőleges csíkokban, felülről lefelé, legalább 10 cm széles átfedéssel kell beágyazni a rendszer részét képező erősítő hálót. Az ajtó és ablaknyílások sarkainál, a hálózást megelőzően, átlós kiegészítő erősítést kell elhelyezni. A sarkoknál a hálót minden élen át kell hajtani 20 cm túlnyúlással, 10 cm-es átfedéssel. A sarokvédő szegélyt, sarokprofilt az erősítő háló beágyazása előtt el kell helyezni.

8. Fedővakolat

Az alapozóknak nedvszívás-kiegyenlítő és tapadás elősegítő szerepük van, ezt az előírt módon kell a felületre felvinni, majd száradása után kerül a végső réteg, a színezett vékonyvakolat a homlokzatra.

A kiválasztott szemcsenagyságban a színt csak gyári körülmények között tudják garantált minőségben kikeverni.

A vakolatot rozsdamentes acélsimítóval szemcsevastagságban kell felhordani a felületre, majd a vakolat fajtája és a kívánt felületi megjelenés szerint lehet strukturálni. Dörzsölt hatású struktúra esetén – rövid idejű száradás után – kemény simítóval körkörösen, függőlegesen vagy vízszintes irányban kell eldörzsölni. Kapart hatású struktúra esetén a felhúzás után azonnal kemény műanyag simítóval körkörösen kell eldörzsölni.

Ha energiatakarékos, télen meleg, nyáron hűvös otthont szeretne, még a tél előtt érdemes házának homlokzati hőszigetelését elvégezni. Ráadásul a Baumit nyereményjátékával visszanyerheti a hőszigetelő rendszer árának akár a dupláját is!

(szponzorált cikk)
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Szerszám-anyag
Ma már elengedhetetlen a homlokzatok hőszigetelése
A környezetvédelmi szempontok, és a belső terekkel szembeni követelmények olyan épületek létrehozását igénylik, melyek kellemes lakókörnyezetet biztosítnak, és alacsony energia-felhasználást tesznek lehetővé. Az épületek értékét, élettartamát nagymértékben növeli a minőségi anyagokkal készített homlokzat.


Gép- és anyagújdonságok
Javuló hő- és hangszigetelés
Jobb teljesítmény, környezetvédelmi előnyök, és újszerű műszaki megoldások a Knauf Insulation háza táján.


Otthon-bútor
Tippek tetőablak választáshoz
Csodálatos kilátás, rengeteg beáradó fény… és meleg? A nyári hőségben ez utóbbi nem tartozik a tetőablakok előnyös tulajdonságai közé. 


Szerszám-anyag
Klíma helyett szigetelés
Kevesebb, mint 2%-ra csökkent a különbség Magyarország téli és nyári energiafogyasztása között: átlagosan 15-20%-kal növeli a klímaberendezés a nyári energiafogyasztást. Pedig van más megoldás is.


Szerszám-anyag

Mókus a szigetelésben
Gép- és anyagújdonságok

Tökéletes hőszigetelő
Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

hirdetés
ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság