Padlócsempe javítása egyszerűen, gyorsan (2)

Otthon-bútor

Padlócsempe javítása egyszerűen, gyorsan (2)

Bármelyik házban, lakásban előfordulhat, hogy a padlót fedő csempeburkolat megsérül, ilyenkor sem kell azonban az egész felületet újraburkolni – untig elég, ha a sérült csempét cseréljük ki. Néhány órás munkával eltüntethetjük a törött burkolatrészt, és ezzel az egész padlófelület megújul.

Természetesen ilyen javítás csak akkor lehetséges, ha van tartalék csempénk – ezúton is felhívjuk az építkezők, burkolatcserét tervezők figyelmét, hogy mindig vásároljanak tartalékot. A sokáig forgalomban lévő azonos termékek között is biztosan mutatkozik szín- és/vagy méreteltérés.

A javítás, amit bemutatunk, a problémásabb esetek közé tartozik, mivel ez a hidegburkolat fugahézag nélkül, a burkolólapok közvetlenül egymás mellé helyezésével, azaz zártan készült. A hézagok csak a csempék méretkülönbségéből adódtak.

A munka befejeztével, a kötési idő eltelte után (pontos idő az éppen használt ragasztó csomagolásán!) tisztítsuk meg a csempét, a makacsabb foltok eltávolításához használjunk konyhai súrolószivacsot. A fugázott csempéknél ekkor még előbb el kell végezni a fugázást, majd annak száradása után lehet megtisztítani az új burkolatot.

Figyelem!

A sérült csempék felveréséhez viseljünk védőszemüveget!

A munka menete lépésről lépésre

1. A keskeny hézagokból géppel vagy sniccerrel távolítsuk el a régi kötőanyagot. Dolgozzunk óvatosan, nehogy lepattintsuk a szomszédos ép csempék szélét.

2. Elektromos géppel könnyebben és gyorsabban tudunk dolgozni. Mindig csak egy csempét vágjunk körül és azt távolítsuk el, mielőtt a következőhöz kezdenénk.

3. Ha minél kevesebb porral és szeméttel szeretnénk elvégezni a munkát, praktikus munka közben is időről időre összeszedni a törmeléket.

ÖM-tipp

A csempét eltávolíthatjuk úgy is, ha vídiahegyű villanyfúróval átfúrjuk a csempe közepét, és középről indulva a peremek felé, vésővel és kalapáccsal óvatosan leverjük a darabokat.

4. A csempét közepére mért ütéssel összeroppanthatjuk. Ha a csempére újságpapírt vagy rongydarabot teszünk, kevésbé szóródnak szét a szilánkok az ütés hatására.

5. Miután az összes sérült részt eltávolítottuk, nedvesítsük be az aljzatot, és tisztítsuk meg a törmelékmaradéktól. A túlzott vizezés azonban megnöveli a csemperagasztó kötési idejét!

6. A manapság készülő csempefajtákat már nem szükséges lerakás előtt beáztatni, elég, ha csak leöblítjük róluk a port és a szennyeződéseket.

7. A fugahézag nélküli csempéknél érdemes a helyükre próbálni a lapokat, és ha szükséges vágjunk vagy reszeljünk le belőlük. (A hézaggal fugázottaknál erre a lépésre nincs szükség.)

8. Keverjük be vízzel a csemperagasztót a gyártótól kapott használati utasítás szerint, és fogazott glettvassal terítsük szét az aljzaton.

9. A következő lépés a munka legegyszerűbb lépése, pedig ekkor tesszük meg azt, ami az egész lényege: helyükre illesztjük az új csempéket.

10. Egy lécdarabot keresztbe a csempékre fektetve finoman ütögessük meg őket (több irányból is) hogy biztosan egy szintben legyenek a régi csempékkel.

11. Végül, a munka zárófázisaként helyezzük el az utolsó lapot is, és töröljük le a csempékről a rések közül kinyomódott csemperagasztót.

Ilyen volt...

... majd néhány órányi munka után az egész burkolat olyan, mintha új lenne.

 
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Otthon-bútor
Csempézés saját kezűleg
Csempézésre mindig szükség lesz, így most megmutatjuk, hogyan tehetjük otthonunkat egy csapásra szebbé, komfortosabbá. Tudniillik a csempe az egyik legtartósabb fedőanyag. A könnyen tisztántartható burkolatot magunk is gond nélkül felrakhatjuk.


Ötletek
Faburkolat a teraszon
A kidobni vagy eltüzelni szánt anyagokból sokszor gyönyörű dolgokat lehet létrehozni, csak értő szem, jó ötletek és némi munka szükséges hozzá.


Otthon-bútor
Csempézés alapfogásai
Az olvasói kéréseknek eleget téve áttekintjük a csempézés legfontosabb fogásait az alapozástól a fugázásig, bemutatva a legalkalmasabb, korszerű anyagokat és szerszámokat.


Otthon-bútor
Burkolás télen
Az első benyomást az otthonunkról az a néhány lépcsőfok jelenti, amely a bejárathoz vezet. A természetes kő növeli az épület értékállóságát, ráadásul esztétikai élményt is nyújt. Fagyálló flexibilis ragasztóval nem kell a jó időre várnunk, hidegebb időben is burkolhatunk kültéren.


Gép- és anyagújdonságok

A burkolatok Y-generációja
Otthon-bútor

Csempemozaik
Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság