hirdetésKiszámoltuk! Ennyit spórolhat meg hőszigeteléssel és fűtéskorszerűsítéssel

Gép- és anyagújdonságok

Kiszámoltuk! Ennyit spórolhat meg hőszigeteléssel és fűtéskorszerűsítéssel

Soha nem látott mértékű érdeklődés tapasztalható az energiahatékonysággal összefüggő ingatlanfelújítási munkák és építőanyagok iránt az újHÁZ Centrum tapasztalatai szerint.

Magyarország meghatározó építőanyag-kereskedelmi hálózata azt gondolja, hogy ennek két oka van: a fellendülést jogszabályi kötelezettségekben és tudatos, fogyasztói rezsicsökkentésre való törekvésben kell keresni.
Az Európai Unió által létrehozott, és a Magyarországon is érvényben lévő „TNM rendelet az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról” az energetikai tanúsítvány beszerzése mellett előírja azt is, hogy az energiafogyasztás és a környezetszennyezés csökkentése érdekében magasabb energiahatékonysági követelményeket kell teljesíteni a lakásoknak és a közintézményeknek. A szabályozás célként tűzte ki, hogy minden tagországban viszonylag rövid időn belül csökkenjen az épületek energiafogyasztása, Magyarországon az újépítésű ingatlanoknak közel nulla energiaigényűnek kell lenniük 2020-ra.

„A jogszabályi kötelezettség mellett azonban a lakosság fokozódó energiatudatossága is szerepet játszik a hőszigetelés és a fűtéskorszerűsítés fellendülésében, a különbség ugyanis kézzelfogható és jól mérhető” – mondják az újHÁZ Centrum szakértői, akik példaként említik, hogy a fűtési költség 15, de akár 30 százalékát is megspórolhatjuk a hatékony homlokzati szigeteléssel, amennyiben pedig ehhez korszerű fűtési megoldásokat alkalmazunk, ez a kiadás még tovább csökkenthető.
„Annak ellenére, hogy láthatóan nő az igény a hőszigeteléssel és fűtéskorszerűsítéssel kapcsolatos építőanyagokra, még mindig hatalmas a lemaradásunk a nyugat-európai országokhoz képest” – húzzák alá a szakértők, majd kiemelik, elég csak a belvárosi, klasszikusnak mondható gázkészülékekre gondolnunk, amelyek ugyan tömegével találhatók meg a fővárosban, egyáltalán nem valók egy 21. századi ingatlanba, energetikai és biztonsági okokból sem.
A hőszigetelés természetesen nem merülhet ki a homlokzatra telepíthető polisztirol lapokkal, a födém szigetelése ugyanis szintén jelentős mértékben tudja növelni otthonunk energiahatékonyságát. „Még a legkorszerűbb szigetelés sem ér semmit akkor, ha nyílászáróinkon keresztül kiszökik a hő” – hangsúlyozzák az építőanyag-kereskedelmi hálózat szakértői, akik szerint éppen ezért a hőszigetelésre, mint egy komplex rendszerre kell tekintenünk a maximális hatékonyság és az energiaköltségek lehető legnagyobb csökkentése érdekében. A pénztárcánk pedig ezt nem csak télen, hanem nyáron is megérzi: igazoltan több fokkal is alacsonyabb hőmérsékletet mérhetünk otthonunkban a szigetelés nélküli házakhoz képest, így a hűtési költségeinket is mérsékelni tudjuk még a legnagyobb kánikula idején is.

A szakértők rámutatnak: folyamatosan szigorodni fognak az Európai Unión belül az energiahatékonysággal kapcsolatos előírások a következő években, így mindenkit arra biztatnak, hogy csakis kiváló minőségű, akár 20 centiméter vastag szigetelőanyag vásárlásával optimalizálják otthonuk energiahatékonyságát. 2020-tól ugyanis még inkább felértékelődik a szigetelés, 10-12 éven belül pedig szinte nullára kell csökkenteni az otthonok fűtési célú energiafelhasználását. Ez pedig kizárólag hatékony hőszigeteléssel és a legmodernebb fűtőrendszerekkel valósítható meg.
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Gép- és anyagújdonságok
Hogyan készüljünk fel a változó épületenergetikai követelményekre?
Egyre szigorodnak az építkezéshez köthető szabályozások, hatványozottan igaz ez az épületenergetikai követelményekre.


Szerszám-anyag
Miért ne spóroljunk a megfelelő alapozással
Hogyan akadályozható meg a beltéri falak penészesedése hosszú távon? Az energia-árak emelkedésével egyenes arányosságban növekszenek a hőszigetelési munkák is. Íme, ennek a három felújítási területnek a buktatói a Mapei tollából, vagyis mire figyeljünk oda!


Gép- és anyagújdonságok
Tökéletes hőszigetelő
Az energiaárak növekedése indokolja, hogy minden területen takarékoskodjunk az energiafelhasználással. Ennek egyik legegyszerűbb formája az ajtók és ablakok jó hőszigetelése, amelynek jótékony hatását elsősorban télen érezzük. Hiába szerezzük azonban be a legjobb hőszigetelési mutatókkal felvértezett drága nyílászárókat, ha beépítésük során nem ügyelünk a keret körül felhasznált tömítőanyagok jó minőségére. A szakemberek által használt purhabokat, tömítőket és ragasztókat gyártó Selena vállalat Tytan termékei ehhez nyújtanak hatékony segítséget.


Gép- és anyagújdonságok
A ház hőszigetelésével spórolunk is
Létezik egy termékcsoport, amellyel nemcsak spórolunk, hanem amelynek gyártási folyamata, de még megtérülése is valóban segíti környezetünk védelmét. Ez a szigetelés. Néhány szigetelőanyag 400-szor több energiát takarít meg, mint amennyi az előállításához szükséges!
Gép- és anyagújdonságok

Javuló hő- és hangszigetelés


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2019

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság