Kiszámoltuk! Ennyit spórolhat meg hőszigeteléssel és fűtéskorszerűsítéssel

Gép- és anyagújdonságok

Kiszámoltuk! Ennyit spórolhat meg hőszigeteléssel és fűtéskorszerűsítéssel

Soha nem látott mértékű érdeklődés tapasztalható az energiahatékonysággal összefüggő ingatlanfelújítási munkák és építőanyagok iránt az újHÁZ Centrum tapasztalatai szerint.

Magyarország meghatározó építőanyag-kereskedelmi hálózata azt gondolja, hogy ennek két oka van: a fellendülést jogszabályi kötelezettségekben és tudatos, fogyasztói rezsicsökkentésre való törekvésben kell keresni.
Az Európai Unió által létrehozott, és a Magyarországon is érvényben lévő „TNM rendelet az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról” az energetikai tanúsítvány beszerzése mellett előírja azt is, hogy az energiafogyasztás és a környezetszennyezés csökkentése érdekében magasabb energiahatékonysági követelményeket kell teljesíteni a lakásoknak és a közintézményeknek. A szabályozás célként tűzte ki, hogy minden tagországban viszonylag rövid időn belül csökkenjen az épületek energiafogyasztása, Magyarországon az újépítésű ingatlanoknak közel nulla energiaigényűnek kell lenniük 2020-ra.

„A jogszabályi kötelezettség mellett azonban a lakosság fokozódó energiatudatossága is szerepet játszik a hőszigetelés és a fűtéskorszerűsítés fellendülésében, a különbség ugyanis kézzelfogható és jól mérhető” – mondják az újHÁZ Centrum szakértői, akik példaként említik, hogy a fűtési költség 15, de akár 30 százalékát is megspórolhatjuk a hatékony homlokzati szigeteléssel, amennyiben pedig ehhez korszerű fűtési megoldásokat alkalmazunk, ez a kiadás még tovább csökkenthető.
„Annak ellenére, hogy láthatóan nő az igény a hőszigeteléssel és fűtéskorszerűsítéssel kapcsolatos építőanyagokra, még mindig hatalmas a lemaradásunk a nyugat-európai országokhoz képest” – húzzák alá a szakértők, majd kiemelik, elég csak a belvárosi, klasszikusnak mondható gázkészülékekre gondolnunk, amelyek ugyan tömegével találhatók meg a fővárosban, egyáltalán nem valók egy 21. századi ingatlanba, energetikai és biztonsági okokból sem.
A hőszigetelés természetesen nem merülhet ki a homlokzatra telepíthető polisztirol lapokkal, a födém szigetelése ugyanis szintén jelentős mértékben tudja növelni otthonunk energiahatékonyságát. „Még a legkorszerűbb szigetelés sem ér semmit akkor, ha nyílászáróinkon keresztül kiszökik a hő” – hangsúlyozzák az építőanyag-kereskedelmi hálózat szakértői, akik szerint éppen ezért a hőszigetelésre, mint egy komplex rendszerre kell tekintenünk a maximális hatékonyság és az energiaköltségek lehető legnagyobb csökkentése érdekében. A pénztárcánk pedig ezt nem csak télen, hanem nyáron is megérzi: igazoltan több fokkal is alacsonyabb hőmérsékletet mérhetünk otthonunkban a szigetelés nélküli házakhoz képest, így a hűtési költségeinket is mérsékelni tudjuk még a legnagyobb kánikula idején is.

A szakértők rámutatnak: folyamatosan szigorodni fognak az Európai Unión belül az energiahatékonysággal kapcsolatos előírások a következő években, így mindenkit arra biztatnak, hogy csakis kiváló minőségű, akár 20 centiméter vastag szigetelőanyag vásárlásával optimalizálják otthonuk energiahatékonyságát. 2020-tól ugyanis még inkább felértékelődik a szigetelés, 10-12 éven belül pedig szinte nullára kell csökkenteni az otthonok fűtési célú energiafelhasználását. Ez pedig kizárólag hatékony hőszigeteléssel és a legmodernebb fűtőrendszerekkel valósítható meg.
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Gép- és anyagújdonságok
Védjük otthonunkat a meleg ellen!
A lakóépületekben a tető az, ami leginkább ki van téve az időjárás viszontagságainak, így nyáron a napsugárzásnak is.


Otthon-bútor
A hőszigetelés ma már nem kérdés, hanem kötelesség
A szeptember és az október minden évben az építkezések szempontjából a hőszigetelés időszaka.


Szerszám-anyag
Klíma helyett szigetelés
Kevesebb, mint 2%-ra csökkent a különbség Magyarország téli és nyári energiafogyasztása között: átlagosan 15-20%-kal növeli a klímaberendezés a nyári energiafogyasztást. Pedig van más megoldás is.


Otthon-bútor
Tippek tetőablak választáshoz
Csodálatos kilátás, rengeteg beáradó fény… és meleg? A nyári hőségben ez utóbbi nem tartozik a tetőablakok előnyös tulajdonságai közé. 


Gép- és anyagújdonságok

Intelligens otthon okostéglákkal


Gép- és anyagújdonságok

Hihetetlen mértékű energia-megtakarítás


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság